Obchodník so smrťou je späť. Putinovi pomáha proti Západu

Viktora Buta vymenili za športovkyňu.

NEW YORK, BRATISLAVA. “Ak by som to neurobil ja, urobil by to niekto iný.” Podobný výrok aktuálne zarezonoval na Slovensku, no tento v skutočnosti patrí Viktorovi Butovi, ruskému obchodníkovi so zbraňami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď o ňom v roku 2014 reportér magazínu New Yorker Nicholas Schmidle robil reportáž, spýtal sa ho, či vodca angolskej organizácie UNITA Jonas Savimbi vie, že okrem neho Viktor But dodáva zbrane aj angolskej vláde – druhej strane občianskej vojny.

Savimbi o tom vedel a Butovi to neprekážalo. Zbrane predával obom stranám vojny a dokonca sa predstavitelia amerického ministerstva zahraničia sťažovali, že But v Angole aktívne podkopáva snahy o mier, ktorý by prekazil jeho obchody.

Zajímavost :  Nobelovské (ekonomické) poučení z koloniálních dob

Viktor Anatolievič But (používa sa aj prepis Bout), ktorého sprevádza prezývka “obchodník so smrťou”, sa znova vynoril 8. decembra 2022, keď ho Rusko požadovalo ako výmenu za väznenú basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorú v Rusku odsúdili za menej ako jeden gram konopného oleja.

But, ktorý si v USA odpykával 25 rokov za skutky súvisiace s terorizmom, vtedy patril medzi najdôležitejších väzňov, ktorých chcel Vladimir Putin dostať domov.

Dnes o ňom píše americký denník New York Times (NYT), že sa vrátil k obchodu so zbraňami a rokuje so skupinou Húsíov – ozbrojenou organizáciou, ktorá ovláda časť Jemenu a raketovými strelami či dronmi ohrozuje obchodné lode plaviace sa Červeným morom.

Denník píše, že v tomto prípade nemusí ísť iba o Butov súkromný podnik, ale o širšie úsilie Kremľa vydierať Západ, aby nepovolil Ukrajine používať dodané ďalekonosné zbrane proti cieľom v ruskom vnútrozemí.

Bez Putina by to neurobil

Informáciu, že Viktor But znova obchoduje so zbraňami a že rokuje s Húsíami, priniesol ako prvý denník Wall Street Journal. NYT píšu, že But nie je jediný, kto za Rusko rokuje o dodávaní zbraní Húsíom a predbežne rokuje o dodávaní malých zbraní, pravdepodobne samopalov AK-74.

“Keď vyslanci Húsíov v auguste prišli do Moskvy, aby rokovali o nakúpení automatických zbraní za 10 miliónov dolárov, stretli dobre známu tvár. Fúzatého Buta,” píše WSJ, podľa ktorého informáciu potvrdili zdroje z európskeho bezpečnostného prostredia.

Hoci ku konkrétnej dohode podľa amerických denníkov zatiaľ nedošlo, po ručných zbraniach môže prísť reč aj na raketové strely a presné zbrane.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO