Piráti mluví o konci ve vládě. Je to jen technikálie, řekl Michálek

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Uvedl, že ho to mrzí. Nebyla ušetřena potíží od covidu přes uprchlickou a energetickou krizi po povodně, řekl na tiskové konferenci Pirátů.

Podle Šalomouna se podařilo hned po nástupu současného kabinetu zabránit tomu, aby Česko platilo miliardové pokuty za to, že včas neplnilo závazky vůči Evropské unii hlavně v legislativní oblasti. Vládě se podle něj dařilo také bojovat s byrokracií i vybudovat vládní analytický útvar.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že navrhne k 30. září odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Není podle něj schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Bartoš to označil za podraz. O možném odvolání podle něj nepadlo při jeho ranní schůzce s Fialou ani slovo. Kromě Bartoše a Šalomouna je ve vládě ještě pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský.

Fialův vyhazov Bartoše pomůže oběma. Premiér odvádí pozornost od neúspěšných voleb

Piráti budou žádat přesun jednání o rozpočtu na příští rok, který má vláda projednávat ve středu. Stále jsme ale zatím součástí koalice, uvedl Bartoš.

Piráti hovoří o konci ve vládě, Fiala udělal podraz. Zatím v kabinetu jsou

Piráti budou žádat přesun jednání o rozpočtu, který má vláda projednávat ve středu. Stále jsme součástí koalice, uvedl na odpolední tiskové konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš. Situaci po tom, co premiér Petr Fiala (ODS) oznámil jeho odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, nepovažuje za standardní. Středečního jednání kabinetu se chce zúčastnit. Fiala chce jeho odvolání k 30. září. Informoval o tom již prezidenta Petra Pavla.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Zelenskyj chce výhru demokratů kvůli finanční pomoci, naznačil Trump

Piráti mají premiérův krok za podraz. Podle předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka nechtějí ve vládě dál pokračovat. „Jakým způsobem ukončíme angažmá ve vládě, je jen technikálie,“ uvedl Michálek. Ministři Michal Šalomoun a Jan Lipavský podle něj budou postupovat ve shodě s klubem. Rozhodnutí o svém konci v čele Pirátů Bartoš přehodnocovat nechce. Nové vedení si strana zvolí 9. listopadu, zopakoval na tiskové konferenci. O budoucnosti Pirátů ve vládě chce jednat s koaličními Starosty a jejich předsedou i ve formátu lídrů celé vládní koalice K5.

Piráti vidí za odvoláním Bartoše kmotry proti digitalizaci stavebního řízení

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tlačila premiéra Petra Fialu (ODS) k odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Jde podle něj o cestu k uspořádání vlády v budoucnosti. Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo, dodala předsedkyně strany Klára Kocmanová.

Zajímavost :  Volební šarády. Pět radních pro dopravu definitivně skončilo, nad dalšími visí otazník

VIDEO: Pirát Bartoš o svém vyhazovu z vlády: Od Fialy je to podraz

Video placeholder

Pirát Bartoš o svém vyhazovu z vlády: Od Fialy je to podraz • ČTK/Blesk Zprávy

Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti nepřistoupí na takové šaškárny, a premiér je má odvolat všechny. Slabý premiér podlehl kmotrům, dodala na tiskové konferenci Pirátů. Stejně jako Michálek dala odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

Fiala odmítl tvrzení Pirátů, že o odvolání Bartoše rozhodl pod tlakem straníků

Premiér Petr Fiala (ODS) odmítl, že by o odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) rozhodl pod tlakem schůzky se spolustraníky, jak tvrdili Piráti na své odpolední tiskové konferenci. Takováto schůzka se nikdy neuskutečnila, rozhodl jsem se sám po dnešním setkání s Bartošem, uvedl Fiala na síti X.

Zajímavost :  Kuchár z Telerána utopil dve svoje firmy. Zostali po ňom státisícové dlhy

„Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila,“ napsal. Poslední kapkou v rozhodnutí bylo podle Fialy setkání s Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. „Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ dodal Fiala.

Zdroj Zde