Pellegrini kritizuje Kotlára, Šimkovičovú aj koniec Dolinkovej. Odkazy posiela aj Ficovi

Prezident čakal, že Šimkovičová skončí skôr.

BRATISLAVA. Víkendové televízne diskusie patrili dvom najvyšším štátnym predstaviteľom. Premiér Robert Fico sa s chrípkou v diskusiách objavil dvakrát, vo verejnoprávnom rozhlase aj v televízii. V nedeľu však hovoril skôr o armáde pri príležitosti Dňa obetí Dukly a vnútropolitickým veciam sa venoval minimálne. Prezident Peter Pellegrini sa objavil v relácii TA3.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Prezident poslal premiérovi niekoľko kritických odkazov a pri viacerých témach bolo očividné, že sa nezhodujú. Najviditeľnejšie to bolo pri odstupujúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej z Hlasu.

Tá sa rozhodla podať demisiu v piatok. Ako dôvody uviedla, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou a že nemá podporu vlády, čo sa ukázalo pri konsolidačnom balíku.

„Nebudem sa v dôvodoch džentlmensky hrabať,“ reagoval Fico. Dodal však, že Dolinková za konsolidáciu hlasovala na rokovaní vlády a že sa teraz len snažila nájsť nejaké argumenty, aby vyzerala pri svojom odchode dobre.

Dolinkovej bývalý stranícky kolega Pellegrini sa jej zastal. „Myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, tak to bude úplne iná ministerka,“ povedal, čím narážal na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, proti ktorej sa búri väčšina kultúrnej obce, no Fico ju naďalej podporuje.

Načítavam… Dobré ráno sobota: Dolinková končí, Šimkovičová a Kotlár deštruujú ďalej

Prezident o Dolinkovej povedal, že „urobila kopu dobrej práce“ a premiérovi vyčítal, že sa za ňu nepostavil. „Ak sa nezastane rezortov samotný premiér, tak sa ďalej nepohneme,“ povedal.

Zajímavost :  Obce mrhají penězi, jen sdílení obecních úřadů by ušetřilo deset miliard ročně

Nepáči sa mu ani to, že konsolidačný balíček ide aj na úkor zdravotníctva, a podporil požiadavky lekárov a sestier na vyššiu valorizáciu platov. „Vláda by mala s lekármi rokovať, a nie jednostranne rozhodnúť,“ povedal prezident.

Covid ako biologická zbraň

Ešte tvrdší bol Pellegrini pri kritike Petra Kotlára, ktorý cez týždeň po deviatich mesiacoch vo funkcii splnomocnenca vlády pre preverenie manažovania pandémie covidu, prezentoval svoje zistenia.

Ortopéd Kotlár odporúča, aby Slovensko zastavilo očkovanie mRNA vakcínami a aby Slovensko odmietlo pandemickú zmluvu WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie). Tieto odporúčania chce predložiť vláde.

„Čudoval by som sa, ak by sa vláda mala zaoberať správou pána Kotlára, že ide o biologickú zbraň,“ reagoval prezident a pripomenul, že Slovensko má väčšie problémy, ako sú napríklad stovky padajúcich mostov.

Súvisiaci článok Dolinkovej hľadajú miesto. Nie je isté, či nastúpi do parlamentu Čítajte 

Pellegrini pripomenul, že Slovensko je jediná krajina na svete, ktorá sa dištancuje od WHO. „Neviem, či je toto správna cesta pre Slovensko,“ upozornil.

Kotlárovu správu kritizovala aj odstupujúca ministerka Dolinková či minister školstva Tomáš Drucker z Hlasu.

Premiér ide aj v tomto proti prezidentovi. Kotlára sa zastal, aj keď z jeho vyjadrení nevyplýva, či sa bude vláda riadiť jeho odporúčaniami a skutočne zakáže očkovanie mRNA vakcínami.

„Nie som lekár, ale ja osobne som odmietal očkovanie proti covidu experimentálnymi vakcínami. Mám okolo seba kopu ľudí, ktorí po očkovaní prešli vážnymi zdravotnými problémami,“ povedal Fico.

Predseda vlády tiež podporuje, aby ďalšiu pandémiu neriadila WHO. Kotlárovi odporučil, aby v spolupráci s Najvyšším kontrolným úradom pokračoval v zisťovaní, „kto sa nabalil na nákupoch zbytočného zdravotníckeho materiálu a vakcín“.

Zajímavost :  Polský železniční dopravce PKP získal 360 milionů eur na dva pilotní projekty

Za Kotlárom stojí aj Andrej Danko. Ak by Hlas tlačil na jeho odvolanie alebo vláda by neschválila jeho správu, mohlo by to vyvolať ďalší konflikt vnútri koalície.

Kľúčové hlasovanie o konsolidácii

Prezident povedal, že sa bude pýtať vlády na to, ako chce kompenzovať dosahy konsolidačného balíčka na najchudobnejšie vrstvy obyvateľov, napríklad pokiaľ ide o ceny energií.

Nenaznačoval však, že by plánoval balíček vetovať. Ocenil nižšiu DPH na základné potraviny či na knihy.

Fico pripustil, že vládna koalícia má svoje problémy, a preto bolo hlasovanie o konsolidačnom balíčku kľúčové.

Súvisiaci článok Najprv si dvihol plat, potom vygumoval červenú čiaru. Aká je Ficova konsolidácia? Čítajte 

Na stole vraj bola aj možnosť, že by sa hlasovanie spojilo s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde. „Ak by prišli nezmyselné návrhy na zmenu balíka, alebo ak by boli pochybnosti, či budú všetci hlasovať,“ vysvetlil predseda vlády.

Nakoniec za balíček hlasovalo všetkých 79 poslancov vládnej koalície.

Fico opakuje, že rebéliu Rudolfa Huliaka si musí vyriešiť Slovenská národná strana. Pellegrini má aj na toto iný názor.

Ficovi vyčíta, že konflikty v koalícii eskalujú preto, že ich od seba odtláča. „Musí si uvedomiť, že je to už aj jeho problém. Už nebude stačiť, aby hovoril, že je to problém SNS alebo Hlasu,“ povedal prezident.

Už niekoľko mesiacov je hlavným zdrojom konfliktom medzi SNS a Hlasom obsadenie postu predsedu parlamentu. Andrej Danko si nárokuje funkciu, aj keď podľa koaličnej zmluvy by na ňu mal mať nárok Hlas.

Zajímavost :  Ani historicky najväčší odstrel medveďov nezabránil tragédii v Hybe. Ochranári kritizujú Tarabovu nečinnosť

Danko opakuje, že jeho nároky podporuje aj Fico. Ten cez víkend povedal, že je to spor medzi dvoma stranami a on sa ním nechce zaoberať. Poslanecký klub Smeru sa zúčastní voľby predsedu parlamentu až vtedy, ak bude podpísaná dohoda všetkých troch strán. „Dovtedy pre mňa táto téma neexistuje,“ povedal.

Fico pôjde do Moskvy

Fico niekoľkokrát cez víkend pripomenul, že chce ísť budúci rok do Moskvy, kde sa zúčastní na oslavách pri príležitosti 80. výročia konca druhej svetovej vojny.

Od invázie Ruska na Ukrajinu sa do Moskvy vybral zatiaľ len jediný európsky líder, maďarský premiér Viktor Orbán.

Fico potom vo svojom prvom verejnom vystúpení od pokusu o atentát Orbánovu cestu do Moskvy chválil a hovoril, že ak by mu to jeho zdravotný stav dovolil, išiel by s ním.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO