Bankám za první pololetí rostl čistý zisk, pomohl rozhýbaný úvěrový trh

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,25 miliardy korun, tedy o osm procent, na 59,94 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci června činila 10,621 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 640 miliard korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl v prvních šesti měsících roku meziročně o 2,2 miliardy na 125,1 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 11,4 miliardy na 280,9 miliardy korun, výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 3,9 miliardy na 30,9 miliardy korun.

Banky v prvním pololetí těžily převážně z rostoucí aktivity na úvěrovém trhu, řekl analytik XTB Tomáš Cverna. Podpůrným faktorem byl podle něj i větší zájem o investiční produkty, ze kterých bankám plynuly poplatky. Na druhou stranu je brzdou ziskovosti zrušení úročení povinných minimálních rezerv ČNB.

Zajímavost :  Kominík bude garantem bezpečnosti při dekarbonizaci i po ní, zaznělo na mezinárodním kongresu v Praze

Pokračoval proces ztenčování úrokových marží bank, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Snižování sazeb ČNB podle něj prozatím nedokázalo rozpumpovat poptávku po úvěrech, produkce nových úvěrů rostla pomalejším než očekávaným tempem. Na druhou stranu pozitivní zprávou jsou stále nízké náklady rizika, které potvrzují dobrou kvalitu úvěrových portfolií zdejších peněžních ústavů, podotkl.

Nejlepší první čtvrtletí v historii. Bankám se mimořádně daří, sektor vydělal o pětinu víc než loni

Aktualizováno

Z největších bank čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o dvě procenta na 9,5 miliardy korun, České spořitelně o třetinu na 12,4 miliardy korun. Raiffeisenbank se zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy korun), stejně jako před rokem. Čistý zisk Komerční banky klesl meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

Zajímavost :  Bloomberg: Muskova síť X se vyhne regulacím EU, vliv na trh je příliš malý

Tato šestice největších bank platí z loňského nadměrného zisku daň, takzvanou windfall tax. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard korun. Tuto daň budou platit i za letošní a příští rok. Cverna očekává při odvodech na windfall tax podobný výsledek jako za loňský rok, tedy to, že se daň bank prakticky nedotkne.

Zajímavost :  ONLINE: Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť. Ženu strhl proud ze zbořeného domu

Zdroj Zde