Ťapáková zrušila v SND hosťovanie pražského divadla. Umelci sa búria a hovoria o cenzúre queer tematík

Slovenské národné divadlo (SND) sa rozhodlo nepodpísať zmluvu na hosťovanie pražského divadla Studio Hrdinů, ktoré malo v rámci festivalu Drama Queer uviesť inscenáciu Měsíční kámen. Na sociálnej sieti o tom informuje platforma Otvorená Kultúra!

V príspevku tvrdí, že dôvodom je obsah inscenácie, ktorá zobrazuje homosexuálne motívy a zaoberá sa queer tematikou.

Riaditeľka SND Zuzana Ťapáková, ktorá vo funkcii nahradila odvolaného Mateja Drličku, vraj označila inscenáciu za „príliš alternatívnu“. Podľa platformy Otvorená Kultúra! je však tento dôvod zástierkou a skutočným motívom je snaha o obmedzenie queer tém v kultúrnom priestore.

„Zuzana Ťapáková plní ideologické zadanie ministerky Šimkovičovej: prišla do SND normalizovať a čistiť verejný priestor od LGBTIQ+ ľudí a tém. Jej misia je hanebná a Otvorená Kultúra! ju tvrdo odsudzuje!“ uvádza sa vo vyhlásení platformy.

Zajímavost :  Syn Lukáša Machalu už nie je obvinený v prípade krádeže kabelky. Vraj bol v tom čase "nepríčetný"

Podľa Otvorenej Kultúry! sa SND doteraz úspešne podieľalo na spolupráci s festivalom Drama Queer a v tomto roku nedošlo k žiadnym zmenám, ktoré by objektívne neumožnili pokračovanie spolupráce.

„Nepodpísanie zmluvy bude pre SND znamenať fatálne medzinárodné reputačné škody s dosahom na mnohé ďalšie zahraničné partnerstvá,“ tvrdí platforma vo svojom stanovisku.

Podľa Ťapákovej mali plánovať skôr

Denník N dopĺňa, že Ťapáková s českými organizátormi nekomunikovala a rozhodnutie zmluvu nepodpísať im oznámila až prostredníctvom projektového manažéra divadla.

„Ako štatutár mám zodpovednosť za fungovanie celej inštitúcie, je to množstvo zmlúv a zásadných rozhodnutí. Určite nebudem podpisovať zmluvy 2-3 týždne pred akýmkoľvek hosťovaním či účasťou na festivaloch a podobne, to sú pre divadlo, kde sa plánuj veci pol roka, rok, ba aj dva, neprípustné veci,“ vyjadrila sa pre denník riaditeľka.

Platforma v príspevku tiež upozornila, že „zobrazovanie kvír vzťahov na Slovensku nie je a nikdy nesmie byť zakázané“ a pripomína, že Ústava SR garantuje slobodu prejavu a základné práva všetkým občanom.

Otvorená Kultúra! vyzýva verejnosť a relevantné inštitúcie, aby sa k tejto otázke vyjadrili a postavili sa proti obmedzovaniu queer tém v kultúrnom priestore. „Slovenská kultúra musí byť otvorená pre všetkých,“ uvádza platforma.

Pozrite si archívnu reportáž o nástupe dočasnej riaditeľky SND do funkcie:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Německé úřady si došláply na majitele obchodu. Dvacet let prodával i o nedělích

Doporučujeme ke čtení také :