Statistici dnes zveřejní údaje o srpnových tržbách v maloobchodě

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní údaje o srpnových tržbách v maloobchodě. V červenci meziročně stouply osmý měsíc za sebou, přičemž růst zrychlil na 4,5 procenta z červnových revidovaných 3,7 procenta. Tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel měli obchodníci vyšší také v meziměsíčním srovnání, a to o 0,7 procenta. Analytici Raiffeisenbank očekávají, že v srpnu tržby meziročně vzrostly o 3,8 procenta, řekli ČTK.

Oproti loňsku se tržby za nepotravinářské zboží v červenci zvýšily o 5,9 procenta, za potraviny o čtyři procenta a za pohonné hmoty o 0,6 procenta. Meziměsíčně pak obchodníci za nepotravinářské zboží utržili o 0,4 procenta více, za potraviny o 1,3 procenta více a v případě pohonných hmot naopak o 0,1 procenta méně.

Zajímavost :  Používate aplikácie na sledovanie menštruácie? V čom by ste im nemali veriť

I když tržby v srpnu podle analytiků Raiffeisenbank zpomalily růst, vývoj je pozitivní, uvedli. “Spotřeba domácností je a měla by zůstat i v příštím roce hlavním motorem české ekonomiky, z čehož bude profitovat i maloobchodní sektor jako celek. Povzbuzením je inflace pohybující se blízko dvouprocentního cíle, díky čemuž se obnovuje reálná kupní síla obyvatel, která utrpěla v posledních dvou letech,” uvedli analytici Raiffeisenbank.

Reklama

Zajímavost :  Irán môže vyrobiť jadrovú bombu, ak dôjde k eskalácii, tvrdia analytici

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO