Izrael pokračuje v úderech na jihu Libanonu. Zemřelo 500 lidí, tvrdí Bejrút

Při izraelských vzdušných úderech na jihu a východě Libanonu zemřelo 492 lidí, včetně 35 dětí, informovalo libanonské ministerstvo zdravotnictví. Dalších 1645 osob utrpělo zranění. Izraelská armáda uvedla, že zasáhla v Libanonu přibližně 1300 cílů spojených s tamním militantním šíitským hnutím Hizballáh a že údery budou pokračovat.

„Dnešek představuje významný vrchol. Dnes jsme vyřadili z provozu desítky tisíc raket a přesné munice. To, co Hizballáh budoval během 20 let od druhé libanonské války, ve skutečnosti právě ničí izraelské ozbrojené síly,“ uvedl izraelský ministr obrany Joav Galant podle agentury Reuters.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari na večerní tiskové konferenci sdělil, že cílem dnešních úderů byly převážně zbraně uložené v běžných domech, včetně „řízených střel s plochou dráhou letu, které mohou doletět stovky kilometrů, těžkých raket s hlavicemi o hmotnosti 1000 kilogramů, raket středního doletu s doletem až 200 kilometrů, raket krátkého doletu a ozbrojených bezpilotních letadel“.

Zajímavost :  Koalícia má ďalšiu novelu Trestného zákona. Chce čo najskôr lepšie chrániť eurofondy
Po pagerech explodovaly členům Hizballáhu i vysílačky, součástí operace byl maďarský dodavatel

Obyvatelé jižního Libanonu ráno obdrželi varovné telefonáty, aby se nepřibližovali ani na kilometr k pozicím Hizballáhu. Podle libanonské vlády opustily domovy na jihu desítky tisíc lidí, na silnicích směrem na sever se tvořily dopravní zácpy.

K vysoké bilanci obětí úderů Hagari uvedl: „Tato čísla zahrnují také mnoho teroristů, které jsme dnes zabili a kteří se nacházeli v blízkosti zbraní.“ Dodal, že izraelská armáda později poskytne vlastní údaje o libanonských obětech.

Hizballáh vypálil na Izrael přes sto střel, některé dopadly až k Haifě

Oboustranná intenzivní palba v posledních dnech následuje po sérii výbuchů pagerů a vysílaček z minulého týdne, které v Libanonu zabily čtyři desítky lidí, včetně dvou dětí, a několik tisíc osob zranily. Většina mrtvých i zraněných byli zřejmě členové Hizballáhu. Hnutí i libanonská vláda akci připsaly Izraeli, který se k věci nevyjádřil. Jeho premiér Benjamin Netanjahu nicméně v neděli prohlásil, že Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si hnutí nedovedlo ani představit.

Zajímavost :  Proč jít k volbám: Pravomoci krajských zastupitelů

Exploze komunikačních zařízení dál vyostřily dlouholetý konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem, který eskaloval loni v říjnu po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Hizballáh je spojencem Hamásu a Íránu. Od té doby se izraelská armáda a Hizballáh denně ostřelují přes izraelsko-libanonskou hranici, což si vyžádalo životy nejméně 26 civilistů a 22 vojáků na izraelské straně a více než pěti set členů Hizballáhu a desítek civilistů na libanonské straně.

Zajímavost :  Rozpočtová rada: Kraje a obce hromadí peníze na účtech, neinvestují je

Zdroj Zde