Na operáciu sivého zákalu si poistenci VšZP zrejme počkajú dlhšie. Poisťovňa šetrí

9. okt 2024 o 18:53  I 

Vlani sa na Slovensku urobilo do 50-tisíc operácii sivého zákalu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Od novembra tohto roku sa čakacie lehoty na operáciu sivého zákalu môžu pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) predĺžiť o niekoľko mesiacov.

Najväčšia poisťovňa totiž od spomínaného mesiaca vypovie zmluvy siedmich očným klinikám, ktoré poskytujú jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Spolu robia ročne takmer tretinu operácii sivého zákalu na Slovensku.

Posunutie operácie sivého zákalu až o niekoľko mesiacov môže podľa očných lekárov v niektorých prípadoch u ním postihnutého človeka nezvratne poškodiť zrak. Sivý zákal alebo katarakta je zakalenie šošovky oka, ktoré zhoršuje až znemožňuje videnie.

Zajímavost :  České domácnosti se do dekarbonizace nehrnou, bojí se vysokých cen

Táto choroba sa zvyčajne spája s pokročilým vekom. Obraz vnímaný cez sivý zákal je stále menej ostrý a nedá sa zlepšiť okuliarmi. Človek postihnutý týmto ochorením má problém s čítaním či šoférovaním.

Štátna VšZP vypovedanie zmlúv odôvodňuje tým, že lekári v spomínaných jednodňovkách robili na viacerých pracoviskách naraz alebo od poistencov vyberali doplatky za zdravotnú starostlivosť.

Denník SME žiadal od poisťovne výhrady ku každému zo siedmich oftalmologických pracovísk, VšZP ich ale odmietla špecifikovať. Denník preto neuvádza ich zoznam.

Skutočným dôvodom vypovedania zmlúv je však zrejme šetrenie zo strany štátnej poisťovne. Ku koncu júna 2024 bol dlh VšZP takmer 50 miliónov eur. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) preto nariadil poisťovni ozdravný plán. Jeho hlavným cieľom je, aby VšZP do konca roka znížila dlh a dostala sa do čiernych čísel.

Zajímavost :  Neekologické, ale ziskové. Rozjel se byznys s naftovými generátory na dodávku regulační energie

Operácie katarakty, ku ktorým má SME údaje, uvádza denník len ako príklad toho, čo môže spôsobiť vypovedanie zmlúv očným jednodňovkám zo strany VšZP. Tieto pracoviská poskytujú aj zákroky týkajúce sa iných očných ochorení, pri ktorých sa zrejme tiež predĺžia čakacie lehoty.

Čakanie až rok

Na Slovensku sa podľa Slovenskej oftalmologickej spoločnosti urobilo v roku 2023 približne 48 až 50-tisíc operácii sivého zákalu. Uvádza sa to v liste o vypovedaní zmlúv očným jednodňovkám, ktorý je adresovaný čelným predstaviteľom VšZP. SME ho má k dispozícii.

Zajímavost :  Šéfka odborov Uhlerová: Keď sa nedohodneme za rokovacím stolom, potom nám zostáva už len ulica

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO