HBO ví, kdo je Satoshi Nakamoto: Budou předloženy nové důkazy

Televizní stanice v úterý uvede dokument Money Electric: the Bitcoin Mystery. Tvrdí, že odhalí pravou identitu Satoshi Nakamota, pseudonymního tvůrce Bitcoinu.

Dokument režíruje investigativní filmař Cullen Hoback. Proslavil se odhalením vůdce konspirační teorie QAnon. Jednalo se o správce webu 8kun Rona Watkinse v dokumentární sérii pro HBO z roku 2021.

Pokud má Hoback skutečně schopnosti odhalit i pravou identitu Satoshiho, ukončilo by to záhadu starou jako Bitcoin sám.

Pokud by se opravdu přišlo na identitu Satoshiho, neznamenalo by to konec bitcoinu?

Všechny minulé snahy investigativních novinářů najít pravou identitu Satoshiho selhaly. Proč by měl teda tento dokument uspět?

V roce 2014 novinářka Newsweeku Leah McGrath Goodmanová publikovala článek Tvář za Bitcoinem. Identifikovala v něm kalifornského muže jménem Dorian Satoshi Nakamoto jakožto tvůrce Bitcoinu.

Dorian Nakamoto však popřel, že by o Bitcoinu kdy slyšel. Kategoricky odmítl, že je jeho tvůrcem. Příběh Goodmanové byl také následovně vyvrácen jinými profesionálními novináři.

Následující rok zveřejnil technologický magazín WIRED článek naznačující, že australský počítačový vědec Craig Wright by mohl být vynálezcem Bitcoinu. Po vydání článku Wright zahájil mediální ofenzívu, tvrdil v médiích jako BBC, The Economist a GQ, že je Satoshi. Jeho příběh se však brzy začal rozpadat. Ukázalo se, že Wright, který má historii pochybných obchodních praktik a chování, si vše vymyslel. Pravděpodobně to udělal jakožto odvedení pozornosti pro své stále probíhající problémy s australským daňovým úřadem. Chtěl si nechat patentovat Bitcoin Whitepaper.

Wright také zahájil sérii žalob. Žaloval bitcoinové vývojáře a rodinu bývalého spolupracovníka ve snaze získat soudem nařízený přístup k Satoshiho nevyužitým 1,1 milionu bitcoinů. Tvrdil, že ztratil přístup tím, že rozšlapal pevný disk obsahující jeho soukromé klíče.

Zajímavost :  Ethereum v současnosti zaostává za bitcoinem a ostatními altcoiny. Je šance, že se cena ETH brzy dostane na 2 600 dolarů?

Zažaloval a vyhrožoval žalobami každému, kdo naznačil, že je podvodník. A to včetně podcastera Petera McCormacka a bývalého učitele Magnuse Granatha (alias Hodlnaut).

Britský soud však letos definitivně rozhodl, že Wright není Satoshi Nakamoto. Nařídil mu veřejně přiznat, že není tvůrcem Bitcoinu, na svých webových a sociálních médiích. Wright slíbil svým stále ubývajícím příznivcům, že se proti rozhodnutí odvolá.

Veřejnost se shodla na tom, že identita Satoshi Nakamota zůstane nejspíše navždy záhadou

Média až dosud váhala jestli veřejně jmenovat dalšího kandidáta na Satoshiho, aby se vyhnula dalšímu veřejnému selhání. Mezitím však kryptoměnový průmysl do značné míry dospěl ke konsensu, že identita Satoshiho je lépe ponechána jako záhada. Americká kryptoburza Coinbase dokonce uvedla odhalení Satoshiho identity jako potenciální obchodní riziko ve svém S-1 prospektu před vstupem na burzu.

Zajímavost :  Prešetrenie pandémie v nedohľadne, Kotlár je frustrovaný. Vláda jeho správu ešte nevidela a dohľadať sa nedá

Zvědavost veřejnosti ohledně pravé identity Satoshiho však nezmizela. Byly předloženy přesvědčivé argumenty, že některý z řady raných cypherpunků by mohl být tvůrcem Bitcoinu.

Mezi nejčastěji navrhované kandidáty patří programátor Hal Finney (zemřel v roce 2014 a žil poblíž Doriana Satoshi Nakamota), tvůrce Bit Gold Nick Szabo, vývojář Hashcash Adam Back a tvůrce b-money Wei Dai.

Všichni popřeli, že jsou Satoshi. Méně běžné teorie poukazují na bývalého programátora a šéfa zločineckého kartelu Paula Le Rouxe (nyní ve vězení) nebo na americkou CIA. Někteří věří, že Satoshi nebyl jednotlivec, ale skupina programátorů pracujících společně.

Nový kandidát na Satoshiho

Na Polymarketu vsadilo 46 % sázkařů na dalšího kandidáta: programátora a cypherpunkera Lena Sassamana. Ten v roce 2011 spáchal sebevraždu krátce poté, co Satoshi přestal psát na BTCTalk, rané fórum pro kryptoměnové diskuze.

Alex Thorn z Galaxy Digital napsal na X, že pokud by byl Sassaman identifikován jako Satoshi v dokumentu HBO, bylo by to pro BTC neutrální až pozitivní. (Pokud by Satoshi byl stále naživu a měl přístup k 1,1 milionu BTC, jejich prodej by mohl teoreticky výrazně ovlivnit cenu aktiva).

Stejně jako u Finneyho, Szaba, Backa a dalších byly předloženy přesvědčivé argumenty, že Sassaman by mohl být Satoshi. Přesvědčivý argument však není důkaz. Nový dokument HBO sice slibuje dosud neviděné stopy, ale skutečným důkazem by byl přesun Satoshiho mincí. Něco, co žádný z uchazečů nedokázal.

Zajímavost :  Bez skúseností so zdravotníctvom, ale s dôverou Šutaja Eštoka. Kto je nastávajúci minister Kamil Šaško?
Zdroj: x.com

Pokud je Satoshi již po smrti nebo nechce vystoupit na veřejnost (dokonce ani kvůli přístupu k zásobě bitcoinů v hodnotě zhruba 68 miliard dolarů při dnešní hodnotě) důkaz možná nikdy nepřijde.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO