Končia vyše 50-ročné rušne, postupne ich nahradia nové Vectrony

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa symbolicky rozlúčila s rušňami typu 350, prezývanými Gorily. Vyše 50-ročné rušne postupne nahradia nové, ktorých prenájom ZSSK aktuálne obstaráva. Prvých päť nových rušňov by mohlo začať na tratiach jazdiť začiatkom budúceho roka. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informovali generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa s členmi predstavenstva ZSSK.

„Je to už 50 rokov alebo viac ako 50 rokov, kedy v 1973 vyšiel prvý elektrický rušeň typu 350, takzvaná Gorila, na trať. Počas tých viac ako 50 rokov veľmi kvalitne aj relatívne spoľahlivo tieto stroje slúžili a slúžia. Ale všetko dobré a kvalitné raz má svoj koniec. Možno ste zachytili, že sme začali proces obstarávania nových rušňov a práve rad 350 je jeden z radov, ktorý majú tieto nové rušne nahradiť,” priblížil Helexa.

Zajímavost :  Čo sme čakali, keď dáme do funkcie hoaxera, reaguje na Kotlára Bittó Cigániková. Nikto nechce 10-tisícový plat, háji sa Visolajský

Vyrobili 20 rušňov, 2 zničili dopravné nehody

Rušne Gorily vyrábali v rokoch 1973 až 1975, určené boli najmä pre diaľkové rýchliky. Ako priblížil člen predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Karol Henzély, týchto rušňov bolo vyrobených celkovo 20, no dva z nich boli v minulosti zničené pri dopravných nehodách. Aktuálne má ZSSK ešte 18 týchto rušňov, z nich polovica je vybavená starším typom Európskeho systému riadenia vlakov (ETCS). Tieto rušne si plánuje ZSSK zatiaľ ponechať vo vozovom parku, slúžiť by mohli ešte do roku 2027.

Z ďalších deviatich rušňov Gorila bez ETCS je v prevádzke ešte päť, tie by mali na tratiach dojazdiť v budúcom roku. Zvyšné štyri rušne sú už vyradené, dva pôjdu do múzea a dva slúžia na náhradné diely, priblížil Henzély.

Zajímavost :  Huliak navrhuje odstreliť asi 30 medveďov. Dve šelmy už odlovili v noci po tragédii v Hybiach, vyhlásili mimoriadnu situáciu

„Momentálne prebieha verejné obstarávanie na nové rušne, sú to rušne Siemens Vectron. Dnes máme prenajatých desať takýchto rušňov, ktoré jazdia na expresoch medzi Košicami a Bratislavou. Ak všetko dobre dopadne, tak skraja budúceho roka by sme mali mať prvých päť týchto rušňov na nasadenie na trati Košice – Bratislava,” uviedol Henzély.

Pri príležitosti symbolickej rozlúčky pripravila ZSSK aj nulovú zberateľskú eurobankovku s motívom rušňov Gorila. Autorom vizuálu pamätnej bankovky je Adrián Ferda.

Zajímavost :  Objem hypoték v září klesl o 8,1 miliardy. Snížily se i úrokové sazby nových úvěrů

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO