Ranní check: Vltavská filharmonie se prodraží. Kybernetický úřad prověřuje čínské soláry

Dobré ráno! Je 268. den roku, svátek má Jaromír. V tento den v roce 1957 byl v Ústavu jaderné fyziky v Řeži uveden do provozu první československý jaderný reaktor.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Vltavská filharmonie má hotovou architektonickou studii. Stavba se prodraží o dvě miliardy

Projekt Vltavské filharmonie v Praze překonal další milník. V září byla dokončena podrobná architektonická studie nového národního hudebního centra a město nyní připravuje projektovou a technickou dokumentaci pro získání územního a stavebního povolení. Na vltavském nábřeží by se mohlo začít stavět už za dva roky, první koncerty by se zde mohly odehrát v roce 2033. Stavba vyjde podle posledních propočtů na 11,65 miliardy korun, původní odhady přitom hovořily o 9,4 miliardy korun. Filharmonii prodražila inflace, a také náklady na dopracování soutěžního návrhu dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group.

✅ Český kybernetický úřad řeší čínské soláry. Může dojít až na jejich odpojování

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se zabývá čínskými technologiemi souvisejícími se solárními panely a zda náhodou nemohou ohrozit tuzemskou energetickou soustavu. Během rozhovoru to řekl e15 ředitel Lukáš Kintr. Podle něj v brzké době může být jasno, jak se k potenciální hrozbě stát postaví, a nevyloučil ani odpojování rizikových zařízení od energetické sítě. 

Zajímavost :  Daniari už po nich išli, pred rokmi neuspeli. Nábytkári za sebou nechali spúšť

VIDEO:Lyžování se stane vzácným sportem, horské hotely se musí zaměřit na léto, říká podnikatel Rattaj v pořadu FLOW

Video placeholder

FLOW: Rozhovor s podnikatelem Igorem Rattajem • e15

✅ Zlaté časy už byly. Přední německé automobilky varují investory: ziskovost půjde dolů

Přední německé automobilky varují investory, že se jejich ziskovost letos vydá směrem dolů. Učinilo tak BMW, později i Mercedes-Benz. Oba výrobce trápí především propad na největším světovém trhu s automobily v Číně, který se stále nedaří zastavit ani jim, ani mnoha dalším, včetně třeba Porsche. Akcie tradičně silných hráčů tak reagovaly na nečekané varování poklesem.

Zajímavost :  Jsme „game changer“, říká o certifikaci NATO Semetkovský z Primoca

✅ Města vyhání spalovací vozy, letadla i lodě. Reklamy na fosilní produkty mizí z ulic

Už žádné fosilní produkty a služby. Nizozemský Haag se jako první město na světě rozhodl vlastní legislativou zcela zakázat veškeré reklamy na produkty, které jsou založené na využívání fosilní energie a mají vysokou uhlíkovou stopu. Od začátku příštího roku tak musí z billboardů či nejrůznějších venkovních obrazovek ve veřejném prostoru zmizet reklamy nejen na spalovací automobily, ale i na významné znečišťovatele typu aerolinek či provozovatelů výletních dovolenkových plaveb. Stejným směrem se vydává i zástup dalších evropských měst, včetně českých, Praha však zůstává stranou.

Stane se dnes:

  • Začíná elektronická aukce zbývajících částí rekreačního areálu v Rabyni na Benešovsku, který patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi.
  • Evropská komise pravděpodobně rozhodne o návrhu Turecka zaregistrovat v EU recepturu na döner kebab.
  • Český statistický úřad zveřejní výsledky konjunkturálního průzkumu za září.
Zajímavost :  Konec čínské éry. PPF má kupce pro Home Credit

Zdroj Zde