Zvládne Fed soft landing a trhy díky tomu porostou? Bitcoin na nejvyšších cenách od konce srpna, atakuje 65 000 dolarů

Akciové trhy oslavily pokles v úrokových sazbách velkým stylem. Kam se podíváme, tam byl víceméně pěkný kurzový růst. Výnosy na dluhopisech se nemálo stáhly, hlavně na delším konci výnosové křivky. Což lze interpretovat tak, že očekávání ohledně reálné ekonomiky se během těch několika dnů zlepšilo.

Nenechejme se ovšem opít rohlíkem. Derivátový a dluhopisový trh pořád propisuje hluboký pokles v úrokových sazbách. To znamená, že trhy dle mého názoru stále propisují ekonomickou recesi. Proč by jinak do konce roku propisovaly pokles minimálně o 1 procentní bod? Obavy pro dohlednou budoucnost jsou zkrátka vysoké, což bychom neměli brát na lehkou váhu.

Video: Fed panikaří?

Zvládne Fed soft landing a budou trhy pokračovat v růstu?

Pořád se mluví o tzv. soft landing (měkké přistání) americké ekonomiky, ale dovolil bych si tvrdit, že podstatná část lidí nemá příliš představu, co si pod tím představit. Pokud tedy pravidelně nesledujete mé videa a streamy, kde se tím často zabývám.

Jde zkrátka o dost abstraktní pojem a je podle mě na místě si to vysvětlit. Soft landing je zpomalení ekonomického růstu v rámci cyklu, aniž by nastala ekonomická recese. Je to cíl centrální banky a dost nelehký. Není tudíž divu, že se jim často ani nepodaří. Centrální banka se snaží o vyhlazení ekonomického cyklus. Aby amplituda (viz. graf) nebyla tak velká.

Zajímavost :  Místo čtyř dávek bude jediná. Superdávka změní sociální pomoc

Když je centrální banka při tomhle vyhlazování úspěšná, reálná ekonomika má mnohem lepší výchozí pozici pro pokračování v ekonomické expanzi.

Mechanismus navrhl ve 30. letech všemi známý ekonom John Maynard Keynes ve svém opus magnum Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz. Říkal, že když je ekonomika přehřátá, centrální banka má sazby zvyšovat. Pokud je ekonomika slabá, mají jít sazby dolů.

Poznámka

Přestože je Keynesova práce nesmírně důležitá pro pochopení moderní měnové politiky, málokdo jeho práci četl. Přitom se dá přečíst za pár večerů.

Soft landing není z kvantitativního a kvalitativního hlediska oficiálně kodifikován (alespoň jsem na nic relevantního nenarazil). Z kvantitativního hlediska to chápu jako značný pokles růstu HDP, i blízko nuly. Markantní pokles inflace a mírný růst míry nezaměstnanosti, která by se ovšem neměla příliš vzdálit od tržní rovnováhy.

Bitcoin je na nejvyšších cenách od konce srpna

Cena bitcoinu atakovala cenové úrovně blízké 65 000 dolarů, takže jsme na vůbec nejvyšších cenách od konce srpna. Tím pádem se bitcoin zároveň dostává na úrovně, kde posledně došlo k cenovému obratu. Dle týdenního grafu lze sledovat, že za předešlého půl roku zde došlo k mnoha změnám ve vývoji. Zkrátka jde o klíčové pásmo.

Co se týká posledního ukončeného obchodního týdne, trh dokázal velmi pěkně překonat těch prokletých 60 000 dolarů. Týdenní svíce má býčí podobu a je zřejmé, že se trh chce vydat mnohem výše. Dokonce jsme nad point of control volume profile. Tím pádem přebírají kontrolu kupci.

Závěrem: Optimismus může cenu vyhnat hodně vysoko

Bitcoinu chyběl dostatečně silný impuls pro růst. Vlastně chyběla jakákoliv dobrá teze, proč BTC kupovat. A nyní ho máme. Začínající cyklus poklesu úrokových sazeb je v obecné rovině ideálním argumentem, proč zase naskakovat do trhu.

Zajímavost :  Připravuje se cena bitcoinu na raketový růst? Známý analytik Chris Burniske odhalil klíčové signály, které naznačují blížící se bull run!

Běžný investor ale musí být vpřed hledící a nejednat na základě již uskutečněných událostí. To znamená, že je třeba si uvědomovat rizika, která jsou stále aktuální.

Nesledujeme jenom to, co říká Fed. Sledujeme makro data a na základě nich se rozhodujeme, co dál.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO