Šéf Kauflandu: Konsolidačné opatrenia znovu rozbehnú nákupnú turistiku.Transakčná daň nám výrazne zníži zisky (rozhovor)

Od budúceho roka Slováci zažijú na vlastnej koži uťahovanie opaskov v podobe konsolidačného balíčka, ktorý pripravila vláda Roberta Fica. Takéto tvrdé opatrenia v podobe vyšších daní už dávno ľudia nepocítíli.

Redakcia Aktuality.sk sa rozprávala s generálnym riaditeľom obchodného raťazca Kaufland na Slovensku Svenom Reinhardom o tom, ktoré z opatrení najviac zabolia slovenských spotrebiteľov ako aj podnikateľov.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

– či už dodávatelia avizovali zvyšovanie cien od budúceho roku;

– ako sa zmení nákupné správanie Slovákov po zvýšení daní;

– ako sa Kaufland pripravuje na príchod novej konkurencie – Biedronky;

– či sa pokúsila Biedronka pretiahnuť zamestnancov Kauflandu k sebe;

– aké novinky chystá Kaufland vo svojich predajniach;

– o koľko sa zvýšili krádeže po novele Trestného zákona.

Jednou z najväčších zmien, ktorá čaká nielen slovenský maloobchod, ale aj slovenskú ekonomiku v budúcom roku, sú konsolidačné opatrenia. Akým spôsobom sa dotknú zmeny v dani z pridanej hodnoty (DPH) našich peňaženiek?

V konečnom dôsledku to bude mať negatívny dopad na obyvateľstvo. Avšak musíme to trochu odlíšiť. Na jednej strane máme zvýšenie DPH pri niektorých produktoch a na druhej strane pri ďalších, ako napríklad základných potravinách, príde k zníženiu tejto dane. V konečnom dôsledku o nákupe bude rozhodovať spotrebiteľ, ktoré z nich si nakoniec vyberie.

Keď sa pozrieme na Kaufland, tak DPH na nás nemá vôbec žiadny vplyv. Neovplyvní nás ani na strane príjmov, ani na strane výdavkov. Jediné, čo musíme na konci dňa urobiť, je, aby naši zamestnanci v predajniach vytlačili nové cenovky s novými percentuálnymi sadzbami a umiestnili k daným produktom.

Ušetria teda nakoniec spotrebitelia, keď sa znížia základné potraviny, ako to tvrdí premiér, minister financií či ďalší koaliční politici?

V prípade vybraných potravín sa zníži DPH z 10 % na 5 %. To bude znamenať, že produkty budú o 5 % lacnejšie, čo je úplne logické tvrdenie. Na druhej strane sú tu produkty, ktorých DPH sa zvýši na 23 %. To znamená, že tieto výrobky budú drahšie.

V konečnom dôsledku sa zákazník sám rozhodne podľa toho, čo si kúpi – koľko produktov s 5-percentnou a koľko s 23-percentnou sadzbou.

Avšak toto je len izolovaná úvaha o DPH. Musíme sa pozrieť aj na ďalšie dane, ktoré sú zahrnuté v tomto konsolidačnom balíku a v konečnom dôsledku povedú k zvýšeniu cien niektorých produktov.

K ďalším daňovým zmenám sa ešte dostaneme. Je podľa vás skupina základných potravín, na ktoré sa bude vzťahovať najnižšia sadzba DPH zostavená ideálne. Niektorí analytici totiž zoznam základných potravín kritizujú.

V súčasnosti sa na tom stále pracuje. Zatiaľ nemáme žiadne konečné potvrdenie, ktoré produkty budú spadať pod 5 %, ktoré pod 19 % a ktoré pod 23 % DPH. Z tohto dôvodu je pre nás ťažké to hodnotiť.

Ako hodnotíte zavedenie novej transakčnej dane?

To je daň, ktorá sa nakoniec dotkne každého – všetkých článkov nášho dodávateľského reťazca až po koncového zákazníka, teda každého Slováka. Pre nás to bude znamenať zníženie finančného výsledku o zhruba 10 percent.

Sven Reinhard4fotky v galérii Sven Reinhard Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Očakávate, že vaši dodávatelia budú zvyšovať ceny vďaka schváleným zmenám, respektíve už avizovali nejaké cenové úpravy?

Jedno súvisí s druhým. Ako som práve povedal, pre nás v Kauflande táto transakčná a konsolidačná daň znamená 10 % nášho finančného výsledku. To znamená, že musíme dosiahnuť rovnaké výsledky avšak v horších podmienkach. Budeme sa musieť pozrieť na to, ako to napríklad ovplyvní naše investície a ktoré budeme môcť ešte zrealizovať.

Tak ako sa my budeme pozerať na naše náklady, urobia to aj dodávatelia. A práve tu vzniká otázka, ako sa k tomu postavia príslušní dodávatelia. To je v súčasnosti veľmi ťažké predpovedať, keďže jednoducho nevieme, ako tieto dane ovplyvnia príslušné spoločnosti.

Aby som to zjednodušene vysvetlil, tak sú dodávatelia, ktorým stačí jedna alebo dve suroviny pre ich produkt. To znamená, že by mali 2 transakcie, na ktoré by sa vzťahovala transakčná daň. Sú však dodávatelia, ktorí potrebujú pre svoj produkt 15-20 dodávateľov. Čiže musia vykonať 10-15-20 transakcií a sú zasiahnutí úplne inak ako tí prví. To má rôzne dopady.

Zajímavost :  Jak nastartovat ekonomiku Česka. Výrobou polovodičů a čipů, doufá ministr

Z toho vyvodzujem, že to väčšie zdražovanie sa môže očakávať pri priemyselne spracovávaných, respektíve náročnejších potravinách?

V tomto prípade som hovoril len o transakčnej dani smerom k výrobcom. Na druhej strane je veľa iných transakcií, napríklad voči zamestnancov. V súčasnosti máme vyše 8000 zamestnancov, ktorí dostávajú každý mesiac nadpriemerné platy. Za nich budeme musieť zaplatiť daň z transakcie, ktorú samozrejme nebudeme na nich prenášať.

Ukážme si to na príklade. Máme jeden základný produkt v poľnohospodárstve, ale na jeho výrobu potrebujeme veľa zamestnancov a potom tu máme priemyselne spracovaný produkt z viacerých surovín, ale jeho výroba je plne zautomatizovaná a nie je potrebná žiadna ľudská sila. To znamená, že o konečnej cene rozhodne mix celkových nákladov.

Robert Fico

Prečítajte si tiež:

Dá sa očakávať, že sa zmení spotrebiteľské správanie slovenských zákazníkov po týchto daňových zmenách?

Ak sa pozrieme do minulosti, určité vplyvy, ako napríklad vysoká inflácia, ktorú sme mali minulý rok, a pandémia vždy viedli k zmenám v nákupnom správaní. Predpokladám, že aj táto situácia ovplyvní nejako nákupné správanie.

Napríklad, ak sa tu rozprávame o určitých produktoch, pri ktorých stúpne DPH na 23 %, musíme sa pozrieť na naše susedné krajiny, kde nemajú 23 % DPH. Prípad Bratislavy a blízkeho Rakúska, kde budú pravdepodobne Slováci dané produkty s nižšou DPH nakupovať, čo bude mať za následok to, že na Slovensku nebude po týchto produktoch dopyt.

Zvýši sa teda nákupná turistika kvôli týmto novým opatreniam?

Zákazníci na Slovensku sú citliví na cenu a z toho dôvodu môžeme predpokladať, že práve tí v pohraničných oblastiach budú nakupovať produkty s nižšou DPH práve v zahraničí a nie na Slovensku.

Ako sa vlastne zmenilo spotrebiteľské správanie slovenských kupujúcich počas pandémie a neskôr počas vysokej inflácie?

Počas pandémie zákazníci nechodili na malé nákupy, ale namiesto toho sa snažili nakupovať na celý týždeň. Ak sa pozrieme na infláciu, ktorá bola posledné roky extrémna, v Kauflande sme videli jednoznačný trend u zákazníkov, a to prechod zo značkových produktov na privátne značky, ktoré sú cenovo výhodnejšie.

Ďalšou veľkou očakávanou udalosťou na našom maloobchodnom trhu je príchod nového reťazca – Biedronka. Ako sa pripravujete na novú konkurenciu?

Pre nás v Kauflande je dôležitá jedna vec: začali sme tu na Slovensku pred 24 rokmi v roku 2000. Bolo pre nás dôležité, aby sme tu vždy rástli s našimi slovenskými partnermi a dosiahli skutočne špičkové postavenie, pokiaľ ide o spokojnosť zákazníka ako jedného z najdôležitejších faktorov pre nás. Dnes môžeme povedať, že pokiaľ ide o spokojnosť zákazníkov, sme ich prvou voľbou.

Čo momentálne u Biedronky nevieme, sú jej ciele, ktorými sa bude riadiť. Či bude chcieť rásť so slovenskými partnermi, alebo tu bude chcieť predávať svoje domáce, čiže poľské produkty, sa ešte uvidí. A my budeme na ňu patrične reagovať.

Sven Reinhard4fotky v galérii Sven Reinhard Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Pocítili ste prípravné aktivity Biedronky už aj v Kauflande? Neláka napríklad vašich zamestnancov?

Boli jednotlivé prípady, kedy boli naši zamestnanci oslovení konkurenciou. Vieme aj o zamestnancoch, ktorí u nás kedysi pracovali, potom robili niekde inde a teraz začali v Biedronke. Ale okrem dobrej spolupráce so slovenskými partnermi si stojíme aj za nadpriemerným trhovým ohodnotením našich zamestnancov, a preto tu neočakávame veľký vplyv konkurencie.

Nemuseli ste dodatočne zdvíhať platy?

Určite nie kvôli Biedronke. Každý rok sa pozeráme na platové úrovne na Slovensku. Máme za cieľ byť vždy nad úrovňou trhu a tomu každoročne prispôsobujeme zvyšovanie platov. Len v tomto roku sme venovali dodatočne viac ako 10 miliónov eur na zvýšenie miezd.

Aká je priemerná mzda v Kauflande?

Priemerná mzda a jej výpočet závisí od viacerých faktorov. Napríklad na pozícii predavač/ka na plný pracovný úväzok je reálna priemerná mzda bez všetkých príplatkov za víkendy, chlad a podobne, vo výške 1 230 eur. Pri započítaní týchto príplatkoch je reálna mzda vyššia. Okrem toho ponúkame ročne našim zamestnancom benefity v hodnote viac ako 250 eur pre neho, jeho rodinu a zdravie a k tomu ešte 450 eur ročne, aby si si toho mohol dopriať ešte oveľa viac.

Zajímavost :  Krv bábätkám kradne biznis aj zlá prax (komentár)

Ako vidíte konkurenčný potenciál Biedronky? Viete si predstaviť, že by sa niekedy dostala na úroveň Kauflandu napríklad z pohľadu celkového obratu?

Žiaľ, nevidím tak ďaleko do budúcnosti.

Z účtovnej závierky vyplýva, že za vlaňajšok ste mali najlepší rok, keď váš obrat dosiahol 1,75 miliardy eur. Predpokladáte, že v tomto roku budete mať ešte lepšie čísla?

Áno, toto číslo stúpa samé vďaka našej expanzii. Tento rok otvoríme ešte ďalšie predajne, niektoré v mestách, kde už máme jednu predajňu, ale aj v mestách, v ktorých ešte nie sme. Toto samo o sebe prináša rast obratu.

Koľko ešte predajní otvoríte do konca kalendárneho roka?

Do konca tohto kalendárneho roka otvoríme ešte ďalšie 3 predajne, za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu.

Keď porovnáme váš obrat s vaším najväčším konkurentom – sesterských Lidlom, vy ste rástli rýchlejšie. Je to len spomínanou expanziou alebo aj niečím iným?

Nárast tržieb, či už pri nás, pri Lidli, Tescu či Bille, do veľkej miery súvisí s tým, ako vyzerá expanzia. Neznamená to len počet novootvorených predajní, ale aj to, kde.

Ak otvoríme predajňu v meste, kde už jednu máme, musíme rátať s tým, že nám bude našej existujúcej predajne uberať tržby. Avšak ak otvoríme predajňu v meste, kde ešte nie sme, tak v tomto prípade je tento vplyv buď minimálny alebo žiadny. Na rast tržieb sa musíme pozerať podľa toho, ako daná spoločnosť v danom roku expandovala.

Na druhej strane zavádzame veľa opatrení, aby sme rástli v existujúcich predajniach. Snažíme sa posilniť lojalitu zákazníkov a ich spokojnosť cez inovácie, nový sortiment, či nové technológie.

Napríklad taký K-Scan, ktorý sme úspešne otestovali a práve ho zavádzame do všetkých našich predajní. Ponúka zákazníkom pohodlnejší a rýchlejší nákupný zážitok, keďže si môže sám naskenovať nákup, zabaliť si ho do nákupného košíka, prejsť cez samoobslužnú predajňu, podržať skener a nákup je hotový. Je to podstatne rýchlejšie.

Zaviedli ste K-Scan už do všetkých vašich predajní?

Bohužiaľ, ešte nie, avšak do konca obchodného roka bude vo všetkých našich predajniach. Momentálne je dispozícii K-Scan v 67 z 80 predajní.

Chystáte nejaké novinky vo svojich obchodoch?

Momentálne teraz v krátkodobom horizonte nemáme nič zásadne, avšak pracujeme na množstve vecí. Neustále sa snažíme vylepšovať náš vernostný program Kaufland Card a dúfam, že v dohľadnej dobe budeme môcť zákazníkom predstaviť zopár noviniek. V prípade technologického sektora v klasickom zmysle slova, je teraz našou úlohou K-Scan a jeho rozširovanie do predajní.

A čo internetový predaj potravín?

Minulý rok sme úspešne spustili Kaufland online trhovisko, len to nie je online predaj potravín v klasickom zmysle. Neustále diskutujeme na tému online predaja potravín. Ako sú momentálne nastavené modely na trhu, tak nevidíme v nich veľkú pridanú hodnotu pre zákazníkov.

Preto radšej sledujeme daný trh a v prípade potreby v budúcnosti zareagujeme. Musíme byť však presvedčení, že ide o dlhodobo udržateľný model. Ak sa pozrieme na krátkodobú históriu, v európskych krajinách bol okolo online predaja potravín veľký rozruch (boom) a teraz môžeme vidieť, že z toho vlastne nič nezostalo.

Slovenskí zákazníci teda nemôžu očakávať, žeby ste v roku 2025 alebo 2026 prišli s online predajom potravín?

Momentálne nevidím vhodný koncept. Avšak toto je súčasná perspektíva, môže sa však stať, že sa v určitom bode uskutoční testovacia fáza. Ale momentálne by som to vylúčil.

Sven Reinhard4fotky v galérii Sven Reinhard Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

V poslednom čase sa veľmi diskutovalo o vplyve novely Trestného zákona. Viacerí maloobchodníci hovoria, že sa im zvýšil počet krádeží na predajniach. Ako je to u vás?

Túto problematiku pozorne sledujeme, avšak v súčasnosti je príliš skoro na nejaké konečné zhodnotenie. Zatiaľ nevieme povedať, či to bude mať naozaj nejaké negatívne účinky.

Čiže nepocítili ste v priebehu tohto roka nejaký zvýšený počet krádeží?

Zajímavost :  Výrobce luxusní minerálky má problém. Jeden z jeho vrtů je kontaminovaný

Nemôžeme teraz povedať, že po nadobudnutí platnosti novely zákona máme zvýšený počet takzvaných záchytov na predajniach. Vo všeobecnosti máme počas roka určité výkyvy. Chceme to ďalej pozorovať, aby sme mohli urobiť finálne vyhlásenie, či je to tak alebo nie. Jedine, čo by sme mohli teraz urobiť, je hádať, ako to je, ale to neurobíme.

Neočakávate, že zvýšením hranice pre trestný čin na 700 eur sa negatívne podpíše pod počet krádeží?

V minulosti sme prijali mnohé opatrenia a aj v budúcnosti prijmeme ďalšie na zabránenie krádeži v našich predajniach. Posilňujeme zabezpečenie produktov, zaviedli sme do našich samoobslužných pokladničných zón východy so zábranami.

Existujú rôzne faktory, ktoré sa musia brať do úvahy pri hodnotení počtu krádeži. Bolo by príliš jednoduché povedať, že už len zmena sadzby, ktorá sa zvýšila z 266 eur na 700 eur, vedie k tomu, že zákazníci páchajú viac krádeží.

Zoberme si reálny príklad – schovávate si niekde na tele produkty v hodnote 266 € a potom sa snažíte nepozorovane zmiznúť z predajne. Po novom si poviete dobre, teraz si na sebe môžem schovať produkty v hodnote 700 eur. Myslím, že to by bolo ešte nápadnejšie.

Ktoré produkty sú najviac kradnuté?

Je to rozličné. Na jednej strane sa musíme pozrieť na tému hodnoty a tu vedie alkohol. Ak sa pozrieme na tému počtu, tak sú to baterky alebo určité produkty z drogérie.

A z potravín?

Tu sa musíme pozrieť, či ide o organizované skupiny, ktoré kradnú tovar za účelom ďalšieho predaja alebo sú to krádeže pre vlastnú spotrebu. Ale aj to zachytíme. Nie je to tak dávno, čo sme mali prípad, keď sa pokúšali ukradnúť z jednej našej predajne veľké množstvo tuniakových konzerv.

Dá sa zjednodušene povedať, že najväčší počet krádeží je v chudobnejších regiónoch Slovenska?

Nedá sa to takto zovšeobecniť. V predajniach, kde máme nejaké záchyty, sa musíme pozrieť, čo je za tým. Napríklad pokus o krádež tuniakových konzerv sa stal teraz v Bratislave, pričom hodnota tovaru bola vyše 700 eur. Bol to celý nákupný košík plný konzerv a našťastie sa nám podarilo zachytiť oboch páchateľov.

Na rozdiel od tohto máme v niektorých predajniach veľké množstvo malých pokusov o krádež. Závisí to od predajní, preto nie je možné povedať, že v tomto regióne je toho veľa a v tomto menej.

Okrem spomínanej krádeže tuniakov, zaznamenali ste ešte nejaké ďalšie bizarné krádeže?

Pamätám si jeden prípad, ktorý sa stal už dávnejšie. V našich predajniach nasadzujeme okrem zabezpečenia produktov v prípade potreby aj detektívov a kamery. V tomto prípade išlo o alkohol, ktorý sa pokúsila organizovaná skupina odcudziť z jednej predajne. Objednávka toho, čo sa má odcudziť, prebiehala telefonicky a to tak, že príslušní ľudia stáli pred regálom s alkoholom a cez telefón si prechádzali jednotlivé druhy alkoholu v Kauflande a človek na druhej strane linky im hovoril, ktorý druh majú ukradnúť a ktorý nie.

Sven Reinhard

V skupine Schwarz pôsobí už od roku 2012, kde prešiel viacerými pozíciami v spoločnostiach Lidl a Kaufland v Nemecku, Rumunsku aj Česku. V slovenskom Kauflande pôsobí od roku 2018 a ako konateľ bol zodpovedný za oblasť Prevádzky a Supply Chain Management. Od roku 2023 pôsobí na pozícii generálneho riaditeľa.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO