Maslo „hádže vidly“ do sľubov koalície. Jedna dobrá správa pri zdražovaní potravín (ekonomický výber)

Prinášame vám prehľad najdôležitejších udalostí za uplynulé dni v slovenskej a svetovej ekonomike. Súhrn pripravil reportér ekonomickej redakcie Martin Odkladal.

Politické sľuby a realita sú vždy úplne iné. Ukazujú to napríklad najnovšie ceny potravín: Všetky koaličné strany sľubovali nielen pred voľbami, ale aj po tom, ako sa dostali do vlády, že prinesú občanom lacnejšie potraviny. Tie totiž počas posledných dvoch rokov výrazne zdraželi.

Keď sa v priebehu tohto roka inflácia upokojila a zvyšovanie cien sa zmiernilo, začali si vládni politici prihrievať svoju polievočku. Neustále na verejnosti opakovali, ako sa im podarilo zastaviť tento negatívny trend.

Lenže realita býva väčšinou iná, než ju prezentujú politici. Za zmiernením zdražovania totiž boli iné dôvody – a to v drvivej väčšine trhové. Najnovšie to ukazuje maslo. Táto základná potravina sa totiž správa v posledných týždňoch úplne inak, ako by si priali politici. Jeho cena totiž vystrelila výrazne nahor.

Ako píše portál tvnoviny.sk, ľudia za 250-gramové balenie v priemere zaplatili v auguste takmer 2,5 eura. Dnes už je to takmer 3 eurá.

„Situácia sa už nápadne začína podobať na obdobie inflačnej krízy, kedy sa maslo stalo symbolom zdražovania. Práve cena tejto základnej potraviny vyletela ako prvá výrazne nahor, vtedy na vrchole zaplatili zákazníci v priemere až tri a pol eura za kus,“ uvádza portál.

Pôvodne pritom nič nenasvedčovalo tomu, že by malo dôjsť k takémuto vývoju. Do mája pozvoľne zlacňovalo. Až od tohto mesiaca nastal zlom.

Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej príčiny musíme hľadať v stúpajúcej cene surového kravského mlieka v celej EÚ. Napríklad Taliansko začalo v poslednom čase výraznejšie skupovať túto komoditu, pričom v Únii je momentálne menej mlieka. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany. Ich ceny sa zvyšujú práve zo spomínaných dvoch dôvodov.

Zatiaľ to vyzerá, že cena masla už dosiahla svoj vrchol, avšak nedá sa očakávať, že by v krátkom čase mala začať klesať.

Napriek týmto negatívnym správam prichádza aspoň menšia útecha. Tou je rozhodnutie Európskej komisie dočasne pozastaviť vykonanie nariadenia o globálnom odlesňovaní. Pôvodne Brusel rátal, že začne platiť od začiatku budúceho roka.

Zajímavost :  KOMENTÁŘ: Republiko má, Fialou zadlužená... Babiš kritizuje deficit

Lenže producenti a obchodníci upozorňovali na možné riziká tohto opatrenia, ktoré by malo za následok ďalšie zdražovanie predovšetkým potravín, ktoré musí EÚ dovážať. Týkalo by sa to komodít ako napríklad káva, čaj, kakao, kokosový olej a ďalších, v ktorých sme odkázaní na dovoz.

Komisia tak nateraz ustúpila a nešla tvrdohlavo presadzovať svoje nariadenie, keďže Európania sa ešte nespamätali z nedávnej inflačnej krízy, a mohla by si tak proti sebe poštvať členské krajiny a voličov.

Zo Štúrova sa stal Wall Street pre Maďarov: Len rieka Dunaj oddeľuje desaťtisícové Štúrovo na juhu Slovenska od maďarského Ostrihomu. Spája ich Most Márie Valérie, vďaka ktorému sa za desať minút pešej chôdze dostanete z jedného štátu do druhého.

Keď sa zahľadíte zo slovenského brehu na ten maďarský, zrak vám okamžite padne na historickú baziliku, ktorá je tretím najväčším duchovným stánkom v celej Európe. Ľudia z opačnej strany Dunaja však na slovenskom brehu žiadne pamätihodnosti nevyhľadávajú. V Štúrove ich zaujímajú najmä miestne bankové služby. Na Slovensku sú totiž lacnejšie.

K netradičnému turizmu dopomohol maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý v Maďarsku pred viac ako desatimi rokmi zaviedol transakčnú daň. Rovnakú daň zavádza vláda Roberta Fica na Slovensku.

Jeden rozdiel tu však bude: v Maďarsku túto daň vyberajú od úplne všetkých – nie je povinná len pre firmy a podnikateľov, ako to bude u nás. Platia ju teda aj maďarskí občania, ktorí z každého bankového prevodu odovzdajú štátu 0,45 percenta z prevedenej sumy. No a ak si vyberajú z bankomatu hotovosť, zaplatia dvojnásobok spomenutej taxy. Maďari, ktorí si to môžu dovoliť, preto aj so svojimi peniazmi cestujú do Štúrova. Viac si prečítate v reportáži kolegyne Kristíny Braxatorovej.

Dá sa nejako obísť daň z transakcií?: Jednou z najviac kritizovaných častí konsolidačného balíka v hodnote 2,7 miliardy eur je nová daň z finančných transakcií, ktorú plánuje zaviesť vláda Roberta Fica (Smer). Očakáva sa, že táto daň prinesie do štátnej pokladnice viac ako 700 miliónov eur ročne. V roku 2024 však bude výnos o niečo nižší, keďže daň začne platiť až od apríla, a predpokladá sa, že štát vyberie približne 517 miliónov eur.

Základná sadzba dane je stanovená na 0,4 % z výšky bezhotovostnej transakcie, pričom maximálna výška poplatku je 40 eur. Okrem toho sa bude zdaňovať aj výber hotovosti z bankomatu sadzbou 0,8 %, a to bez horného limitu. Používanie bankomatovej karty bude navyše spoplatnené dvoma eurami ročne, aj keď samotné platby kartou nebudú zdaňované.

Táto daň sa dotkne približne 700-tisíc firiem a živnostníkov vrátane tých, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky a nemajú oficiálne bankové platby spojené s podnikaním. Aj keď podnikateľ nemá formálne vykázané bankové transakcie v rámci svojho podnikania, nebude sa môcť tejto dani vyhnúť.

Zajímavost :  Mikasa chcel za kajúcnika. Z pôvodných zámerov Kotlár nesplnil nič

Dokonca ani založenie účtu v zahraničnej banke, napríklad v Revolute, nepomôže, keďže zákon pokrýva aj tieto prípady. Podnikatelia tak budú musieť striktne dodržiavať pravidlá a prispôsobiť sa novým podmienkam, aby sa vyhli prípadným komplikáciám. Viac sa dočítate v článku denníka Sme.

Číslo týždňa

Podľa analýzy Inštitútu pre stratégie a analýzy medzi rokmi 2018 a 2023 najviac stúpli tržby firmám vyrábajúcim rúry a pece. S nárastom o viac ako 3 000 % s výrazným náskokom predbehli ostatné odvetvia. Do tohto sektora patria aj výrobcovia tepelných čerpadiel, ktoré počas energetickej krízy získali na popularite.

Graf týždňa

Konsolidácia verejných financií sa negatívne podpíše pod ekonomický rast Slovenska v budúcom roku. Oproti pôvodným predikciám z leta Rada pre rozpočtovú zodpovednosť najnovšie znížila svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu na úroveň len 2 %. Pôvodná prognóza bola o o jeden percentuálny bod vyššia.

Vplyv konsolidáce na rast HDP Slovenska2fotky v galérii Vplyv konsolidáce na rast HDP Slovenska Zdroj: ISA, RZZ a MF SR

Video týždňa

Čínska ekonomika zavádza každoročne čoraz viac robotov do svoho hospodárstva. Ako ďaleko sa v tomto smere dostali, ukazuje najnovšie video z čínskeho prístavu Guangzhou.

Zahraničie

The Moscow Times: Ruský uhoľný priemysel, ktorý patrí medzi kľúčové odvetvia tamojšieho hospodárstva, sa ocitol na pokraji vážnej krízy. Straty západných trhov totiž donútili ťažobné spoločnosti aj k výraznému znižovaniu produkcie.

Podľa údajov ruského štatistického úradu klesla produkcia uhlia v krajine v júli medziročne o 6,7 %, pričom objem 31,5 milióna ton bol najnižší od pandémie v roku 2020. Oproti decembru 2022 stratili uhoľné spoločnosti až 12 miliónov ton mesačnej produkcie, čo predstavuje obrovský prepad o 27 %.

Podľa portálu The Moscow Times sa zníženie výrazne dotklo hlavného produktu – čierneho uhlia, ktoré tvorí až 80 % celkovej produkcie. Jeho tažba klesla o 8,2 %. Ešte horšie na tom bolo antracitové uhlie, najcennejšia trieda, ktorého produkcia sa prepadla o 23,7 %. Trend poklesu pokračoval aj v auguste, keď sa produkcia znížila až o 10,1 %.

Kľúčovým dôvodom tohto pádu sú západné sankcie, vysvetľuje odborník Janis Kluge z Nemeckého inštitútu pre medzinárodné bezpečnostné štúdie. Na rozdiel od ropy a plynu, ktoré Európska únia stále kupuje, uhlie podlieha úplnému embargu, čo spôsobuje problémy s odbytom aj v ázijských krajinách, ktoré vlani ruské uhlie kupovali vo veľkom.

Zajímavost :  Vláda predstavila rozpočet na budúci rok. Najviac dostanú rezorty školstva a práce

Napríklad dodávky do Číny klesli v prvej polovici roku 2024 o 8 %, pričom ruský minister energetiky Sergej Cvilev upozornil, že rast týchto dodávok sa neočakáva. Peking totiž zaviedol clá na ruské uhlie, zatiaľ čo konkurenti z Indonézie a Austrálie sú oslobodení v rámci zóny voľného obchodu s Čínou.

Nezávislý energetický expert Maxim Ivanov tvrdí, že ruský uhoľný priemysel prechádza najhoršou krízou za posledných 30 rokov. Okrem sankcií a čínskych ciel zohráva svoju úlohu aj pokles cien uhlia na svetových trhoch – v prvej polovici roku 2024 ceny klesli o 34 % na 132 dolárov za tonu.

Bloomberg: Výroba elektrických vozidiel spoločnosti Lucid Group v treťom štvrťroku klesla a nesplnila prognózy analytikov, hoci dodávky prekročili očakávania.

Kalifornská automobilka so sídlom v Newarku v pondelok uviedla, že za tri mesiace do 30. septembra vyrobila 1 805 elektrických vozidiel a dodala 2 781 vozidiel, pričom v druhom štvrťroku vyrobila 2 394 vozidiel a dodala 2 110 vozidiel. Analytici podľa odhadov, ktoré zostavila agentúra Bloomberg, predpokladali v poslednom štvrťroku výrobu 2 267 vozidiel a dodávku 2 168 vozidiel.

Akcie spoločnosti vzrástli o 2,8 % na 3,43 dolára do 9:39 hod. v New Yorku. Akcie v tomto roku klesli približne o 19 %.

Spoločnosť Lucid je jedným z mála čistých výrobcov elektrických vozidiel v USA, ale vyrába len jedno vozidlo, Lucid Air. Pracuje na uvedení svojho modelu SUV Gravity, ktorý by sa mal začať vyrábať tento rok.

Konkurenti Tesla a Rivian Automotive taktiež nesplnili očakávania týkajúce sa dodávok v treťom štvrťroku, keďže odvetvie elektromobilov vo všeobecnosti zápasí so spomalením dopytu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO