Ranný brífing: Dolinková už bude stíhať aj kozmetiku. Fico čo slovo, to perla

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková odstúpila z postu ministerky zdravotníctva. Podľa vlastných slov necítila podporu vlády, kritizovala konsolidačné opatrenia v oblasti zdravotníctva aj spoluprácu s konšpirátorom Petrom Kotlárom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Premiér Robert Fico sa Kotlára zastáva a spochybňuje očkovanie. Rovnako vyjadril politickú podporu aj Martine Šimkovičovej. „Páčil“ by sa mu plošný odstrel medveďa a tvrdí, že výhra Donalda Trumpa by pomohla situácii na Ukrajine. V máji sa tiež chystá na „mierovú manifestáciu“ do Moskvy. Vraj sa nezabúda na to, že „sloboda prišla z východu“.

Načítavam… Dolinková už bude stíhať aj kozmetiku. Fico čo slovo, to perla

V dnešnom vydaní sa dočítate:



Dolinková odstupuje z funkcie. Necíti politickú podporu, kritizuje konsolidačný balík

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková odstupuje z postu ministerky zdravotníctva. „Neodchádzam kvôli žiadnej kauze, ale kvôli svojmu osobnému presvedčeniu,“ vyhlásila. Podľa informácií SME o jej odchode rozhodol premiér Robert Fico po stretnutí s ministerkou a jej poradcom Marekom Brezničanom.

„Schválený konsolidačný balíček považujem za neprijateľný,“ povedala Dolinková s tým, že vo vláde necíti politickú podporu pri presadzovaní svojich cieľov a vízií pre rozvoj zdravotníctva a „nevie garantovať“, že zdravotníctvo „ide tým správnym smerom“.

Dolinková poukazovala najmä na to, že plánovaná konsolidácia verejných financií sa má dotknúť aj zdravotníctva a bez dostatku finančných prostriedkov nie je možné napĺňať programové vyhlásenie vlády a vyriešiť kritickú situáciu v zdravotníctve.

Po prvý raz tiež verejne skritizovala splnomocnenca vlády pre riešenie manažmentu pandémie Petra Kotlára, ktorý prezentoval svoje zistenia k pandémii založené na konšpiráciách.

  • Kto nahradí Dolinkovú: Vyštudoval investičné bankovníctvo a v Spojených štátoch hrával basketbal. Novým ministrom zdravotníctva by sa mal stať štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško. V zdravotníctve doteraz osobne nepracoval, jeho voľba ako bankára a manažéra ale dáva zmysel, nakoľko má tento sektor obrovské finančné ťažkosti.
  • Dolinkovej hľadajú miesto: V Hlase teraz riešia, akú funkciu by mohla členka úzkeho vedenia strany po odchode z ministerstva obsadiť. Vrátiť by sa mohla ako poslankyňa do parlamentu, čo sa ale nemusí udiať. Z informácií z viacerých zdrojov z prostredia strany vyplýva, že jej skúšajú nájsť aj iné pôsobisko.
  • Dolinková má pohodu, Fico nie: Chvíľa, keď aj Ficovým voličom naplno dôjde, že na toto zdravotníctvo sa dá veľmi ľahko zomrieť, sa neúprosne blíži. Sú oblasti, kde sa dá donekonečna niečo obkecávať a predstierať bez toho, aby za touto činnosťou rástol počet mŕtvych, ale zdravotníctvo medzi ne nepatrí, píše Nataša Holinová.
  • Bola raz jedna Dolinková: Ministerka zdravotníctva bola z celého ansámblu najslabšia v zmysle samostatného, suverénneho rozhodovania. Čiže na bezútešnej pozostalosti z jej pôsobenia je viac (stôp) cudzej vôle a pričinenia než – azda – vlastných. Vezmite si len toho šialeného splnomocnenca, píše Peter Schutz.

Pellegrini kritizuje Kotlára, Šimkovičovú aj koniec Dolinkovej. Odkazy posiela aj Ficovi

Víkendové televízne diskusie patrili dvom najvyšším štátnym predstaviteľom. Premiér Robert Fico sa s chrípkou v diskusiách objavil dvakrát, vo verejnoprávnom rozhlase aj v televízii. Prezident Peter Pellegrini sa objavil v relácii TA3.

Prezident poslal premiérovi niekoľko kritických odkazov a pri viacerých témach bolo očividné, že sa nezhodujú. Najviditeľnejšie to bolo pri odstupujúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej. Ako dôvody uviedla, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou a že nemá podporu vlády, čo sa ukázalo pri konsolidačnom balíku.

„Nebudem sa v dôvodoch džentlmensky hrabať,“ reagoval Fico. Dodal však, že Dolinková za konsolidáciu hlasovala na rokovaní vlády a že sa teraz len snažila nájsť nejaké argumenty, aby vyzerala pri svojom odchode dobre.

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno až zamračené, postupne miestami dážď. Denná teplota až do 20 stupňov

Dolinkovej bývalý stranícky kolega Pellegrini sa jej zastal. „Myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, tak to bude úplne iná ministerka,“ povedal, čím narážal na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Prezident o Dolinkovej povedal, že „urobila kopu dobrej práce“ a premiérovi vyčítal, že sa za ňu nepostavil.

V krátkosti z domova:

  • Fico mal pri konsolidácii poistku: Ak by prichádzali nezmyselné návrhy na zmenu konsolidačného balíka alebo by niekto nebol pripravený hlasovať za konsolidáciu, premiér Robert Fico by hlasovanie o nej spojil s hlasovaním o dôvere vlády. Keďže koalícia zagarantovala prítomnosť poslancov pri hlasovaní, nebolo podľa premiéra potrebné pristúpiť k hlasovaniu o dôvere vláde.
  • Fico sa zastal Kotlára: Premiér Robert Fico vyjadril podporu konšpirátorovi a splnomocnencovi vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19 Petrovi Kotlárovi. Fico zopakoval, že nie je zástancom očkovania proti ochoreniu a podporuje aj Kotlárov názor, že pandémiu by nemala riadiť Svetová zdravotnícka organizácia.
  • Medveď zabil hubára: Medveď v katastri obce Hybe napadol hubára. Muž utrpel pri útoku vážne zranenia, ktorým podľahol. Fico by po smrteľnom útoku medveďa podporil plošný odstrel šelmy. Obáva sa však Európskej únie. Taraba nechá preveriť konanie Štátnej ochrany prírody. Huliak v reakcii na útok navrhuje eliminovať približne 30 jedincov.

Ruské tankery menia štátne vlajky. Ako funguje Putinova flotila

Gabon je neveľká krajina na západnom pobreží Afriky, priamo na rovníku. Za posledný rok začali v námornom registri tohto dvaapolmiliónového štátu pribúdať desiatky nákladných lodí, osobitne ropných tankerov.

Kým západné štáty sa snažia sankciami pridusiť ruskú ekonomiku, kremeľský režim nachádza stále nové kľučky, ako možno sankcie obchádzať a obchodovať s ropou, jednou z mála komodít, ktoré dokáže vyvážať.

„Západné sankcie povoľujú Rusku predávať ropu, ale iba za cenu s obmedzeniami. Účelom je obmedziť zisky Moskvy a zabrániť zvyšovaniu cien ropy. Rusko sa naučilo sankcie obchádzať pomocou čiernej flotily, prostredníctvom ktorej predáva ropu štátom ako India alebo Čína, ktoré sankciami nie sú viazané,“ píšu noviny New York Times v článku, v ktorom zmapovali ďalšie zákernosti Putinovej čiernej flotily.

Po minuloročnom prevrate je Gabonská republika ochotná zaregistrovať ruské lode pod svojou vlajkou a ťažiť tak z ruskej vojny proti Ukrajine. Nie je jedinou krajinou, ktorá svoje vlajky poskytuje ruským lodiam. Viaceré krajiny pritom majú svoje námorné registre priamo v hlavných mestách krajín, ktoré stoja na čele úsilia o udusenie ruskej vojnovej ekonomiky.

V krátkosti z Ukrajiny:

  • Zostrelený experimentálny dron: Nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny bol zostrelený ruský experimentálny dron S-70 Ochotnik. Dron s vlastnou výzbrojou má slúžiť ako sprievod pilotovaných bojových lietadiel a rozširovať ich možnosti. Dron podstupoval prvé skúšky v bojových podmienkach, ale zrejme sa vymkol riadeniu, a tak ruskému pilotovi nezostalo nič iné, len ho zostreliť.
  • Ukrajinský plán víťazstva: Ukrajina predstaví svoj „plán víťazstva“ spojencom na rokovaní na základni Ramstein v Nemecku. Prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že plán načrtne „jasné a konkrétne kroky k spravodlivému ukončeniu vojny“. Americká administratíva z neho podľa zdrojov The Wall Street Journal nie je nadšená.
  • Ruský postup v Donbase: Rusko oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad dedinou Želanne Druhe v Doneckej oblasti. Dedina sa nachádza neďaleko Pokrovska, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády.

Zo zahraničných webov:



Sebe zdvihol plat o tisíce, iným uťahuje opasky, dôchodcom sa líška. Aká je Ficova konsolidácia?

Na jeseň 2024 sa vo finančnej histórii Slovenska bude spomínať ako na medzník, kedy si aj vláda Roberta Fica uvedomila, že deklarovaný sociálny štát nie je zadarmo.

Zajímavost :  Slovnaft nezaplatil daň z nadmerného zisku. Jeho argumenty vyvolávajú otázniky, a tak do firmy nabehnú kontrolóri z Finančnej správy

Minister financií Ladislav Kamenický predstavil konsolidáciu verejných financií za 2,7 miliardy eur. Jeho balík, ktorý schválila vláda a potom so zmenami aj poslanci koalície Smeru, Hlasu a SNS v parlamente, siahol na nízko visiace ovocie. Nevyžaduje si reformy a ani premyslené manažérske kroky, ako ušetriť na nákladoch verejnej správy.

Ficova vláda nachystala triviálny plán, ktorý spočíva v tom, že vysoké výdavky štátu vykryje vyššími príjmami do štátneho rozpočtu. Jedinou snahou, ako šetriť, je 124 miliónov eur na platoch úradníkov, čo je len päť percent konsolidačného balíka.

To, či sa prebujnelá štátna správa naozaj zredukuje, je otázne, pretože Fico s podobným návrhom prišiel v roku 2012 pri reforme štátnej správy ESO. Namiesto okresania počtu úradníkov došlo k opaku a ich počet v nasledujúcich desiatich rokoch vzrástol o približne 40-tisíc.

  • Aká vláda, taká konsolidácia: Fico držal Slovensko v rukách 12 rokov. A kde sme dnes? Patríme ku krajinám s najnižšou životnou úrovňou v Európskej únii. Česi, ktorých sme kedysi v platoch dobiehali, nás už nechali ďaleko za sebou, predbehli nás aj Poliaci. A negatívnych štatistík pribúda, píše Branislav Benčat.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Mínus 270 eur pre rodinu: Konsolidačný balíček najviac zasiahne priemernú slovenskú rodinu. Vypočítala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Vo zverejnenom komentári hovorí, že „rodiny so stredným príjmom“ prídu v budúcom roku o 270 eur. Dosah však môže byť ešte vyšší.
  • Čo vyrastie vedľa Sky Parku: O tom, že na pozemkoch Západoslovenskej energetiky v lokalite Mlynské nivy sa bude stavať, sa hovorí niekoľko rokov. Teraz je už známe, čo na nich vyrastie. Formujúci sa bratislavský downtown dotvorí projekt s pracovným názvom Polyfunkčný komplex EHQ.
  • Gemerská mliekareň hovorí o podvode: Skončí Gemerská mliekareň v dražbe? Aj túto otázku dnes rieši spoločnosť Gemermilk RS, ktorá mliekareň v Rimavskej Sobote prevádzkuje. Jej výkonná riaditeľka Nikita Řeháková vysvetľuje, prečo je podnik v ohrození a aké kroky chcú podniknúť.

Slovákov chválil tréner i legenda. Tatar sa z Prahy vracia šťastný, Nemec ako líder NHL

Global Series 2024 v Prahe ubehla ako voda. Dva dni, dva zápasy, ich štarty v priebehu 21 hodín. New Jersey Devils a Buffalo Sabres končia svoje európske turné a vracajú sa do Severnej Ameriky.

Veselšie je v tíme „diablov“. Do Newarku si odvezú štyri body, teda plný počet. Vyhrali presvedčivo 4:1 v piatok a 3:1 v sobotu. Hlavne po druhom zápase sa dá tvrdiť, že spokojnejšia bola aj väčšina fanúšikov, ktorí si našli cestu do O2 Arény. Červenými dresmi sa to tam priam hmýrilo.

Na nejednom z nich bolo meno Tatar či Nemec. Slováci prilákali ľudí, čo sa ukázalo na búrlivom potlesku venovanom prvému z nich pred druhým zápasom, a ich výkony rozhodne nesklamali.

Obaja Slováci prispeli k tomu, že Devils začali sezónu podľa predstáv. Tá minuloročná sa skončila sklamaním. Mužstvo sa neprebojovalo do vyraďovačky. Manažment ho v reakcii posilnil o nového brankára a skúsenejších bekov. Na hráčoch je vidno, že tomuto celku veria.


Kotlár sa odvoláva na odsúdeného lekára. Kto je Richard Fleming?

Peter Kotlár, splnomocnenec vlády pre prešetrenie pandémie a poslanec za SNS, ktorý tvrdí, že pandémia nebola a najnovšie chce zakazovať používanie overených mRNA vakcín, sa zaštiťuje názormi kontroverznej osobnosti.

Výsledky svojho prešetrovania Kotlár predstavil novinárom. Hneď v úvode tlačovej konferencie im pustil príhovor Richarda Fleminga, ktorý sa cez video prihovára k slovenskej vláde. Kontroverzný kardiológ mu mal radiť aj pri príprave správy.

Zajímavost :  Dobré ráno sobota: Šaško prijal samovražednú misiu, kvôli pacientom mu treba držať palce

Fleming sa najmä medzi konšpirátormi preslávil počas pandémie, keď tvrdil, že covid-19 je biologická zbraň. O tejto myšlienke napísal aj knihu. Vo videu Fleming hovorí, že veľmi rád pomôže vláde Slovenskej republiky, aby spolu s USA obnovili suverenitu svojich národov.

Kto je vlastne Richard Fleming? Je to fyzik, kardiológ, biológ, chemik a dokonca aj psychológ. Nie je odborníkom na vakcíny ani vírusy. Nechváli sa tiež svojou poškvrnenou lekárskou minulosťou. V roku 2009 ho totiž v USA odsúdili za podvod v oblasti zdravotnej starostlivosti a tiež za poštové a elektronické podvody. K podvodom sa priznal.

V krátkosti z vedy a techniky:

  • Sršeň ázijský na Slovensku: Invázny druh sršeň ázijský je v Európe už dvadsať rokov. Na Slovensku jeho výskyt potvrdili v októbri 2024. Ochranári čakali, že ho v tomto roku objavia, keďže sa už nachádza aj v okolitých štátoch. Invázny druh sršňa je hrozbou pre včely či zdravie ľudí alergických na bodavý hmyz.
  • Zmapovali mozog vínnej mušky: Stovky vedcov z celého sveta zmapovali viac ako 50 miliónov spojení v malom mozgu vínnej mušky. Ide o významný krok, vďaka ktorému by mohla jedného dňa vzniknúť aj zložitá mapa ľudského mozgu – pomohla by pochopiť a potenciálne liečiť mnohé zdravotné stavy.
  • Mount Everest rastie rýchlejšie: Najvyššia hora sveta stále rastie. Podľa modelovej štúdie Mount Everest za posledných 89-tisíc rokov narástol o približne 15 až 50 metrov viac, než vedci pôvodne predpokladali. Môže za to neďaleká rieka, ktorá eroduje a tlačí pôdu, čo spôsobuje, že sa zem pod Everestom dvíha.

Rozhovory ZKH

Ako sa pozerá na demisiu ministerky Dolinkovej? Neťahá Hlas v koalícii za kratší koniec? Ako sa pozerá na razie v bratislavských kluboch? A nehanbí sa za poslancov SNS pri ich agresívnych a hrubých výrokoch? Pozrite si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej so Samuelom Migaľom, poslancom za Hlas.

Aréna

Napísal knihu o živote a politickej ceste Roberta Fica a vyslúžil si za ňu žalobu. Nie však pre obsah. Obáva sa, že príde o 100-tisíc eur? Šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho sme sa pýtali v Aréne s Janou Krescanko Dibákovou.

Podcasty SME

Karikatúra

Recept dňa

Polievky, slaný koláč aj fašírky. Jedlá pre milovníkov húb.

Dnes očakávame

  • Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády pri Užhorode
  • Prvé výročie útoku palestínskych militantov z Hamasu na Izrael
  • Oznámia držiteľa Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu

Dnes v histórii

7. októbra 2006, v deň narodenín Vladimira Putina, bola vo výťahu domu, kde bývala, zavraždená ruská investigatívna novinárka Anna Politkovská. Bola tvrdou kritičkou najvyššieho vedenia krajiny, preslávila sa tiež kritickými reportážami o ruskej generalite a druhej čečenskej vojne. Súdy za jej vraždu odsúdili šesť ľudí, ktorým vymerali tresty od 11 rokov po doživotie. Objednávateľ nebol nikdy odhalený.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť zajtra.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO