Slovensko zažilo najteplejšie leto od roku 1931. Priemerná teplota dosiahla 20,7 stupňa Celzia

Nadpriemerne teplé počasie pokračovalo aj začiatkom septembra, ktoré následne vystriedali výdatné zrážky, ktoré spôsobili lokálne povodne.

Na Slovensku bolo rekordne teplé leto napriek tomu, že nepadol žiadny absolútny teplotný rekord. Vysoké teploty zasiahli krajinu najmä v júli a auguste, keď priemerná teplota na jednotlivých meracích staniciach bola o 1,6 až 3,9 stupňa Celzia vyššia ako dlhodobý priemer.

Tropické noci potrápili Slovákov

SHMÚ zaznamenal rekordný počet tropických dní, keď teplota vystúpila nad 30 stupňov Celzia a rekordný počet tropických nocí, keď teplota neklesla pod 20 stupňov Celzia.

Zajímavost :  Bitcoin je tikající bomba, vystřelit může až na 150 tisíc dolarů

V oboch mesiacoch letných školských prázdnin Slovensko bojovalo s nedostatkom zrážok, pričom v júni ich bol prebytok, najmä v dôsledku búrok.

Suché leto ovplyvnilo lesné hospodárstvo

Tohtoročné teplé počasie podľa SHMÚ urýchlilo zber poľnohospodárskych plodín a suché letné počasie negatívne ovplyvnilo lesné hospodárstvo.

Približne v polovici septembra zasiahli západné a severozápadné Slovensko, podobne ako ďalšie stredoeurópske krajiny vrátane Českej republiky, výdatné zrážky. Tie na Slovensku spôsobili výrazný vzostup hladín tokov a lokálne povodne. V posledných dňoch sa situácia zlepšila a v utorok ráno platil v dvoch slovenských okresoch len prvý stupeň povodňovej pohotovosti.

Zajímavost :  Štát chce skomplikovať prístup k informáciám o nehnuteľnostiach. Za spracovanie dát hrozí pokutami

Pozrite si archívnu reportáž o najhorúcejšom lete zo 6. septembra 2024:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO