Fico láka do zdražovania opozíciu. SaS stretnutie odmietla, PS a KDH prídu

Premiér pozval lídrov opozície na rokovanie o šetriacich opatreniach.

Načítavam… Fico láka do zdražovania opozíciu. SaS stretnutie odmietla, PS a KDH prídu

Článok je nahovorený syntetickým hlasom.

BRATISLAVA. Ťarcha plánovaného 2,7-miliardového šetrenia dostihne každého vrátane voličov vládnych strán Smer, Hlas a SNS.

V koalícii už vyvoláva dosiaľ najväčšie verejné spory od minuloročných volieb.

Politickú zodpovednosť za zvyšovanie daní sa premiér Robert Fico zo Smeru teraz pokúša rozšíriť aj na strany, ktoré sú v opozícii a za riadenie štátu nenesú zodpovednosť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

V pondelok zaslal lídrovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi, predsedovi SaS Branislavovi Gröhlingovi a šéfovi KDH Milanovi Majerskému pozvánku na spoločné stretnutie v utorok na Úrade vlády. Predsedu strany Slovensko Igora Matoviča nepozval.

„Keďže patríte ku kritikom obsahu navrhovanej vládnej konsolidácie, dovoľujem si Vás ako predseda vlády pozvať na stretnutie spoločne s predstaviteľmi ministerstva financií,“ píše premiér v liste, ktorý v pondelok po poludní zverejnil aj na facebooku.

Súvisiaci článok Fico dvíha DPH aj odvody, siahne na daňový bonus. Čo všetko zaplatia ľudia a čo firmy? Čítajte 

Fico v pozvánke tvrdí, že rokovanie vytvorí priestor, aby opozícia predložila odlišné návrhy než tie, ktoré minulý týždeň predstavil s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer).

Premiér sa tak chce náhle stretnúť so svojím najväčším politickým rivalom Šimečkom, ktorého posledný mesiac nazýval „vyciciavačom“ štátnych dotácií a útočil aj na jeho rodinu vrátane matky, otca a tiež partnerky. Ťaženie proti Šimečkovi vyvrcholilo minulý týždeň, keď ho koalícia 76 hlasmi odvolala z kresla podpredsedu parlamentu, čo sa na Slovensku stalo vôbec prvýkrát.

Zajímavost :  Objem konsolidácie je dostatočný, opatrenia však boli oznámené neskoro, tvrdí analytik Matej Horňák

Kým šéf SaS Gröhling stretnutie s Ficom hneď odmietol, Šimečka a Majerský ohlásili, že prídu.

Ide Šimečka do pasce?

„Ak si Robert Fico myslí, že mu toto rokovanie pomôže zakryť Ficovu drahotu a asi najväčšie zvýšenie daní v našej histórii, tak je na veľkom omyle,“ reaguje Šimečka na pozvánku, ktorú prijal.

Pozvánka z Úradu vlády neprichádza v situácii, keď by ministerstvo financií šetriace opatrenia ešte len pripravovalo a vyberalo si také, ktoré budú mať v parlamente najširšiu podporu.

Naopak, strany, ktoré nie sú súčasťou vlády, povoláva až po tom, ako Kamenický predstavil plán na zvyšovanie sadzby DPH z 20 na 23 percent, DPH na knihy z 10 na 23 percent, zvyšovanie dane z príjmov pre väčšie firmy, zníženie daňového bonusu pre strednú a vyššiu triedu či zavedenie transakčnej dane pre podnikateľov.

Súvisiaci článok Experti: Rovná daň? Prežitok Čítajte 

Fico v pozvánke nijako nespresňuje, ako výrazne by mohla opozícia jeho plány ovplyvniť. V skutočnosti by zapracovanie jej požiadaviek mohlo ešte viac skomplikovať dohodu na balíčku vnútri koalície.

V pondelok sa totiž vyostril spor medzi SNS a Hlasom, keď strana Andreja Danka vyčíta viacerým ministrom Hlasu, že nezvládajú svoje funkcie, a SNS sa potom musí podieľať na zvyšovaní daní, ktoré odmieta. Hlas v reakcií obviňuje Danka z podlosti a klamstva.

Šimečka na to poukázal. Tvrdí, že vláda mala tri letné mesiace, počas ktorých mal Fico čas pripraviť „zmysluplnú konsolidáciu“.

Zajímavost :  Výrobce autosedadel Adient zavře závody na Českolipsku, propustí 1100 lidí

„Odflákol to, riešil iba pomstu a vlastné benefity. Teraz sa o navrhnutej Ficovej drahote do krvi hádajú v koalícii, a on sa to snaží prekryť rokovaním s opozíciou na Úrade vlády,“ hovorí.

Líder opozície vysvetľuje, že na stretnutie ide, aby Fica vyzval na dodržanie sľubov, ktoré dal voličom. Medzi hlavnými bodmi kampane Smeru pred voľbami 2023 bolo najmä zníženie cien potravín a energií a boj s infláciou.

Opozícia doteraz kritizuje, že takmer rok od volieb v týchto oblastiach vláda neprijala žiadne významnejšie opatrenie.

Súvisiaci článok Poplatok za výber z bankomatu aj prevody. Akú povinnosť prinesie transakčná daň? Čítajte 

Mimoparlamentní Demokrati, ale aj viacerí podporovatelia PS upozorňujú, že prijať pozvánku je politickou chybou. „Opozícia Ficovi na to skočila ako malé deti na čokoládu,“ tvrdí šéf Demokratov Naď.

Fico môže stretnutie využiť tak, že od opozície príjme menšie návrhy na zmenu konsolidácie, čím sa opozícia stane jej spolutvorcom a bude za jej podobu niesť tiež politickú zodpovednosť pred voličmi.

Gröhling sa nechystá, KDH stretnutie berie vážne

SaS rokovanie s Ficom označuje za „alibistické PR stretnutie“, keďže pozvánka prichádza po tom, čo už vláda rozhodnutie o konsolidačných opatreniach urobila bez opozície.

„Robert Fico chce zneužiť opozíciu na kulisu,“ hovorí predseda SaS Branislav Gröhling. Vláda sa chce podľa neho pozvaním pozície iba zbaviť zodpovednosti za vyššie dane.

„Keď Fico predkladal promafiánsku novelu Trestného zákona, s opozíciou sa neradil. Odmietol aj okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej či Petra Pellegriniho. Odmietol sa s opozíciou baviť, keď si zvyšoval plat, rušil ÚŠP alebo schvaľoval ministerstvo športu,“ pripomína Gröhling.

Zajímavost :  Šutaj Eštok cítil hrdosť na nový cestovný pas. Použité ornamenty z Čičmian vyzerajú ako z fotobanky

Naopak, na stretnutie aj so svojimi návrhmi opatrení, sa chystá opozičné KDH, ktoré nesúhlasí s okresávaním daňového bonusu na deti, ale viac by znížilo počet zamestnancov v štátnej správe a snažilo sa viac šetriť na ministerstvách.

KDH je dlhodobo stranou, ktorá sa najmenej vymedzuje proti prípadnej spolupráci so Smerom. Platilo to už v minulých volebných obdobiach, keď spoločne do ústavy presadili definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

Aj v aktuálnom volebnom období sa KDH z pozície opozičnej strany podieľalo napríklad na legislatíve o medveďoch, v júli zas koalícii ponúklo viacero návrhov ústavných zákonov.

„S mafiou sa nevyjednáva,“ napísal na facebooku predseda strany Slovensko Matovič, ktorý však neodpovedá premiérovi, ale poúča PS a KDH, keďže on pozvánku na Úrad vlády nedostal.

Za „neuveriteľnú naivitu“ označuje prijatie pozvania. Strany „sadajú na lep“ premiérovi s cieľom „akože diskutovať o konsolidácii“.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO