Čína zaviedla predbežné opatrenia na dovoz brandy z Európy, ide o odvetu za elektromobily

Čína zaviedla predbežné antidampingové opatrenia na dovoz brandy z Európy. Tento krok je zrejme odvetou za clá Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa čínskeho ministerstva obchodu budú musieť dovozcovia príslušných druhov brandy od tohto piatka (11. 10.) zložiť čínskym colným orgánom bližšie nešpecifikovanú zálohu.

Tento krok predstavuje obrat, keďže Peking sa pôvodne koncom augusta rozhodol, že zatiaľ neprijme žiadne opatrenia. Čínski predstavitelia však už vtedy tvrdili, že sa pri brandy uplatňuje cenový damping.

Ohlásenie antidampingových opatrení na dovoz európskej brandy je pravdepodobne reakciou na rozhodnutie členských štátov EÚ, ktoré minulý týždeň podporili clá na elektromobily z Číny. To umožňuje Európskej komisii (EK) rozhodnúť o zavedení ciel až do výšky 35,3 %.

Zajímavost :  Kdy nabíjíte elektromobil? Britové vyhazují peníze oknem, říká průzkum

Peking v súvislosti s clami na elektromobily obviňuje Brusel z protekcionizmu. EÚ údajne ignoruje fakty a porušuje pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Čína tvrdí, že sa snaží nájsť riešenie na základe rokovaní.

Číne aktuálne vyšetruje aj dovoz ďalších produktov z EÚ. V júli čínske ministerstvo obchodu oznámilo, že prešetruje dovoz bravčového mäsa z EÚ. Prebieha aj antisubvenčné vyšetrovanie niektorých importovaných mliečnych výrobkov.

Zajímavost :  Ekonomickú Nobelovu cenu tento rok udelili za výskum ekonomickej nerovnosti medzi štátmi

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO