Ekologové: Ministerstvo zrušilo prodloužení rtuťové emisní výjimky pro Počerady

Počerady (Lounsko) – Ministerstvo životního prostředí zrušilo prodloužení rtuťové emisní výjimky pro elektrárnu Počerady na Lounsku. Informovaly o tom dnes ČTK ekologické organizace v tiskové zprávě. Výjimku udělil hnědouhelné elektrárně Krajský úřad Ústeckého kraje. Mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek ČTK řekl, že právě krajský úřad musí nyní rozhodnout o dalším postupu. Elektrárnu vlastní skupina Sev.en Energy, její vyjádření a vyjádření úřadu ČTK zjišťuje.

Proti rozhodnutí krajského úřadu se odvolaly místní spolky Zdraví pro Most, MY Litvínov, ekologické organizace Greenpeace, Hnutí DUHA a expertní skupina Frank Bold. “Elektrárna Počerady několik let tvrdila úřadům, že pracuje na snížení emisí, ale s blížícím se koncem výjimky podala žádost o její prodloužení. Pokud bude muset ukončit provoz, bude to jednoznačně vina provozovatele,” uvedly ve zprávě.

Zajímavost :  Budoucnost stavebnictví tkví v prefabrikaci

Spolky považují výjimku za nezákonnou, podle nich elektrárna nesplnila podmínky pro její udělení, což by mohly být jen nepřiměřené náklady na snížení emisí, geografická poloha zařízení nebo jeho zvláštní technická charakteristika. “Krajští úředníci však přistoupili na zdůvodnění dobou realizace opatření na snížení emisí, což není zákonný důvod, zejména ne v případě prodloužení výjimky,” uvedly organizace. Krajský úřad podle nich nesprávně přijal tvrzení znečišťovatele, že rozsah a doba trvání výjimky nemají negativní dopad na životní prostředí, a také stanovil větší výjimku, než jsou skutečné současné emise elektrárny a dal jí tedy možnost emise podle potřeby zvyšovat.

Zajímavost :  Intel musí šetřit. Odkládá stavbu továren na čipy v Německu a v Polsku

Podle organizací nehrozí, že by kvůli zastavení provozu v Počeradech nebyl v Česku dostatek elektřiny. Majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač už dříve uvedl, že elektrárnu zvažuje zavřít na jaře 2025.

V elektrárně funguje pět bloků. Každý blok má výkon 200 megawatt. Elektrárna Počerady má 277 kmenových zaměstnanců. Provozovatel žádal o prodloužení výjimky do konce dubna 2027.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Boeing nabídl stávkujícím zaměstnancům zvýšení mezd o 30 procent. Odbory o nabídce odmítly hlasovat

Doporučujeme ke čtení také :