Hlas prichádza o ministerku, Šutaj Eštok neprotestuje. Ozval sa prezident

Prípad Dolinkovej ukazuje slabosť Hlasu od nástupu Šutaja Eštoka.

BRATISLAVA. Keď mal vo štvrtok ortopéd bez vzdelania v oblasti virológie, infektológie či epidemiológie Peter Kotlár podložiť tvrdenia o tom, že pandémia bola “aktom bioterorizmu”, začudovane sa opýtal: “A to vám mám priniesť 250 strán?”

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Kotlár, poslanec SNS a donedávna aj moderátor konšpiračnej webovej televízie Slovan, si ako splnomocnenec vlády pre pandémiu pritom sám zvolal tlačovku o záveroch svojho deväťmesačného vyšetrovania.

Aj keď ich nechcel podrobnejšie predstaviť, premiér Robert Fico zo Smeru mu vyjadril podporu.

Súvisiaci článok Fico sa zastal Kotlára, podporil ďalšie vyšetrovanie pandémie a spochybnil WHO Čítajte 

O päť dní neskôr v utorok sa však Fico sám posťažoval, ako médiá informujú o práci vlády.

“Nevytvárajte obraz, že toto je vláda debilov a idiotov, ktorí nevedia, čo majú robiť,” povedal v utorok v Brezne obklopený kolegami-lídrami koaličných strán SNS a Hlas, Andrejom Dankom a Matúšom Šutajom Eštokom.

Traja predsedovia koaličných strán sa zišli v čase, keď v Bratislave doručila svoju demisiu prezidentovi Petrovi Pellegrinimu ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z Hlasu.

Keď hovorila, že ju podá, spomínala aj Kotlára. “Povedzte mi, ako je možné, že na jednej strane má minister zdravotníctva za jedenásť mesiacov upratať desaťročia neriešený rezort zdravotníctva a zároveň sa vyrovnať s otázkami, či tu bola, alebo nebola pandémia.” Pripomenula tak Kotlárovu teóriu, že pandémia na Slovensku nebola.

Všetci lídri koalície v utorok ubezpečovali, že napriek sporom ich spolupráca vo vláde a v parlamente funguje a koalícia nie je v kríze.

Zajímavost :  Analýza: ČR využívá potenciál obnovitelných zdrojů jen v jednotkách procent

Prvá demisia člena štvrtej Ficovej vlády je však ďalším testom pre Hlas, akú má v koalícii skutočnú pozíciu.

Súvisiaci článok Dolinková sa stretla s Pellegrinim. Odovzdala mu demisiu, ten ju zatiaľ neprijal Čítajte 

Pellegrini pohrozil vetom

Oficiálne Hlas naďalej proti odchodu svojej ministerky neprotestuje, ani zaň nič nepožaduje. Druhá najsilnejšia strana koalície svoj postoj zatiaľ nevysvetlila ani vlastným voličom.

Dolinková vo volebnej kampani predstavovala zdravotnícku politiku Hlasu, s 20-tisíc preferenčnými hlasmi skončila ako desiata najúspešnejšia kandidátka strany, a je aj jej podpredsedníčkou.

Predseda Hlasu Šutaj Eštok aj v utorok s premiérom Ficom za chrbtom odpovedal na otázku o Dolinkovej demisii bez toho, aby sa ohradil. Odmietol pomenovať jej nástupcu s odôvodnením, že meno najskôr povie premiérovi. Dolinkovej poďakoval za prácu a vymenoval jej úspechy.

V kontraste s komunikáciou Šutaja Eštoka, o ktorom mimo záznamu viacerí jeho spolustraníci nedávno tvrdili, že mu pozícia lídra strany “tak trocha padá na hlavu”, sa ešte v piatok ozval podpredseda Hlasu Tomáš Drucker.

Ako satisfakciu za Dolinkovej koniec vo vláde požadoval odchod Kotlára. “Okrem iného aj preto, že jeho činnosť je všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu-19,” oznámil Drucker.

Funkcia splnomocnenca nie je rovnocenná s pozíciou ministra. Minister ako člen vlády zodpovedá za stámiliónové rozpočty a má priamy vplyv na zmeny zákonov, splnomocnenec má minimálne právomoci a je len poradným orgánom vlády.

Zdanie silnej pozície Hlasu, ktorý má vo vláde rovnaký počet ministrov ako premiérsky Smer, zachraňoval bývalý predseda strany Peter Pellegrini, ktorý je však od júna prezidentom a mal by vystupovať ako nadstranícky.

Súvisiaci článok Pellegrini vkladá nohu do koaličného súkolia (komentár) Čítajte 

Zajímavost :  Policie zasahuje na ostravském krajském úřadu, případ dozoruje evropský žalobce

“Ak mám byť úprimný, myslel som si, že ak budem prijímať vôbec prvú demisiu člena vlády, tak že to bude úplne iná ministerka,” povedal prezident v nedeľu v TA3.

Vo vláde sú okrem Dolinkovej ešte Pellegriniho bývalá stranícka kolegyňa Denisa Saková na ministerstve hospodárstva a ministerka kultúry za SNS Martina Šimkovičová, ktorá od leta čelí verejným zhromaždeniam a protestom proti jej politike.

V utorok Pellegrini pritvrdil, keď po stretnutí so zástupcami zdravotníckych organizácií pohrozil, že nemusí podpísať konsolidačný balíček, ktorý po výrazných koaličných sporoch parlament schválil minulý týždeň.

Prezident chce čakať do posledného dňa, dokedy mu zákony umožňujú podpis odkladať, aby vláda hľadala dohodu so zdravotníkmi, ktorí pre prijaté opatrenia prídu o pôvodne očakávaný rast miezd.

Pellegrini tvrdí, že by konsolidačný balíček minimálne v časti týkajúcej sa zdravotníkov inak vetoval.

Prezident Peter Pellegrini prijal v paláci zástupcov zdravotníckeho sektora. Zdroj: Dávid Zimmermann/SME

Pre koalíciu je Kotlár cennejší

Hlas za rok vo vládnej koalícii so Smerom a SNS viackrát nedodržal vlastnú predstavu o svojom pôsobení vo vláde. Pellegrini pôvodne hovoril, že strana nebude “len výťahom k moci, aby si niekto zobral krajinu do rúk a robil si s ňou, čo chce”.

Po zvolení Pellegriniho za prezidenta a nástupe Šutaja Eštoka pôsobí Hlas vo vládnej koalícii ako slabý partner. Nový predseda nedokáže ani po polroku presadiť svojho nominanta Richarda Rašiho za predsedu parlamentu, hoci Hlas má funkciu dohodnutú v koaličnej zmluve.

Trend, keď sa Hlas nedokáže v spolku s SNS a so Smeru presadiť, vidieť aj na prípade Kotlára. Ten nie je Dolinkovej nadriadeným a nemal právomoc jej zasahovať do vedenia ministerstva. Ako splnomocnenec sa však podľa štatútu zodpovedá v prvom rade premiérovi Ficovi.

Keď v júni Kotlár vycestoval na medzinárodné stretnutie so Svetovou zdravotníckou organizáciou v Ženeve, kde Slovensko odmietlo podporiť ako jediná krajina sveta nové zdravotnícke postupy WHO, mal už dlhší čas aj poverenie z ministerstva zdravotníctva.

Zajímavost :  JPMorgan předpovídá býčí „Uptober“ pro Bitcoin

Dolinková jeho účasť ešte pred hlasovaním zľahčovala tým, že pri WHO má len poradný hlas. Poverenie mu dala napriek vlastnému nesúhlasu s jeho činnosťou, Kotlár však mal podporu SNS a najmä premiéra.

Dolinková svoj skutočný postoj ku Kotlárovi ako ministerka nikdy priamo nezverejnila, nanajvýš sa jeho činnosť snažila korigovať. Napríklad tým, že po rokovaní WHO v Ženeve reagovala, že posilní medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá sa jej prepisom venuje.

Priamu kritiku Kotlára Dolinková vyslovila, až keď ohlásila svoj odchod. Vo všeobecnosti vysvetlila, že necíti Ficovu podporu.

Aj v utorok premiér pripomenul, že vláda má v parlamente “krehkú” väčšinu 79 poslancov, ktorej je Kotlár súčasťou. Silnú podporu mu vyjadruje aj SNS, od ktorej sa však minulý týždeň dištancovala trojica poslancov z jej klubu okolo Rudolfa Huliaka.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO