Slovnaft nezaplatil daň z nadmerného zisku. Jeho argumenty vyvolávajú otázniky, a tak do firmy nabehnú kontrolóri z Finančnej správy

Po tom, ako Slovnaft oznámil, že nezaplatí špeciálnu daň z nadmerného zisku, ktorú zaviedol ešte Igor Matovič z pozície ministra financií, sa do firmy chystajú kontrolóri z finančnej správy (FS). Pre Aktuality.sk to potvrdil prezident FS Jozef Kiss.

Jediná slovenská rafinéria patriaca pod maďarskú skupinu MOL začiatkom júla informovala, že nebude musieť odviesť ani euro v rámci solidárnej dane. Pritom štát pôvodne plánoval dodatočný výber až na úrovni 180 miliónov eur. Dôvodom mal byť nadmerný zisk vyplývajúci zo spracovania lacnejšej ropy z Ruska. Vďaka embargu firma nakupovala základnú surovinu za nižšie ceny ako konkurencia na globálnom komoditnom trhu, čím získala obrovskú výhodu, ktorú chcel pôvodne štát zdaniť.

Lenže vedenie Slovnaftu oznámilo, že daň z nadmerného zisku sa na nich nakoniec nevzťahuje, keďže v tomto roku nedosiahli 75 percent obratu „z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“.

Slovnaft nevysvetľuje

Ešte pred tým, ako sa daniari rozhodli podrobiť bratislavskú rafinériu kontrole, Aktuality.sk oslovili spoločnost, aby bližšie vysvetlila svoje odmietnutie zaplatiť štátu peniaze navyše. Nakoniec sme však dostali len všeobecné vyjadrenie, ktoré spoločnosť zverejnila už predtým.

„Za posledných päť rokov spoločnosť Slovnaft potrebný 75-percentný obrat dosiahla len raz, a to za rok 2022, keď spolu s daňou z príjmov štátu celkovo zo zisku odviedla viac ako 625 miliónov eur, čo je historicky najvyšší príspevok súkromnej spoločnosti,“ odkázal hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Zajímavost :  Krácení důchodů pro další komunisty. Vládní seznam se má výrazně rozrůst

Lenže oficiálne zverejnené údaje vyvolávajú otázniky, ako mohla firma podliezť 75-percentnú hranicu obratu, ktorá vyplýva zo zákona.

Čerpacia stanica Slovnaft

Prečítajte si tiež:

Metodika je presná, ale tajná

Podľa účtovnej závierky Slovnaftu za rok 2023 jeho tržby za motorové palivá tvorili 71,75 percenta z jeho obratu a ostatné rafinérske výrobky predstavovali 6,28 percenta. Po jednoduchom zrátaní by tak mali tržby „z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“ tvoriť 78,03 percenta.

Na tieto čísla firma zareagovala nasledovne. „Sú presne dané pravidlá a metodika, podľa ktorých sa účtuje, a tá nedáva priestor na žiadnu individuálnu kreativitu. Účtovné závierky sú detailné, rovnako aj integrovaná správa Skupiny MOL,“ zopakoval Molnár staršie stanovisko s tým, že v interpretácii zákona nie je priestor na kreativitu.

Viacerí odborníci, ktorých oslovila redakcia Aktuality.sk, však nemajú jasno v argumentácii spoločnosti. Analytika spoločnosti XTB Martina Nemkyho taktiež zaráža súčet podielu palív a ostatných rafinérskych produktov nad zákonom stanovenú hranicu 75 percent.

„Keď sa pozrieme na štruktúru tržieb Slovnaftu podľa jej účtovnej závierky, tak spolu segment motorových palív a ostatných rafinérskych výrobkov tvorí 4 606 miliardy eur, čo predstavuje 78 percent z celkových tržieb, čo je opäť viac ako 75 percent. Takže kľúčová otázka je, kam patrí segment ostatných rafinérskych produktov, čo by však podľa môjho názoru malo spadať do kategórie 19.2 podľa NACE (klasifikácia ekonomických činností Štatistického úradu SR, pozn. red),“ približuje analytik.

Zajímavost :  Strašné veci, vravel Fico. Veru strašné (komentár)

Zároveň pripúšťa možnosť, že v kategórii ostatných rafinérskych produktov sa môžu nachádzať výrobky, ktoré sa z nejakého dôvodu nezarátavajú do spomínaných 78 percent. Keďže však Slovnaft odmieta detailnejšie vysvetliť, aké konkrétne produkty tvoria túto skupinu, tak podľa Nemkyho nezostáva nič iné, len to preveriť zo strany štátnych orgánov.

Slovnaft začal obchodovať

V neposlednom rade si redakcia Aktuality.sk všimla aj zaujímavú skutočnosť v súvislosti s obchodovaním s komoditami okrem iného aj v rámci skupiny MOL. V roku 2021 urobil Slovnaft transakcie s materskou spoločnosťou v hodnote takmer 228 miliónov eur. Za vlaňajšok to už bolo na úrovni 966 miliónov eur, čo predstavuje viac ako štvornásobný nárast.

Vďaka takémuto navýšeniu celkového obratu si totiž dokáže znížiť spomínaný 75-percentný podiel stanovený zákonom.

„Je dosť možné, že použili trošku kreatívneho účtovníctva, aby sa vyhli dodatočnej dani, keďže žiaden podnik nechce platiť takúto drastickú daň. Je to normálne. Navyše nikto im nezakazuje obchodovať s komoditou, s ktorou rafinéria pracuje, aj keď ju bude predávať svojej materskej skupine. S tými obchodmi s komoditami by som bol však opatrný, keďže úplne nevieme povedať, že takéto navýšenie predstavuje práve prepredaj ropy materskej skupine,“ vysvetľuje Nemky.

Obchodnícky apetít Slovnaftu vidno aj v ďalších položkách účtovnej závierky. Doteraz drvivú väčšinu tržieb spoločnosti tvorila výroba a následný predaj – nakupuje ropu a z nej vyrába palivá či chemikálie, ktoré spracúva a ako vlastné produkty ich predáva zákazníkom.

Zajímavost :  Ropa zdražela pre obavy, že Izrael zaútočí na iránske zariadenia

V položke „obchodovanie s komoditami“ mu celé desaťročia svietila nula. V roku 2022 si firma za túto činnosť zaknihovala 51,6 milióna eur. Vlani to už bolo 433 miliónov. Hoci sa Aktuality.sk Slovnaftu pýtali na typy komodít, ktoré predávali, a okolnosti začiatku obchodovania, konkrétnej odpovede sme sa nedočkali.

Redakcia oslovila aj materskú spoločnosť MOL a ministerstvo financií, avšak na naše otázky neodpovedali.

Tlačový odbor Finančnej správy dnes uviedol, že kontrola spojená so solidárnym príspevkom Slovnaftu ešte nezačala.

Čerpacia stanica Slovnaft, ilustračná snímka

Prečítajte si tiež:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO