Rusko by rádo doplnilo své rezervy drahých kovů, utratit chce 51 miliard rublů

Od roku 2021 centrální banky nakoupily nebývalé množství zlata. To výrazně přispělo k letošnímu růstu na historická maxima. Podle zveřejněných zpráv ruská vláda zvažuje, že v příštích třech letech vynaloží 51 miliard rublů (535,5 milionu USD) na doplnění svých rezerv drahých kovů.

Rusko chce doplnit své rezervy drahých kovů

Zprávy vycházejí z položky ve vládním návrhu federálního rozpočtu, který byl zveřejněn 30. září. Zatímco zlato bylo důležitým aktivem v devizových rezervách, návrh naznačuje, že ruská vláda chce rozšířit své zásoby o stříbro a kovy platinové skupiny (PGM – Platinum Group Metals). Konkrétně se jedná o ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium a platinu.

Návrh rozpočtu neobsahuje podrobnosti týkající se potenciálního nákupního programu. Někteří analytici nicméně naznačují, že zařazení stříbra do devizových rezerv by mohlo vyvolat nový zájem investorů a obnovit jeho postavení jako oficiálního měnového kovu.

Zajímavost :  Bitcoin míří k historickému maximu 150 000 USD, analytci předpovídjí parabolický růst

Zvýšený zájem o stříbro?

Centrální banky přestaly stříbro hromadit v polovině 50. let 19. století. Počátkem 70. let 19. století se pak svět od stříbrného standardu odklonil.

Někteří analytici poukazují na to, že zatímco stříbro zůstává atraktivním měnovým aktivem mezi drobnými investory, státy jako Rusko mohou mít větší zájem na udržování strategických zásob drahého kovu kvůli jeho průmyslovému využití.

V letošním roce se také objevily snahy o zařazení stříbra na seznam kritických kovů vlád USA a Kanady.

Stříbro je klíčovým drahým kovem v odvětví alternativní energie. Podle Silver Institute se očekává, že průmyslová spotřeba stříbra letos vzroste o 9 % na 710,9 milionu uncí. Předpokládá se, že trh se stříbrem zaznamená druhý nejvyšší deficit nabídky v historii. Zejména díky poptávce ze solárního sektoru, kdy se očekává nárůst poptávky po stříbře pro fotovoltaické (PV) solární panely o 20 % na 232 milionů uncí.

Zajímavost :  POČASIE: Jasná obloha a príjemných 17 stupňov. Dnešok bude úplne bez zrážok

Rusko a kovy skupiny PGM

Rusko je významným producentem PGM. V loňském roce země vyprodukovala 28 % světové produkce platiny. Nicméně vývoz palladia, platiny a rhodia byl výrazně ovlivněn přísnými ekonomickými sankcemi. Ty západní země zavedly po invazi na Ukrajinu v roce 2021.

Analytici naznačují, že spolu s budováním strategických zásob bude nákup domácí produkce PGM rozhodující podporou pro těžební průmysl. Rusko mělo slušné zásoby PGM, ale v roce 2012 je prodalo.

Závěr

Nové strategické zásoby drahých kovů jsou v souladu s širšími ekonomickými vyhlídkami Ruska. Minulý měsíc ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva by měla zvážit omezení vývozu kritických kovů, včetně uranu, titanu a niklu. Tento krok ještě více podtrhuje zaměření země na kontrolu klíčových zdrojů.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Zdravotníci varujú pred katastrofálnymi dôsledkami konsolidácie. Bez zmien hrozí masové podávanie výpovedí

Doporučujeme ke čtení také :