Maláčová se bude ucházet o předsednickou funkci v SOCDEM

Na předsedkyni Sociální demokracie (SOCDEM) bude na stranickém sjezdu za dva týdny kandidovat Jana Maláčová. Bývalá ministryně práce a sociálních věcí to v úterý oznámila na sociální síti. Dosavadní předseda Michal Šmarda již oznámil, že post v čele strany obhajovat nebude. Sjezd čeká sociální demokraty 5. října.

Úmysl stát se předsedkyní SOCDEM Maláčová oznámila ve videu, ve kterém její kandidaturu podpořil místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Někdejší ministr zahraničí zároveň ohlásil, že hodlá znovu kandidovat do vedení strany. “Máme tu neschopnou, prolhanou vládu, která to, co slíbila, to porušila. A já chci, aby Sociální demokracie k tomu přestala mlčet,” uvedla Maláčová.

Zajímavost :  Ranní check: Škoda Auto přejde na recyklované materiály. Zelený vodík naráží

Šmarda už dříve řekl, že SOCDEM by měl rok před volbami do Sněmovny vést někdo s volebním úspěchem. S výzvou ke kandidatuře proto oslovil dlouholetého hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a bývalého hejtmana Královéhradeckého kraje, nynějšího starostou Rokytnice v Orlických horách Jiřího Štěpána. Oba uspěli v krajských volbách.

Video placeholder

Jana Maláčová potvrdila: Chce kandidovat na předsedkyni SOCDEM • Facebook – L. Zaorálek

Netolický ale v pondělí řekl, že ho důvěra dosavadního předsedy těší, chce se ale přednostně věnovat práci v kraji. Štěpán za svou za prioritu dovést ke zdárnému konci situaci po regionálních volbách, v jeho případě v Královéhradeckém kraji. ČTK v pondělí řekl, že záležitost ještě nezvažoval.

Zajímavost :  ONLINE: Povodňový stav platí na 207 místech. Litovel na Olomoucku je pod vodou, Bohumín bez elektřiny

Po volbách do dolní komory v roce 2021 sociální demokraté ve Sněmovně skončili. Nedařilo se jim ani v červnových evropských volbách. V letošních krajských volbách ztratila SOCDEM 24 mandátů a obsadila 13 křesel v krajských zastupitelstvech.

Zdroj Zde