ČNB vymění peníze poškozené povodní, má ale svá pravidla. Jak na to?

Česká národní banka (ČNB) poskytne náhradu za bankovky a mince poškozené během povodních. Žádá ale veřejnost, aby postupovala podle pokynů. Tady je návod.

Pokyny pro výměnu peněz poškozených velkou vodou nastavila centrální banka proto, aby byl celý proces rychlejší a bezpečnější. Lidé, ale i firmy a banky, tak podle návodu ČNB musí:  

  • Bankovky a mince omýt v roztoku dezinfekčního prostředku (například Savo) v poměru 1 díl dezinfekčního prostředku na 20 dílů vody.
  • Následně je omýt čistou vodou.
  • Dále je nutné je vysušit.
  • Následuje vložení do vhodného prvotního obalu: obálky, igelitového sáčku či do plastového pouzdra.
  • Lidé musí vyplnit Žádost o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince, jejíž vzor lidé najdou ve věštníku ČNB na stránce č. 7.
  • V žádosti do části „Popis okolností a způsobu, jakým došlo k poškození tuzemských bankovek a mincí, včetně časových údajů“ uvedou text Povodně.
  • V případě předkládání většího počtu platidel uvést telefonní číslo nebo emailovou adresu.
Zajímavost :  Do štartu najväčšieho bežeckého maratónu zostávajú necelé tri dni. Najstarší účastník zabehne s vnukmi

Poškozené peníze je nutné společně s vyplněnou žádostí vložit do poštovního obalu a na vhodné místo uvést text Podovně.

Vše lze následně předat na pobočku ČNB. V Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem to lze jen do 31. října, protože pokladna na těchto pobočkách pak přestane fungovat. Další možností je využít Českou poštu a znehodnocené peníze přes ni odeslat na adresu ústředí ČNB: Česká národní banka, Sekce peněžní a platebního styku, Referát operativních činností, Na Příkopě 28, 115 03 Praha 1.

Mluvčí ČNB Petra Vlčková klade lidem na srdce, aby poškozené peníze skutečně pečlivě vysušili. „Dále doporučujeme neuchovávat zvlhlé nebo mokré bankovky v balíčcích nebo v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k procesu tlení,“ dodává. 

Zajímavost :  ⚠️ Výnosová křivka spustila medvědí signál | 📈Zlato posílilo nad 2 600 dolarů za unci

Pokud centrální banka obdrží bankovky zvlhlé, nemůže je strojově zpracovat, a jejich výměna tedy potrvá déle. „Tuto dobu prodlouží proces vysušení a oddělení jednotlivých bankovek, kontrola jejich počtu a také pravosti. ČNB bude při zpracování poškozených bankovek, které bude nutno vysoušet, dávat přednost penězům předloženým fyzickými osobami,“ říká mluvčí. 

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat… Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO