Ranný brífing: Hlas zachraňuje „nadstranícky“ prezident, STVR už nekriticky slúži Ficovi

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doručila prezidentovi Petrovi Pellegrinimu svoju demisiu. Ten ju zatiaľ neprijal, čaká na meno jej nástupcu. Hlas sa demisii Dolinkovej nebráni, jej prípad ukazuje slabosť strany pod vedením Matúša Šutaja Eštoka. Zdanie silnej pozície Hlasu zachraňoval bývalý predseda strany, ktorý by však ako prezident mal vystupovať nadstranícky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

V diskusii STVR premiér Robert Fico tvrdil, že Európa „významne podporuje zabíjanie“ Slovanov na Ukrajine, a že Rusko nemá nič so Sovietskym zväzom. Bol tam sám, moderátorka mu neprotirečila ani nekládla kritické otázky.

Načítavam… Hlas zachraňuje „nadstranícky“ prezident, STVR už nekriticky slúži Ficovi

V dnešnom vydaní sa dočítate:


Hlasu uniká ďalší test, ako nebyť „výťahom k moci“. Stranu zachraňuje Pellegrini

V deň podania demisie Zuzany Dolinkovej sa stranícky šéf Matúš Šutaj Eštok nepostavil proti jej nútenému odchodu. Poďakoval jej za prácu a oznámil, že meno nového ministra oznámi najskôr premiérovi, až potom verejnosti. Prípad Dolinkovej tak ukazuje slabosť Hlasu od nástupu Šutaja Eštoka na predsednícku stoličku.

Dolinková zostáva vo funkcii až do vymenovania jej nástupcu, prezident Peter Pellegrini akceptuje jej demisiu až potom. Niekoľkí predstavitelia Hlasu komunikovali aj požiadavku, aby zodpovednosť za Dolinkovej odchod prijal aj splnomocnenec vlády pre pandémiu a poslanec Peter Kotlár.

Dolinková ho označila za jeden z dôvodov, prečo z ministerstva odchádza. Kotlár sa deväť mesiacov venuje vyšetrovaniu manažmentu pandémie. V intenciách konšpiračných teórií tvrdí, že pandémia bola aktom bioterorizmu. Odchádzajúca Dolinková sa proti Kotlárovi ozvala. Nevidí dôvod, prečo zastaviť očkovanie mRNA vakcínami.

Zdanie silnej pozície Hlasu, ktorý má vo vláde rovnaký počet ministrov ako premiérsky Smer, zachraňoval bývalý predseda strany Peter Pellegrini, ktorý by však ako prezident mal vystupovať nadstranícky. Po stretnutí so zástupcami zdravotníckych organizácií pohrozil, že vetuje tú časť konsolidačného balíka, ktorá sa ich týka.

  • Noha do koaličného súkolia: Odkedy existuje ako samostatná jednotka, Pellegrini si prvýkrát vytvára politicky konkrétne diferenciačné portfólio na Fica. To jedno zrnko nádeje, že myslí na „skováčovatenie“ a že z toho môžu vyplynúť pre Slovensko zaujímavé scenáre, mu neberme, píše Peter Schutz.
  • Pellegrini zachraňuje Hlas: Hoci by sa prejav vzdoru voči premiérovi niekomu mohol páčiť, Pellegrini si tu pomýlil funkcie. Hrá sa buď na komentátora, alebo koaličného aktéra, ale prezidentovi neprináleží ani jedno, píše Peter Tkačenko.

Agresiu Ruska či kritické otázky na Fica vynechali. Na špeciálnu reláciu má STVR zmluvu s rezortom obrany

Prvú príležitosť ustrážiť si hosťa a jeho odpovede mala nová moderátorka relácie O päť minút 12 v STVR Monika Šebová už v šiestej minúte vysielania. Do špeciálneho dielu relácie venovanému 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie sa verejnoprávna STVR rozhodla neštandardne pozvať iba premiéra Roberta Fica ako jediného hosťa.

Otázky mu kládla moderátorka, ktorá s politicko-diskusnými reláciami nemá skúsenosti. Už pri druhej otázke mohol premiér bez náznaku akejkoľvek snahy uvádzať veci na pravú mieru rečniť o tom, ako Európa „významne podporuje zabíjanie“ Slovanov na Ukrajine.

Relácia trvala takmer trištvrte hodiny, počas ktorej neboli ani raz Ficove odpovede konfrontované s faktmi či dávané do kontextu. Dostal tak príležitosť pred 290-tisíc divákmi nekriticky a všeobecne naformulované otázky využiť na širokú prezentáciu svojich postojov – často nijako nesúvisiacich s témou relácie.

Denník N tiež upozornil, že na živý prenos z osláv k výročiu operácie, na živé vstupy do spravodajských relácií aj na špeciálne vydanie hlavnej politickej diskusie uzatvorila STVR zmluvu s ministerstvom obrany pod vedením Roberta Kaliňáka. Verejnoprávnemu telerozhlasu má ministerstvo zaplatiť náklady do 75-tisíc eur s DPH. STVR pritom na spoluprácu s ministerstvom divákov relácie neupozornila.

Zajímavost :  Zkrachovalá Liberty Ostrava díky penězům od Strnada obnovuje část provozu

V krátkosti z domova:

  • Fico opäť útočil na médiá: Premiér Robert Fico opäť útočil na médiá a pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu. Poukázal aj na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou povinností potrebných pre výkon práce novinára. Ste išli ako krvilační bastardi proti nám, povedal Fico novinárom a súčasný stav označil za mediálny bordel.
  • Argument hoaxom namiesto odpovede: Ministerstvo vnútra doteraz nevysvetlilo, ako sa neautentické ornamenty stali súčasťou grafiky nových pasov, štátny tajomník rezortu Patrik Krauspe použil na verejnú kritiku výraz „hoax“. Tvrdí, že doklad vznikal v spolupráci s internými expertmi z ministerstva a bol konzultovaný s heraldickým registrom a odborníkmi na cestovné doklady.
  • Imreczemu zastavili trestné stíhanie: Exšéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu prokurátor podmienečne zastavil trestné stíhanie pre šesť korupčných skutkov a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týkajú kauzy Mýtnik. Prokurátor tak urobil z dôvodu, že obvinený v trestnom konaní spolupracoval a zásadnou mierou pomohol objasniť korupčné skutky.

Rusi ho väznili a mučili. Ruský aktivista, ktorý bojoval za Ukrajincov, zahynul na fronte

Keď Ildar Dadin vstúpil do ukrajinských ozbrojených síl, zvolil si pseudonym „Gándhí“. Ruský opozičný aktivista, ktorý bol prvou osobou stíhanou na základe kremeľského zákona z roku 2014 kriminalizujúceho opakované porušovanie pravidiel pre konanie verejných demonštrácií, strávil viac ako rok vo väzení, kým najvyšší súd v roku 2017 nezrušil jeho rozsudok a nenariadil jeho prepustenie.

Síce sa predtým angažoval v nenásilnom odpore, ale invázia Ruska na Ukrajinu v roku 2022 presvedčila Dadina, aby sa chopil zbrane proti režimu Vladimira Putina. Začiatkom roka 2023 vstúpil do Sibírskeho práporu, jednotky ruských občanov v rámci ukrajinskej armády.

Dadina zabili ruské sily 5. októbra počas bojov v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. O jeho smrti ako prvá informovala novinárka Ksenia Larina a neskôr ju potvrdil jeden z jeho spolubojovníkov.

Légia Sloboda Ruska, ďalšia jednotka ruských občanov bojujúca za Ukrajinu, ku ktorej sa Dadin pripojil v decembri minulého roka, neskôr potvrdila jeho smrť pre The Insider. Mal 42 rokov.

V krátkosti z Ukrajiny:

  • Okupanti v Torecku: Ruské sily vstúpili na predmestie východoukrajinského mesta Toreck, informovala ukrajinská armáda. „Situácia je nestabilná, boje prebiehajú doslova pri každom vstupe (do mesta),“ uviedla Anastasia Bobovniková, hovorkyňa operačno-taktickej skupiny Luhansk s tým, že Rusi vstúpili na východný okraj mesta.
  • Ruský postup na východe: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dediny Zoryane a Zolota Nyva na východe Ukrajiny. Dediny sa nachádzajú južne od dopravného uzla Pokrovsk. Rusko uviedlo, že obsadením týchto dedín pokračuje vo svojom postupe hlbšie do ukrajinskej obrany a zlepšilo tak svoju taktickú pozíciu.
  • Útok na ropný terminál: Ukrajinské sily vykonali úspešný útok na ropný terminál vo Feodosiji na okupovanom Kryme. Podľa vyjadrenia armády z veľkej časti slúžil ruským jednotkám. Kyjev zvýšil počet útokov zameraných na ruský energetický sektor s cieľom znížiť príjmy, ktoré Moskva využíva na financovanie invázie.
  • Ukrajina dostane francúzske stíhačky: Francúzsko dodá Ukrajine stíhačky Mirage 2000, vyhlásil francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Dodal, že dodávku stíhačiek na Ukrajinu naplánovali na prvý štvrťrok 2025. Výcvik ukrajinských pilotov a mechanikov na francúzske stroje už prebieha.

Zo zahraničných webov:



Nulová transakčná daň? Revolut riešením nie je, účet zadarmo pre niekoho áno

Jednou z najkritizovanejších častí konsolidačného balíka za 2,7 miliardy eur je daň z finančných transakcií. Vláda Roberta Fica chce na nej vybrať viac ako 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber o niečo nižší, keďže sa začne platiť až od apríla, preto sa výber odhaduje na 517 miliónov eur.

Zajímavost :  HBO v novém dokumentu odhalila Satoshiho identitu

Daň je stanovená ako 0,4 percenta z výšky bezhotovostnej transakcie, pričom maximálna výška poplatku je 40 eur. Zdaní sa aj výber hotovosti z bankomatu, a to sadzbou 0,8 percenta (bez maximálneho limitu), a používanie bankovej karty poplatkom dve eurá ročne (samotné platby kartou nie sú zdaňované).

Transakčná daň sa bude týkať 700-tisíc firiem a živnostníkov. A to aj tých, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky, takže bankové platby súvisiace s podnikaním formálne nerealizujú.

Spôsobom, ako sa transakčnej dani vyhnúť, nie je ani zriadenie účtu v zahraničnej banke, ako je napríklad Revolut. Zákon na to myslí. Daňovníkovi takýto postup ešte viac uškodí. Navyše, štát núti podnikateľa, aby sa stal vazalom svojej banky.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Jeden z najvyšších podielov pendlerov: V dochádzaní za prácou do zahraničia patrí Slovensko medzi premiantov v Európe. Do cudziny odchádzalo minulý rok pracovať viac ako 116-tisíc našincov. Pendleri tvoria takmer päť percent všetkých zamestnaných na Slovensku, čo je jedno z najvyšších čísel v Európskej únii.
  • Predpoveď ekonomickej katastrofy: Najväčšie zvýšenie daní v histórii krajiny výrazne ovplyvní podnikateľské prostredie a životnú úroveň obyvateľov. Ekonomickí analytici z INESS označujú konsolidačný balíček za „daňovú povodeň“ a vyjadrujú obavy, že tento krok môže znevýhodniť domácich producentov a spomaliť ekonomický rast.
  • Ako (ne)kopírovať Buffetta: Keď Warren Buffett nakúpi akcie nejakej firmy, pre trh je to garancia jej kvality. Úspešnosť Buffettovej stratégie je dôvodom, prečo mnoho laických, ale aj inštitucionálnych investorov jeho kroky kopíruje. Má to však minimálne päť úskalí.

Lobotka zožal v slávnej aréne nevídaný aplauz v stoji: Je nenahraditeľný, tvrdia

Keď Stanislav Lobotka schádzal v zápase proti Comu v poslednej minúte z ihriska, nastal obrovský rachot. Ľudia v aréne Diega Maradonu hromadne vstali. „Takýto potlesk v stoji sme už dlho nezažili a nepočuli,“ opisoval Pasquale Salvione z denníka Corriere dello Sport. „Je obrazom monštruózneho výkonu, uznaním stredopoliara, ktorý patril medzi protagonistov Scudetta a ktorý teraz opäť hrá na výnimočnej úrovni,“ pokračoval.

Aj slávny tréner Antonio Conte spravil smerom k Lobotkovi gesto, ktoré zvyčajne nerobí. „Tentoraz sa neudržal a pred všetkými ho objal a pobozkal, ako svojho syna,“ opisoval Vincenzo D’Angelo.

Špeciálne Lobotkovi venoval slová aj tréner Coma, slávny Cesc Fábregas. „Mamma mia, Lobotka je úžasný hráč. Prosím, dajte mi ho. Ak by som mal jedenásť takýchto hráčov, tak vyhrám titul,“ povedal.

Nestáva sa často, že by svetové osobnosti, alebo prestížne svetové médiá tak velebili slovenských hráčov. V prípade Lobotku sa to stalo už viackrát. Je to hráč, ktorý od roku 2020 odohral najviac zápasov v Serii A, a to 83. V tejto sezóne je druhý v počte získaných lôpt, pričom odkedy je v Taliansku, má 93 percent úspešných prihrávok. Neapolský „mozog“ je jednoznačne základom stredu poľa.


Riaditeľka SND nepodpísala zmluvu o hosťovaní z Prahy. Organizátor festivalu hovorí o cenzúre

Měsíční kámen, alebo „príbeh chlapca, ktorý nikdy nebol“, je inscenáciou, ktorú malo v Slovenskom národnom divadle predstaviť Studio hrdinů. 21. októbra si ju mali pozrieť návštevníci a návštevníčky festivalu Drama Queer.

Inscenácia však uvedená nebude, riaditeľka SND Zuzana Ťapáková nepodpísala zmluvu o nájme a spolupráci. Riaditeľ festivalu Róbert Pakan pre SME uviedol, že organizačné prípravy s činohrou SND prebiehali od marca tohto roka.

„Tvrdí, že zmluvu mala len dva týždne, čo však nie je pravda. Je to aj nezmysel v tom, že ona sama je poverená riadením divadla niečo vyše mesiaca. Predtým bolo SND tri týždne bez štatutárneho zástupcu, tak neviem, ako chcela o hosťovaní vedieť pol roka dopredu,“ hovorí Pakan.

Zajímavost :  Policie stíhá 13 lidí za úplatky na dopravním podniku, Hřib chce rezignaci ředitele

Ťapáková, ktorú vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová 27. augusta ako dočasnú riaditeľku SND, im mala sprostredkovane odkázať, že sa inscenácia hrať nebude. „Vznikla z tohto pachuť cenzúry, diskriminácie a medzinárodnej hanby,“ dodáva Pakan.

V krátkosti z kultúry:

  • Víťazi súťaže Maľba 2024: Postava sa skrýva v pršiplášti, uzatvára sa do seba, chráni sa. Má svoj bezpečný priestor vo svete virtuality a anonymity. Aj o tom hovorí výtvarné dielo Miroslava Sandanusa Safe, ktoré zvíťazilo v súťaži Maľba 2024. Diela dvadsiatich finalistov súťaže nájdete v bratislavskej galérii Nedbalka.
  • Art brut je surové umenie: Maľujú bez výtvarného vzdelania, bez snahy zapáčiť sa alebo dosiahnuť úspech, netrápia sa s umeleckými zákonitosťami, nepodliehajú žiadnym kritériám, ich tvorba sa vymyká normám. Je spontánna, zanietená, magická. Fenomén sa nazýva art brut. Surové umenie.
  • Aké je to prežívať peklo: Diváci vypátrali identitu stalkerky zo seriálu Sobík. Fiona Harvey, skutočná Martha, sa obrátila na súd, aby od tvorcov vysúdila milióny za poškodenie mena, a súd uznal, že Netflix postupoval tak, že má dôvod sa sťažovať. V jej živote sa tak začali diať také veci, že už má z neho peklo aj ona.

Aréna

Krvilační bastardi. To je najnovšie označenie, ktorým Robert Fico počastoval slovenských novinárov. So šéfredaktorkou denníka SME Beatou Balogovou sme sa v Aréne pozreli na to, komu sú adresované ostré slová predsedu vlády a voči komu sa potrebuje vymedziť.

Podcasty SME

  • Dobré ráno: Dolinkovú má nahradiť človek blízky Paškovej chobotnici
  • Vizita: Ortopédia nie je mäsiarčina. Ženy sa v nej môžu uplatniť rovnako dobre ako muži
  • Vedátor: Prebieha Nobelovský týždeň, rozdávali sa však aj Ig Nobelove ceny
  • Všesvet: Slovenka stavia penzión na Maldivách. Žraloky tu uvidíte naraz s delfínmi
  • Ulica nie je domov: Z nemocnice ich prepustia do domáceho ošetrenia, oni však domov nemajú

Karikatúra

Recept dňa

Placky, polievky i sekaná. Vyberte si z našich výborných receptov s fazuľou.

Dnes očakávame

  • Výjazdové rokovanie vlády v Modre
  • Maďarský premiér Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente, predstaví priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ
  • Oznámia laureátov Nobelovej ceny za chémiu

Dnes v histórii

9. októbra 1969 zakázala československá vláda jednotlivcom cestovať na Západ z dôvodu veľkého nárastu emigrácie. Odhaduje sa, že v rokoch 1968 až 1969 opustilo Československo viac ako 80-tisíc ľudí, pričom zo Slovenska ich v rámci tohto počtu bolo okolo 11-tisíc. Dôležitejší ako počet však bolo, kto utiekol. Medzi utečencami z Československa boli nadpriemerne zastúpení vysokokvalifikovaní odborníci, vedci, umelci a mladí, vysokoškolsky vzdelaní ľudia.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť zajtra.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO