Ranný brífing: Zlodeji budú môcť zametať ulice, mostov ako z Kremničky len pribudne

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Ak niekto ukradne vec v hodnote do 700 eur, okresný úrad ho môže namiesto peňažnej pokuty poslať zametať ulice, odpratávať sneh či maľovať obecný úrad. S novinkou prichádza vládna koalícia, samosprávy upozorňujú, že nedokážu kontrolovať povinné práce.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Stav mostov sa za posledné desaťročie prudko zhoršil. Správcovia mostov hovoria, že nemajú peniaze na opravy. Podľa odhadov Útvaru hodnoty za peniaze presahuje investičný dlh pri oprave mostov miliardu eur, a za súčasných okolností bude rásť.

Načítavam… Zlodeji budú môcť zametať ulice, mostov ako z Kremničky len pribudne

V dnešnom vydaní sa dočítate:


Pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o kvalitnú slovenskú literatúru, sme pripravili špeciálne vydanie denníka SME so zborníkom ocenených poviedok literárnej súťaže Poviedka 2024. Knihu s ocenenými dielami obľúbenej literárnej súťaže kúpite spolu s denníkom SME za 5,90 eur.


Koalícia navrhuje štvornásobné pokuty za krádeže. Niektorí si ich majú odpracovať

Zametanie Dúbravky, ktorým sa šéf SNS Andrej Danko snažil odčiniť svoju zrážku so semaforom, už čoskoro nebude len ojedinelým prejavom ľútosti nad prehreškom. Od Nového roka sa majú stať rôzne verejnoprospešné práce priamo jednou z foriem trestu za priestupky proti majetku.

Ak napríklad niekto ukradne bicykel či mobil v hodnote do 700 eur, okresný úrad ho môže namiesto peňažnej pokuty poslať zametať ulice, odpratávať sneh či maľovať obecný úrad. S novinkou prichádza vládna koalícia dva mesiace po tom, ako sa do praxe dostala jej novela Trestného zákona aj s miernymi trestmi za menšie krádeže.

Kradnúť sa po novom v niektorých prípadoch finančne oplatí. Za krádež veci do 700 eur hrozí najvyššia pokuta 331 eur. A to aj v prípade, ak niekoho prichytia opakovane.

Návrh trojice poslancov Hlasu skokovo zvyšuje hornú hranicu pokuty na 1 400 eur. Ak sa páchateľ dopustí v priebehu jedného roka krádeže alebo sprenevery opakovane, pokuta sa má zvýšiť až šesťnásobne oproti súčasnosti, na 2000 eur.

Chýbajúce peniaze aj nedostatočná diagnostika. V zlom stave je vyše tretina našich mostov

Osud poškodeného mosta v Kremničke, ktorého búranie na niekoľko dní zablokovalo rýchlostnú cestu do Banskej Bystrice, môže čakať desiatky ďalších mostov po celom Slovensku. Stav mostov sa za posledné desaťročie prudko zhoršil, ukazuje analýza SME. V roku 2011 bol v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave takmer každý desiaty most. V roku 2023 to bola už viac ako tretina všetkých mostov.

Minulý rok malo Slovensko štvornásobne viac mostov, ktoré si vyžadujú rekonštrukciu alebo obnovu než pred 13 rokmi. Kým v roku 2011 bolo v dobrom, veľmi dobrom alebo bezchybnom stave šesť z desiatich mostov, minulý rok už ledva každý tretí most.

Správcovia mostov hovoria, že nemajú peniaze na opravy, nedostatočná je aj diagnostika či údržba. Ak sa na moste nerobí údržba a opravy, jeho životnosť klesá zhruba o 20 až 30 percent. Odhady Útvaru hodnoty za peniaze hovoria, že investičný dlh pri oprave mostov už presahuje miliardu eur, a za súčasných okolností bude rásť.

Denník SME analyzoval stav mostov podľa údajov v tzv. cestnej banke. Je to veľká databáza ciest a mostov, v ktorej by sa mal každoročne aktualizovať ich stav a podľa toho by mali vznikať plány, kam investovať.

V krátkosti z domova:

  • Šutajov Eštokov argument narazil: Zrušenie NAKA malo podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka priniesť úsporu a efektívnejšie riadenie. To je však otázne, keďže funkcionárov je v prepočte na policajtov viac. Vyplýva to zo záverov Nadácie Zastavme korupciu, ktorá analyzovala novú policajnú štruktúru.
  • Chaos v bratislavskej gastroenterológii: Nemocnice v hlavnom meste zažívajú zvláštne presuny gastroenterológov. Viacerí z nich dali výpovede z Gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda. Časť z nich potom nastúpila do Nemocnice sv. Michala. Jej šéf Ladislav Kužela však stále neotvoril gastroenterologickú kliniku, o ktorej hovorí už od začiatku tohto roka.
  • Žiga dostal peňažný trest: Samosudca Špecializovaného trestného súdu uložil podnikateľovi Štefanovi Žigovi za podplácanie exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. V prípade jeho nezaplatenia mu uložil náhradný trest väzenia na jeden rok.
Zajímavost :  Neekologické, ale ziskové. Rozjel se byznys s naftovými generátory na dodávku regulační energie

Rok od útoku Hamasu: Ľudia v Gaze trpia, rukojemníkov čakajú a Izrael vinia z vojnových zločinov

Bol siedmy október 2023, keď svet šokoval prekvapivý útok palestínskej teroristickej organizácie Hamas na Izrael. Militanti v pohraničí Pásma Gazy, ktorú ovládajú, zabili približne 1 200 ľudí a zajali 251 rukojemníkov. V tom čase na Izrael mierili tiež tisícky rakiet Hamasu.

Až ďalšie dni sa na verejnosť dostali správy o mučení aj znásilňovaní najmä izraelských žien. Šok z tragédie však vystriedal aj hnev obyvateľov pohraničných oblastí zo zlyhania izraelskej tajnej služby, ktorá hrozbu Hamasu podcenila.

Odpoveď Izraela prišla ešte v ten deň – najprv v podobe náletov na Pásmo Gazy a následne v polovici októbra aj v podobe pozemnej operácie, ktorá mala podľa izraelských obranných síl zlikvidovať vedenie Hamasu a zachrániť rukojemníkov.

Kým v októbri minulého roka mal ešte Izrael podporu väčšiny západného sveta a lídri hovorili o práve na sebaobranu, vysoký počet civilných obetí v Pásme Gazy dnes vytvárajú aj kritiku za humanitárnu krízu, ktorú útoky spôsobujú. Navyše Hamas v oblasti stále operuje a kým spojenci Izraela vrátane toho najsilnejšieho – Spojených štátov – hovoria o prímerí, regionálny konflikt sa rozrástol aj na územie Libanonu či Iránu.

  • Gaza je v ruinách: Organizácia Spojených národov odhaduje, že v Pásme Gazy je viac ako 42 miliónov ton trosiek, jednak zo zničených budov, ale aj z budov, ktoré ešte stoja. Konflikt sa pritom ešte neskončil. Problém nie je iba v množstve trosiek, časť z nich obsahuje karcinogénny azbest.
  • Dvojštátne riešenie je už len hypotézou: Blízky východ je rok po útoku v novej a nebezpečnejšej situácii, hovorí expert na blízkovýchodnú politiku Marek Čejka. Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vidí už len veľmi hypoteticky.

V krátkosti z Ukrajiny:

  • Fico sa stretol so Šmyhaľom: Premiér Robert Fico spolu s ďalšími členmi vlády absolvoval rokovanie s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Stretli sa v obci Kamenica pri Užhorode. Fico opätovne zdôraznil, že Slovensko podporuje „bez akýchkoľvek podmienok“ členstvo Ukrajiny v EÚ a avizoval ďalší balík humanitárnej a vojenskej pomoci.
  • Munícia zo zbierky je na Ukrajine: Obrancovia Ukrajiny už môžu využívať delostreleckú muníciu, na ktorú vyzbierala financie občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my. Celkovo 2 700 kusov munície kalibru 122 mm od českej zbrojovky STV Group doručili organizátori zbierky pomocou českých a ukrajinských partnerov.
  • Prvé stíhačky F-16 z Holandska: Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16 z Holandska, oznámil holandský minister obrany Ruben Brekelmans. Zvyšných 24 lietadiel bude nasledovať v nasledujúcich mesiacoch. Uviedol tiež, že jeho krajina bude investovať do spoločnej iniciatívy v oblasti výroby dronov.
  • Poškodenie ruskej mínolovky: Ukrajinská rozviedka oznámila, že sa jej podarilo poškodiť mínolovku ruskej Baltskej flotily Alexandr Obuchov. Bol poškodený lodný motor a v súčasnosti preto na plavidle prebiehajú opravy. Obuchov je už druhá loď ruskej Baltskej flotily, ktorá bola zneškodnená za posledných šesť mesiacov.
  • Nový rekord strát: Priemerné denné straty ruskej armády v septembri podľa britského vojenského spravodajstva stúpli na nový rekord. Má ísť o 1 271 zabitých a zranených. Doterajší rekord, pokiaľ ide o straty ruských síl, bol v máji tohto roka, keď denne v priemere zomrelo alebo utrpelo zranenia 1 262 ruských vojakov.
Zajímavost :  Minister Taraba zrušil rozhodnutie EIA o prevádzke spaľovne v Šali. Vráti sa tak na nové prejednanie

Zo zahraničných webov:



Kým sa Slovensko rozpadá, tiger Európy priťahuje investície aj ľudí. Čo spravili Poliaci inak?

Pre Slovákov, ktorí sa radi porovnávajú s Čechmi alebo Rakúšanmi, bolo Poľsko dlhé roky prehliadaný sused. Vnímali ho ako krajinu pochybného mäsa, krowiek, upratovačiek a inštalatérov, ktorí utekajú za prácou do Nemecka a Spojeného kráľovstva.

Kým Slováci sa utápali v nostalgii a nechali reformy z roku 2004 vyprchať, na druhej strane Tatier sa zrodil ekonomický zázrak. Slovensko stagnuje v životnej úrovni a zaostáva v dobiehaní Európskej únie, Poľsko ekonomicky napreduje.

Neurobilo pritom zásadné ekonomické reformy, míňa obrovské peniaze na sociálne programy, zaostáva v energetickej transformácii a má problémy s veľkými regionálnymi rozdielmi. Napriek tomu sa Poliakom po osemročnom vládnutí konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńského, ktorého vláda mala podobné črty ako tá Ficova, žije podstatne lepšie ako Slovákom.

Rozdiel je v tom, že hoci Poľsko malo dlhé roky vládu s autoritárskymi prvkami, v štruktúrach štátu a politických strán stále pracujú experti, ktorí splnili dve dôležité úlohy. Po prvé, udržali či dokonca zlepšili životný štandard obyvateľov a po druhé, zrealizovali masívne infraštruktúrne projekty.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Štátny porovnávač cien: Okrem novej dane z finančných transakcií prevzala vláda Roberta Fica od svojho maďarského vzoru aj ďalšiu vychytávku. Schválila vytvorenie webového porovnávača cien potravín v obchodoch. Kabinet Viktora Orbána obdobný projekt spustil vlani v lete. Spotrebitelia ho takmer nevyužívajú.
  • Maslo kupujeme najdrahšie: V Kauflande sa maslo privátnej značky dalo ešte v januári kúpiť za 1,99 eura, v súčasnosti sa na pultoch predáva za 3,09 eura, čo je takmer dvojnásobne viac. Na rastúce ceny masla sa sťažuje celá Európa. Slovenské ceny sú však oproti okolitým krajinám približne o dvadsať percent vyššie.
  • Realitný týždeň v Lidli: Tržbami najväčší obchodný reťazec na Slovensku neponúka len chlieb, mlieko, drogériu či spotrebný tovar, ale aj nehnuteľnosti. Pri zahraničných reťazcoch je to ojedinelý postup. Zaznamenali sme ho však pri najväčšej domácej sieti.

Odpisovali ma, priznal. Lepšie čísla nikdy nemal, ale Calzona ho stále vynecháva

Lionel Messi sa v zámorskej MLS teší zo zisku trofeje, ktorú si Inter Miami vybojoval ako najlepší tím po základnej časti. Najlepšou aktuálnou formou sa však pýšia Seattle Sounders, pričom výrazný podiel na ich vzostupe v tabuľke má slovenský futbalista Albert Rusnák ml.

Seattle vyhralo v priebehu štyroch dní dva zápasy na ihriskách súperov a Rusnák bol pri všetkých štyroch góloch. Proti Vancouveru premenil penaltu, asistoval pri treťom góle a pri tom úvodnom zahrával rohový kop, po ktorom skóroval Georgi Minoungou. Na pôde Colorada strelil jediný gól duelu, ktorý bol jeho jubilejný desiaty v sezóne. Okrem toho má na konte aj pätnásť asistencií.

V seniorskej reprezentácii debutoval ako 22-ročný pod vedením Jána Kozáka. Celkovo nastúpil v 38 zápasoch, strelil sedem gólov, no od príchodu Francesca Calzonu na lavičku Slovenska už šancu nedostal.

Na októbrovom zraze taliansky tréner vysvetlil prečo: „Má skvelú techniku aj kvalitu, hrá však skôr pod hrotom. Má trochu smolu, že hráme iným systémom, lebo nemáme podhrotového hráča. Možno nie je až taký fyzicky zdatný, aby vedel hrať v našej stredovej trojici. Mal by v našom hernom systéme ťažkosti a nevynikla by jeho kvalita.“


Kardiochirurgovia z Košíc majú svetové prvenstvo. Pacientovi zachránili srdce unikátnym spôsobom

Tridsaťpäťročný pacient vyhľadal lekárov, pretože sa cítil slabo a unavene. Vyšetrenia ukázali, že má vrodenú srdcovú chybu. Jeho stav sa stále zhoršoval, až dospel do bodu, keď mu lekári povedali, že do pol roka musí podstúpiť operáciu srdca.

Ak by zvolili bežný postup, s veľkou pravdepodobnosťou by pacient dostal mechanickú chlopňovú náhradu, ktorá so sebou prináša viaceré riziká.

Kardiochirurgický tím z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach však zvolil iný postup. Ako prvý na svete urobil unikátnu operáciu srdca. Na záchrane srdca 35-ročného pacienta pracovali dva špičkové kardiochirurgické tímy na dvoch operačných sálach osem hodín.

„Takáto zložitá operácia nestojí len na kardiochirurgoch, ale pracoval na nej celý tím lekárov rôznych špecializácií: anesteziológovia, kardiológovia, rádiológovia, zdravotných sestier a perfuziológov, ktorí zabezpečovali hladký priebeh predoperačnej prípravy, samotnej operácie, ako aj pooperačného priebehu,“ hovorí pre SME kardiochirurg Adrián Kolesár, prednosta Kliniky srdcovej chirurgie.

V krátkosti o zdraví:

  • Nobelova cena za medicínu: Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2024 získali spoločne Američania Victor Ambros a Gary Ruvkun za objav mikroRNA, teda veľmi malých molekúl ribonukleovej kyseliny, ktoré majú vplyv na reguláciu génov. MikroRNA hrá významnú úlohu pre vývoj a fungovanie organizmov.
  • Ako sa vyhnúť krátkozrakosti: Zrak detí sa neustále zhoršuje. Za uplynulých tridsať rokov výrazne stúpol výskyt myopie – krátkozrakosti u detí a dospievajúcich. Moderná oftalmológia prináša pre rodičov krátkozrakých detí nádej. Dioptrie už totiž nie sú nemenným osudom.
  • Flexibilita sa dá zlepšovať: Keď premýšľame nad tým, ako sa čo najlepšie starať o svoje zdravie, asi len málokomu napadne, že by sme sa mali sústrediť aj na trénovanie flexibility. Pritom odborníci ju považujú za veľmi dôležitú. Jednou z jej najväčších výhod je, že znižuje riziko zranení.

Podcasty SME

  • Dobré ráno: Prezident Michal Kováč neuhol ani po únose vlastného syna tajnou službou

Karikatúra

Recept dňa

S ovsenými vločkami aj bez, jednoducho a rýchlo. Vyberte si z našich receptov na zeleninové a vegetariánske fašírky.

Dnes očakávame

  • Prezident Peter Pellegrini prijme ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú
  • Tlačovka predsedov koaličných strán k dofinancovaniu samospráv
  • Rozhodnutie rady Protimonopolného úradu v prípade Agrofert
  • Oznámia laureátov Nobelovej ceny za fyziku

Dnes v histórii

8. októbra 1982 zakázala poľská vláda činnosť odborovej organizácie Solidarita. Jej predseda Lech Walesa bol pritom už niekoľko mesiacov uväznený. Hnutie však naďalej pracovalo v ilegalite – vydávalo tlač, rozširovalo letáky, organizovalo pomoc pre prenasledovaných. Koncom 80. rokov sa Solidarita znovu významnejšie aktivovala, najmä s postupujúcimi zmenami v Gorbačovovom Sovietskom zväze.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť zajtra.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO