V České Vsi začal fungovat strategický most, propojil lokalitu s 500 lidmi

Česká Ves (Jesenicko) – V České Vsi na Jesenicku začal fungovat provizorní strategický most přes řeku Bělou, cestu na protější břeh otevřel hlavně záchranářům s těžkou technikou. Provizorní přemostění propojilo s okolním světem dosud odříznutou lokalitu zhruba s 500 lidmi, řekl dnes novinářům starosta obce Petr Mudra (za STAN). Doplnil, že se připravuje další provizorní most, postaven by mohl být do tří týdnů. Most, od něhož obec očekává zefektivnění záchranných prací, otevřel pohled na zkázu dosud odříznutého protějšího břehu.

“Tento most je pro nás opravdu strategicky důležitý, v této lokalitě jsme byli odříznuti se zhruba 500 lidmi, nebyla jakákoliv možnost se k nim dostat a pomoci jim. Zásoby a vše se nosilo ručně, neměli jsme s nimi jakýkoliv kontakt. Tento most měl největší prioritu v obci,” uvedl starosta. Podotkl, že i díky tomuto mostu se podařila na mnoha místech zprovoznit elektřina. “Zvedlo to náladu nejvíce postižených lidí,” dodal.

O provizorní přemostění s využitím dvou mostních systémů s celkovou hmotností mostu 50 tun se postarala společnost Excalibur Army ve spolupráci s armádními ženisty a hasiči. Most o délce 26 metrů byl instalován ve velmi náročných podmínkách. “Byl to mimořádně složitý úkol, místo je komplikované, problémem bylo široké řečiště. Neocenitelnou pomoc nám poskytli policisté, hasiči a ženisté z armády,” řekl novinářům výrobní ředitel Excalibur Army Jiří Talanda. První mostní pole bylo podle něj položeno v pátek v noci, kvůli stabilitě byla však poté změněna jeho poloha a ukotvení. K používání ho stavitelé obci předali v neděli odpoledne.

Provizorní most propojil obyvatele obce z druhé strany, příchozím zároveň otevřel pohled na zkázu, kterou záplavy způsobily. Zdejší lidé zažili povodeň již v roce 1997. “Letos to bylo více vody, větší síla. V bytě jsme měli 40 centimetrů vody a deset centimetrů bahna, vše je zlikvidované,” řekl dnes ČTK muž z domu naproti mostu. Dům je ze všech stran zavalen bahnem a naplaveninami. “V roce 1997 nás odtud tahal vrtulník, tentokrát jsme se rozhodli odejít radši včas sami,” dodala jeho žena. Se sousedy je pojí vyšlapaná cesta mezi nánosy písku, všude je suť, zničený nábytek, v dálce je vidět torzo domu jejich sousedů.

Zajímavost :  FOTOGALERIE: Krnov, den poté. Ve městě chybí signál i pitná voda, místní začínají počítat škody

“Je hlavní, že už mohou jezdit auta. Vidíte tu spoušť? A to už je z poloviny uklizené. Máme dobrovolníky, jsou strašně poctiví, makají jak šrouby. Člověk v tom alespoň není sám,“ řekla ČTK třiasedmdesátiletá Libuše Prosecká.

Most ocenili i hasiči, kteří na místě pracují již několik dní. “Na druhou stranu se neměla dosud jak dostat technika jako například bagry, pár aut se muselo přes řeku přebrodit. Nyní už mohou třeba hasiči odčerpávat sklepy,” řekl dnes ČTK jeden z hasičů. Nejbližší most na druhou stranu řeky je podle něj v Písečné a na druhé straně České Vsi u základní školy.

ZŠ v České Vsi obnoví plně provoz až příští rok,zázemí hledá pro 330 školáků

Základní škola v České Vsi na Jesenicku hledá pro příští týdny až měsíce zázemí pro 330 žáků. Povodeň zničila 17 učeben, například podlahy se kvůli vyschnutí budou moci podle ředitele Filipa Worma položit nejspíš až v prosinci. Výuka nejmladších dětí se ode dneška přesunula do jesenické hotelové školy, starší čeká výuka v podobě až dvoutýdenních pobytů na jiných školách v zemi, řekl dnes ČTK Worm. Chod školy se podaří obnovit v plném provozu zřejmě od příštího roku. Podle informací ČTK by měl situaci škol řešit v pátek na Jesenicku ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Zajímavost :  Fico vybojoval so Šimečkom vopred vyhraný súboj. Akú hru bude teraz hrať PS?

Školu voda zaplavila do výšky půl metru, její budova zvenčí odolávala až dvoumetrové hladině rozbouřené řeky Bělé. Zasáhla kompletně celé přízemí všech pěti pavilonů – vyplavila 17 učeben včetně školní družiny a klubu, tělocvičny a šatny. Na odklízení následků škod se od té doby podílejí stovky dobrovolníků z celé republiky. “Klíčové je, že ode dneška se 1. až 3. třída začala učit v Jeseníku na hotelové škole, pokrýváme tak výuku v náhradních prostorách,” uvedl ředitel školy, pro kterou pořádají sbírky ostatní školy z celé ČR.

Starší žáky podle ředitele čeká od konce září výuka na cestách. Dnes odpoledne měl rozpis pro šesté a sedmé třídy, kterým poskytne zázemí škola v Moravské Třebové. ZŠ Česká Ves je spádová nejen pro děti z obce, ale i z části Jeseníku, Písečné a Supíkovic. “Druhý stupeň budeme řešit výjezdem, zrovna máme dobré nabídky například z Moravské Třebové a ze Stříbra, děti by tak třeba na dva týdny vyjely. Tři třídy devátého ročníku by měly najít zázemí na Gymnáziu v Jeseníku,” řekl Worm.

Hotelová škola v Jeseníku poskytla ode dneška nejmladším školákům čtyři učebny. Vlastní provoz dosud neobnovila. “Dokázali bychom zahájit výuku, ale u nás je většina dětí na internátu a neměli bychom je kde ubytovat. Na internátu jsou v tuto chvíli ubytované záchranné složky. Navíc nejde plyn, nemáme jak uvařit dětem, nemáme jak vytopit školu, neteče ani pitná voda. České Vsi jsme tak poskytly pouze prostory, vše ostatní včetně vody si zajistili,” řekl dnes ČTK ředitel školy Kamil Hégr. Dodal, že v hotelové škole by se měla v určitém režimu obnovit výuka od pondělí.

Zajímavost :  Povodně postupně vystřídá vzedmutí ekonomiky díky obnovování majetku a infrastruktury

Postupné znovuzrození školy v České Vsi s kapacitou 16 tříd zachycují videa na sociální síti, ředitel se ocitl v době ničivých záplav v budově sám, původně ji chystal jako evakuační centrum. Ve škole se dnes pracovalo s obrovským nasazením. “Všechno bahno je již vyvezené, v tělocvičně jsou vytrhané podlahy. Třetí den jedou sbíječky, oboucháváme omítky. Pracují tady bagry, odvezly již vše zničené. Přicházejí profese, jako je stavební dozor, podlaháři, zedníci,” dodal ředitel. Škola navíc začala fungovat jako zázemí pro stovky dobrovolníků, kteří jsou nasazeni na práce v obci. Na pomoc se sem sjíždějí dobrovolníci z celé republiky, symbolicky o tom vypovídá i mapa u šaten, které jsou až po strop zaplněné humanitární pomocí.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO