Buřinka končí s Hypoúvěrem. Stavební spořitelny se přibližují bankám

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) přestala od října poskytovat Hypoúvěr od Buřinky. Pro stávající klienty se nic nemění, spořitelna už ale nebude nabízet nové úvěry tohoto typu.

Hypoúvěr od Buřinky je překlenovací úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Byl tedy používán pro úvěry větších objemů, kdy se vyplatilo zřízení zástavního práva. V minulosti tvořily zajištěné překlenovací úvěry většinu objemu úvěrů stavebních spořitelen. To se ale v průběhu roku 2022 změnilo a dnes převažují úvěry nezajištěné.

Jednotlivé stavební spořitelny nezveřejňují údaje o tom, jaký je poměr mezi objemy zajištěných a nezajištěných úvěrů. Z dostupných dat i oficiálních vyjádření Stavební spořitelny České spořitelny však bylo zřejmé, že se již delší dobu koncentruje na úvěry nezajištěné. Buřince se tak podařilo předběhnout trend trhu a zmírnit „pocovidový“ útlum zájmu o hypotéky. Díky tomu je dnes Buřinka stavební spořitelnou s největším tržním podílem nových úvěrů.

Zajímavost :  Bill Gates má 81 % svého portfolia v těchto 4 akciích

Stažení Hypoúvěru z nabídky je dalším krokem v integraci Buřinky do mateřské České spořitelny. Prakticky to znamená, že Buřinka nebude nadále poskytovat úvěry zajištěné nemovitostí a zaměří se na úvěry nezajištěné. Zájemci o hypotéky budou obslouženi Českou spořitelnou.

Buřinka tímto způsobem vyřešila dilema, před kterým stojí všechny banky, jež se staly stoprocentními vlastníky stavební spořitelny. Stavební spořitelny se postupně mění v klasické banky a jejich produkty se stále více podobají těm, které nabízí jejich akcionář.

Tím vzniká otázka, jak vyřešit zdvojenou nabídku úvěrů. Stavební spořitelna i mateřská banka totiž nabízejí hypoteční úvěry na bydlení, které jsou sice fundamentálně odlišné, ale marketingově jsou zabaleny tak, že z pohledu klienta jsou obtížně rozeznatelné. Buřinka tento problém vyřešila radikálním řezem a přestala poskytovat Hypoúvěr, který byl alternativou ke klasické bankovní hypotéce.

Bude zajímavé sledovat, jakou odezvu bude mít tento krok u dalších bank vlastnících stavební spořitelnu. Nutno říci, že Buřinka byla již v minulosti spořitelnou, která se nebála novinek a jejíž kroky byly inspirací ostatním. Pionýrství v koncentraci na nezajištěné úvěry již bylo zmíněno.

Zajímavost :  Ministri financií a šéfovia bánk zo skupiny BRICS sa nezúčastnili na stretnutí v Moskve

Buřinka však také jako první přišla s konceptem překlenovacích úvěrů se zvýšenými úrokovými sazbami. Tuto konstrukci produktu postupně převzala většina stavebních spořitelen a dnes je to nejčastěji používaný typ překlenovacího úvěru. Tím ale výčet zajímavých inovací Buřinky nekončí. Za všechny ostatní zmiňme ještě kompenzaci snížené státní podpory, se kterou Buřinka přišla ještě před definitivním rozhodnutím o snížení státní podpory.

Nelze tedy vyloučit, že se po čase i další spořitelny vydají směrem k nezajištěným úvěrům. Jde o cestu dosud neprobádanou, která ale ve stávající situaci dává smysl.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy… Další články autora.

Zajímavost :  Okamžité platby budú mať všetky banky. Slováci ich budú môcť naplno využívať od tohto roku

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO