Chcete prestať piť alkohol? Niekedy stačí počkať dvadsať minút

Načítavam… Chcete prestať piť alkohol? Niekedy stačí počkať dvadsať minút

Článok je nahovorený syntetickým hlasom.

Je tu „triezvy“ október z anglického sober october – populárna jesenná výzva na abstinenciu, počas ktorej ľudia jeden mesiac žijú bez alkoholu, aby si zlepšili zdravie a získali kontrolu nad svojím pitím.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa však nemôžete zaviazať k celomesačnej abstinencii, stále môžete využiť „vlhký“ alebo „suchší“ alkoholový reset.

Výskum je jednoznačný. Vzdať sa alkoholu na jeden mesiac – alebo ho aspoň obmedziť – môže mať významný vplyv na vaše zdravie a postavenie konzumácie alkoholu vo vašom živote. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí sa na mesiac zriekli alkoholu, začali menej piť aj po zvyšok roka a zaznamenali nápadné zlepšenie svojho zdravia.

A pre tých, ktorí nechcú úplne abstinovať, môže mať význam aj obmedzenie bežnej konzumácie na mesiac alebo dlhšie. Štúdie ukazujú, že aj mierne obmedzenie pitia môže viesť k zlepšeniu krvného tlaku, duševného zdravia a zdravia pečene. Môže znížiť riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení. A dokonca si môžete všimnúť zlepšenie spánku, hladiny energie a stavu vašej pokožky.

Každý pohárik sa počíta

Tu je niekoľko spôsobov, ako obmedziť konzumáciu alkoholu:

  • Pite pri špeciálnych príležitostiach: V októbri sa vyhýbajte pitiu okrem špeciálnych príležitostí, ako sú svadba, narodeninová oslava alebo oslava výročia.
  • Pridajte si do mesiaca viac suchých dní: Znížte počet dní, počas ktorých v októbri pijete.
  • Konzumujte menej nápojov pri každej príležitosti: Počas mesiaca znížte množstvo vypitých nápojov pri každej príležitosti. Ak si napríklad k večeri pravidelne dávate dva alebo viac pohárov vína, zaviažte sa, že si dáte len jeden nápoj na jedno posedenie.
  • Kombinovaný prístup: Môžete si stanoviť cieľ, že každý týždeň budete mať určitý počet suchých dní a menej pohárikov v dňoch, keď pijete. Môžete piť len pri špeciálnych udalostiach alebo byť triezvi pri špeciálnych príležitostiach. Vyberte si stratégiu, ktorá vám vyhovuje.
Zajímavost :  Nerovnosť odmeňovania žien a mužov je na Slovensku stále vysoká

Dôležité je vedieť, že každá stratégia, ktorú uplatníte pri znižovaní množstva a miery pitia, bude prospešná, povedala Katie Witkiewitzová, riaditeľka Centra pre alkohol, užívanie látok a závislosti na Univerzite v Novom Mexiku a bývalá prezidentka Spoločnosti pre psychológiu závislostí.

„Akékoľvek zníženie pitia alkoholu je spojené so zlepšením zdravotného stavu,“ povedala.

„S rastúcim pitím sa zvyšujú zdravotné riziká a s klesajúcim pitím sa znižujú zdravotné riziká.“

„Aj keby ste nepili jeden deň, stále je to o jeden deň pitia menej,“ dodala.

Láskaví k pečeni

Či už ide o ‚triezvy‘ október alebo ‚suchý‘ či ‚vlhký‘ január – tento prístup k obmedzeniu pitia funguje pre mnohých ľudí, pretože nie je založený na princípe ‚buď všetko alebo nič.‘ Ak je vaším cieľom znížiť pitie o 30 percent a nepodarí sa vám to, stále sa to považuje za úspech.

„Naše pečene sú naozaj zázračné orgány, ale raz za čas by potrebovali našu pomoc,“ povedal Witkiewitz.

„Mali by ste byť láskaví k svojej pečeni, mozgu a telu všeobecne.“

Zajímavost :  Mzdy v Maďarsku 2024: Kolik je medián mezd, minimální a průměrná mzda?

Triezvej výzvy sa môže zúčastniť takmer každý dospelý človek. Výnimkou sú podľa Witkiewitza ľudia, ktorí sú silne závislí od alkoholu: Títo ľudia by sa mali najprv poradiť s lekárom, pretože silné odvykanie od alkoholu môže byť nebezpečné.

Ale pre všetkých ostatných sú výhody triezvej výzvy dobre zdokumentované. V sérii štúdií vedci zistili, že ľudia, ktorí sa zúčastnili suchého januára, uviedli, že schudli, lepšie spali, ušetrili peniaze a mali viac energie a lepšiu schopnosť sústrediť sa. Uvádzali, že majú pocit úspechu a lepšie kontrolujú svoje pitie.

Aj keď sa po skončení výzvy zvyčajne vrátili k pitiu, o šesť mesiacov neskôr pili podstatne menej.

Richard de Visser, autor štúdií o ľuďoch, ktorí sa zúčastnili na triezvej výzve, uviedol, že tí, ktorí len znížili konzumáciu, tiež pocítili zdravotné výhody – len nie v takej miere ako tí, ktorí zostali triezvi počas celého mesiaca.

„Je to dočasná abstinencia, ktorá má určité krátkodobé výhody pre vaše zdravie, ale zároveň vám dáva väčšiu kontrolu nad pitím,“ povedal de Visser, psychológ z Brighton and Sussex Medical School v Anglicku.

De Visser prirovnal život s utlmeným pitím k cvičeniu. Vstať z gauča a aspoň trochu sa hýbať je lepšie ako nerobiť nič.

A každý deň, keď obmedzíte konzumáciu alkoholu, je vlastne tréningom, ktorý vám pomáha rozvíjať zručnosti na lepšie zvládanie pitia. „Čím viac tréningov absolvujete, tým ste silnejší,“ povedal de Visser.

Ako piť rozumne

Tu je niekoľko spôsobov, ako sa pripraviť na úspech počas triezveho alebo takmer triezveho októbra.

Používajte aplikáciu na znižovanie konzumácie alkoholu, napríklad Sunnyside alebo Reframe. Aplikácie vám pomôžu prispôsobiť si plán, budú vám denne posielať pripomienky a poskytnú vám prístup ku komunite ľudí, ktorí sa snažia obmedziť pitie.

Zajímavost :  Atentát na Fica nebyl terorismus, určil slovenský nejvyšší soud

Dodržiavajte pravidlo 20. Chuť na alkohol zvyčajne ustúpi približne po 20 minútach, povedal Vedant Pradeep, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Reframe.

„Zahrajte si hru, choďte na prechádzku, porozprávajte sa s priateľmi alebo si prečítajte knihu,“ povedal. „Čokoľvek, čím sa môžete na tých 20 minút rozptýliť, vám pomôže.“

Nájdite si alternatívy k alkoholu. V súčasnosti existuje široká škála nealkoholických vín, pív a liehovín, ktoré môžete použiť ako náhradu alkoholických nápojov.

Nájdite si aktivity, ktoré nahradia pitie. Spoločnosť Sunnyside zistila, že medzi najčastejšie koníčky a aktivity ľudí, ktorí sa zapojili do triezvych výziev, patrí čítanie, fitnes, varenie, meditácia, písanie denníkov, čas strávený s rodinou a skúšanie nových reštaurácií a nealkoholických barov.

Alkohol

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO