Platy.cz: Stavební dělník si vydělá meziročně o 9 % víc, uklízečka o 1 % míň

Praha – Zatímco stavební dělníci si na výplatních páskách letos meziročně polepšili v průměru o devět procent a třeba dělníci a pracovníci bezpečnostních agentur o dvě procenta, výdělky uklízeček klesly o jedno procento. Vyplývá to z analýzy portálu Platy.cz, který porovnával mzdy a platy včetně odměn a bonusů několika tisíc respondentů ze všech krajů ČR.

Průměrná nominální mzda v Česku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,5 procenta na 45.854 korun, při zohlednění inflace činil její reálný růst 3,9 procenta.

Stavebním dělníkům meziročně stouply mzdy z 37.987 Kč na 41.468 Kč. Tento devítiprocentní nárůst je pokračováním navyšování z loňského roku. Pracovníkům bezpečnostních agentur a dělníkům vzrostly mzdy z 28.468 Kč na 29.072 Kč, respektive z 30.729 Kč na 31.458 Kč. Pracovníci na pozici uklízeč či uklízečka si meziročně pohoršili z 22.425 Kč na 22.191 Kč.

Zajímavost :  SNS pokračuje v útokoch na ministrov Hlasu. Tomášovi vyčítajú znižovanie dôchodkov

Tyto pozice, které jsou dlouhodobě na konci žebříčků výše mezd, patří podle portálu i mezi ty nejpodceňovanější a s nejnižší prestiží. Lidé totiž mají tendenci podceňovat zpravidla ta místa, která nevyžadují vzdělání, jsou hůře placená a není na nich perspektiva profesního rozvoje. Podceňované a špatně platově ohodnocené pozice jsou však pro dobré fungování společnosti důležité, upozornil portál. Tito pracovníci zajišťují čistotu prostředí, dohlíží na bezpečí v budovách i ve veřejných prostorách nebo vytvářejí hodnotu v továrnách či na stavbách.

Zajímavost :  Tramvaje se na pražské Václavské náměstí vrátí v sobotu 28. září ráno

“Ačkoli čisté a hygienické pracovní prostředí lidé považují většinou za nezbytnost, přičemž nyní si kvality úklidových prací všímají více než dříve, pracovníků, kteří jej zajišťují, si lidé neváží. Jde o tvrdě pracující kolegy, kteří svoji práci často vykonávají mimo běžnou pracovní dobu. Jejich práce navíc není veřejností vnímána tak, jak by si zasloužila,” uvedla Milada Skutilová ze společnosti Kärcher.

Internetový portál Platy.cz se specializuje na srovnávání mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi. Je součástí mezinárodní skupiny Alma Career.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Mediální obr Axel Springer se rozdělí. Nejčtenější německý deník zůstane rodině zakladatele

Doporučujeme ke čtení také :