Široká adopce kryptoměn je stále omezena nedostatkem technické gramotnosti

Nedostatek porozumění v oblasti samosprávy kryptoměn, regulací a dalších faktorů může odrazovat nejen tradiční investory k zapojení do celého ekosystému. Technologie blockchainu a kryptoměn tak zůstává mimo dosah mnoha lidí.

Navzdory rostoucí popularitě kryptoměn a blockchainu je samotná složitost technologie překážkou pro širší veřejnost. Mnoho lidí má potíže s jejím pochopením, což brání vstupu více uživatelů do kryptoměnového světa.

Malá vzdělanost v oboru brání široké veřejnosti ve vstupu na kryptoměnový trh

Podle srpnového průzkumu australské kryptoburzy Swyftx uvedlo 43 % z 2 229 respondentů, že kryptoměny nepoužívají, protože neví, jak fungují.

Podobná data z průzkumu Crypto Literacy 2023 ukazují, že alespoň 28 % z 3 000 respondentů po celém světě sdílí stejný názor.

V roce 2023 britský Úřad pro finanční etiku (FCA) publikoval výzkumnou zprávu. V ní alespoň 30 % z 2 337 respondentů uvedlo nedostatek porozumění jako důvod, proč nevstoupit na kryptoměnový trh.

Lance Morginn je prezident firmy Blockchain Intelligence Group specializující se na analýzy a řízení rizik na trhu. V nedávném rozhovoru řekl, že kryptoměnový trh může odstrašovat lidi velkým množstvím neznámých termínů.

Na první pohled můžou [kryptoměny] působit příliš technicky a nesouviset nijak s tradičními penězi. Slova jako blockchain nebo tokeny mohou vyvolat pocit zmatenosti, a odradit tak od dalšího prozkoumání světa kryptoměn.

– Lance Morginn, zdroj: cointelegraph.com

Dále Morginn dodal: „Často slyším komentáře jako ‘Nevím, co je krypto. Nevím jak se používá,’ a ‘Cítím se nevzdělaný, pokud jde o krypto.’ Běžné jsou otázky typu ‘Jak se mají jako používat? Co s nimi můžu dělat?’

Ve své páté výroční zprávě Global Crypto Adoption Index uvedla firma Chainalysis, že spuštění spotového Bitcoin ETF v USA v lednu bylo hlavním důvodem masivního nárůstu používání kryptoměn během roku.

Investoři nyní mohou nakupovat a prodávat některé typy ETF akcií za tržní ceny na burzách bez vysoké úrovně technických znalostí. Podle Morginna by se odvětví mělo zaměřit na přilákání uživatelů zdůrazněním jednodušších aspektů krypta, místo ohromování žargonem:

Kryptoměnový průmysl musí vytvořit zjednodušené vzdělávací zdroje. Měl by vytvořit uživatelsky přívětivé platformy, aby běžným uživatelům pomohl se s kryptoměnami seznámit. Průmysl se tak bude dále zabývat složitostmi a mezitím kryptoměny a další digitální aktiva osloví širší publikum. To bude znamenat více partnerství mezi finančními institucemi, poskytovateli služeb a více uživatelů kryptoměn.

– Lance Morginn, zdroj: cointelegraph.com

Nedostatek znalosti v oblasti samosprávy může být také velkou překážkou pro adopci kryptoměn

Kromě neporozumění fungování krypta a blockchainu může být další překážkou nedostatek znalostí o aspektech hardwaru. Hlavně tedy bezpečné ukládání jednotlivých digitálních aktiv.

Zajímavost :  Syn Lukáša Machalu už nie je obvinený v prípade krádeže kabelky. Vraj bol v tom čase "nepríčetný"

Kadan Stadelmann je blockchainový vývojář, expert na bezpečnost operací a technický ředitel Komodo Platform. V nedávném rozhovoru řekl, že samospráva kryptoměn může být pro některé uživatele velmi obtížným úkolem.

Odvětví by vždy mohlo využít více vzdělávání, zejména bezplatné technické informace pro nebankovní klienty. Pokud lidi zmateme příliš komplikovaným nastavením zabezpečení, budou přitahováni k opatrovnickým burzám, což popírá celý účel Bitcoinu.

– Kadan Stadelmann, zdroj: cointelegraph.com

Podle Stadelmanna může technická složitost také učinit věci méně bezpečnými než více bezpečnými. Systémy, které jsou pro uživatele příliš složité, mohou být achillovou patou celé bezpečné samosprávy.

Drtivá většina držitelů digitálních aktiv nemá technickou odbornost k použití vysoce komplexních strategií samosprávy. Velké riziko ztráty spočívá v ukládání bitcoinu příliš technickým způsobem. Každý jednotlivý uživatel si musí sám určit, co je pro něj praktické a bezpečné.

– Kadan Stadelmann, zdroj: cointelegraph.com

Chainalysis odhaduje, že 17 % až 23 % celkové nabídky BTC může být ztraceno kvůli kompromitaci soukromých klíčů. Mezi další časté chyby patří také použití špatné adresy pro odeslání mincí, poškozené hw peněženky a jiné faktory.

Kryptoměny mohou běžnému člověku připadat složité, často kvůli spojení s pokročilou technologií a někdy komplikovaným uživatelským rozhraním, uvedla Alicia Kao, výkonná ředitelka kryptoměnové burzy KuCoin.

Nicméně také tvrdí, že odvětví aktivně pracuje na nápravě tohoto problému. Společnosti se zaměřují nejen na obchodníky, ale také na snahu oslovit širokou veřejnost.

Klíčem je najít rovnováhu . Zachovat inovativní podstatu kryptoměn a zároveň je učinit přístupnějšími. Zjednodušením složitých konceptů, poskytnutím uživatelsky přívětivých rozhraní a nabídkou komplexních vzdělávacích zdrojů.

– Alicia Kao, zdroj: cointelegraph.com

Ačkoli Kao tvrdí, že je to zdlouhavý proces, myslí si, že je zmíněná strategie zásadní pro široké přijetí a úspěch digitálních aktiv.

Zajímavost :  Je naozaj potrebná regulácia? Ficova snaha o štátny mediálny úrad je cenzúra v prezlečení, dvíha prst opozícia

Lidé neví, jak se stavět ke samosprávě krypta

Phillip Lord, prezident aplikace pro kryptoplatby Oobit, věří, že mnoho lidí vnímá krypto jako příliš složité. Také se zastává toho názoru, že složitá technologie je překážkou pro masové přijetí.

„Pro průměrného uživatele vytváříme příliš složitý žargon. Je potřeba pochopit neznámé koncepty jako peněženky, klíče a decentralizované sítě. Složitost pochopení blockchainové technologie a jejího zapojení do každodenního života odradila už mnoho lidí, tvrdí Lord.

SPolečnost Web3Auth provedla výzkum, který obsahoval 3 378 odpovědí od uživatelů a vývojářů Web3 po celém světě. Z výzkumu vyplynulo, že učební náročnost a složitost patří mezi pět nejčastěji uváděných důvodů pro vyhýbání se této technologii.

Podle Lorda jsou early adopters a technologičtí entusiasti smíření s ponořením se do těchto složitostí [down the rabbit hole]. Kryptoměnový trh si podle Lorda myslí si, že běžný uživatel to také považuje za ohromující a neznámé. Opak je ale často pravdou. Běžní uživatelé se nechtějí zabývat technikáliemi. Chtějí vědět kam dát peníze a za jak dlouho na nich vydělají.

Bez zjednodušeného procesu onboardingu mnoho uživatelů opouští kryptoměnový prostor dříve, než je vůbec začnou používat

„V kryptoměnovém prostoru se tradičně pohybují technologicky zdatní jedinci, což může zanechat v běžném člověku pocit nedostatečné vzdělanosti v oboru. Popsané vnímání se musí změnit, pokud chce odvětví dosáhnout na širokou adopci,” řekl Lord.

Krypto by nemělo působit jako cizí koncept. Mělo by být stejně jednoduché a intuitivní k použití jako jakékoli jiné finanční aktivum. Mělo by se přirozeně integrovat do každodenního života uživatelů bez nutnosti rozsáhlého vzdělávání.

– Phillip Lord, zdroj: cointelegraph.com

Složité regulační prostředí může být také překážkou pro adopci

Saad Naja je CEO a zakladatel Web3 herního a EdTech ekosystému PiP World. V rozhovoru uvedl, že byl učiněn určitý pokrok v zjednodušení technologie pro uživatele, s jednoduchými on a off-rampami z krypta na fiat měny [myšleno jako jednoduchý přechod z tradičního FIAT systému na krypto].

Nicméně si myslí, že v některých oblastech zůstává odvětví složité a méně přístupné. Zejména v oblasti on-chain aktiv. Odvětví musí podle Najaho zjednodušit pochopení krypta a učinit je přístupnějším širšímu publiku.

Koncepty jako navigace různými blockchainy, přemostění aktiv a interakce s DeFi nejsou něco, s čím se průměrný člověk setkává v tradičních financích. Jsou náročnější na pochopení. Navíc regulační prostředí v některých regionech stále představuje významné výzvy, zejména pokud jde o integraci s tradičními bankovními systémy.

– Saad Naja, zdroj: cointelegraph.com

Naja uvádí, že nedostatek jasných regulací může také vytvářet zmatek. Někteří uživatelé se rozhodnou zůstat stranou, dokud nebudou pravidla kolem trhu jasnější.

Zajímavost :  Fínsky prezident: Diskutovať o tzv. červených čiarach Ruska je zbytočné

V květnu 2023 přijala Evropská rada první komplexní právní rámec pro kryptoměnový průmysl [více o MiCA si můžete přečíst zde]. Jiné země a jurisdikce byly pomalejší při vytváření právních rámců pro krypto.

Naja tvrdí, že vzdělávání bude hrát klíčovou roli. Edukace by neměla probíhat s pomocí dlouhých návodů a nudné dokumentace. Místo toho by se společnosti měly zaměřit na interaktivní a zábavné vzdělávací taktiky.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO