Přivýdělek formou podnikání: Co se změní v roce 2025?

Podnikání při zaměstnání, v důchodu, během studia či na rodičovské dovolené je daňově zvýhodněno. Při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ. Pro rok 2025 se dokonce zvyšuje limit, kdy se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění vůbec neplatí.

Vedlejší samostatná výdělečná činnost je v praxi oblíbená, a to nejenom mezi zaměstnanci, ale i penzisty či studenty. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se zpravidla roční výdaje uplatňují ročním výdajovým paušálem. Sazba výdajového paušálu se liší dle vykonávané činnosti.

„Při nižším zisku se nevyplatí vstup do dobrovolného daňového paušálního režimu a podnikající zaměstnanci této možnosti vůbec využít nemohou, neboť mají příjem ze zaměstnání podléhající zálohové dani z příjmu,“ upozorňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

Minimální vyměřovací základy platí pouze pro hlavní činnost

V případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být při výpočtu povinného pojistného vždy dodrženy minimální vyměřovací základy. Skutečné vyměřovací základy se při výpočtu použijí, jestliže jsou vyšší než minimální vyměřovací základy. „V dobrovolném měsíčním daňovém paušálním režimu je součet měsíčního povinného pojistného ještě dokonce vyšší než je součet minimálních plateb na sociální a zdravotní pojištění,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Zajímavost :  Karty se obrátily. ANO má v senátních volbách dva vítěze a nejvíce postupujících
IČO pro začátečníky. Vyplatí se být OSVČ, nebo zůstat u práce na HPP?

Jak vysoké jsou skutečné vyměřovací základy?

Roční sociální pojištění a zdravotní pojištění se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti vypočítá vždy ze skutečného vyměřovacího základu a může tak být třeba poloviční oproti minimálnímu pojistnému.

Pro výpočet zdravotního pojištění je ročním vyměřovacím základem 50 procent daňového základu a od roku 2024 je ročním vyměřovacím základem pro výpočet sociálního pojištění 55 procent daňového základu.

Vyšší limit pro neplacení sociálního pojištění

Když je hrubý zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do limitu, tak se sociální pojištění z podnikání vůbec neplatí. Pro celý kalendářní rok 2025 se přitom dle údajů uvedených v materiálu MPSV pro jednání vlády ze dne 10. září zvyšuje limit na 111 736 korun a je tak vyšší o více než šest tisíc oproti roku 2024, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit pro neplacení sociálního pojištění poměrně snižuje.

Zajímavost :  ONLINE: Povodně si vyžádaly první oběť. Pohřešuje se osm lidí

Zdravotní pojištění se platí z jakkoliv vysokého zisku, nejsou zavedeny žádné legislativní podmínky pro jeho neplacení. „Pokud bude vedlejší samostatná výdělečná činnost vykonávána po celý rok 2025, tak při uplatnění 60procentního výdajového paušálu se neplatí sociální pojištění až do ročního příjmu ve výši 279 340 korun,“ vypočítává Gabriela Ivanco.

OSVČ v důchodu: Kolik odvedete státu? Práce v penzi je daňově výhodná

Daňové přiznání zaměstnanců

„Podnikající zaměstnanci si musí sami podat daňové přiznání a nemohou požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Do daňového přiznání uvedou všechny zdanitelné příjmy, tedy ze zaměstnání i z podnikání,“ uvedla Anna Kevorkyan, CEO pracovního portálu JenPráce.cz s tím, že navíc nesmí podnikající zaměstnanci zapomenout ani na odevzdání přehledů pro Okresní správu sociálního zabezpečení a příslušnou zdravotní pojišťovnu.

Zajímavost :  Zrušený Kulturblog predstavil nástupnícky projekt s Belousovovou. Má rovnaké problémy

Zdroj Zde