ČSÚ zveřejní zářijovou inflaci, podle analytiků proti srpnu zrychlila

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o vývoji spotřebitelských cen v září. Analytici očekávají, že meziroční inflace zrychlila ze srpnových 2,2 procenta, a to přestože v meziměsíčním srovnání ceny klesly. Důvodem je vliv nižší srovnávací základny loňského roku. Oživení vysoké inflace z minulých let ale nepředpokládají, ve zbytku roku se podle nich bude pohybovat do tří procent.

“V souhrnu podle nás cenová hladina meziměsíčně klesla o 0,4 procenta, což ovšem odpovídá zvýšení meziroční inflace ze srpnových 2,2 na zářijových 2,6 procenta. Na meziroční hodnotu inflace totiž zaúčinkuje efekt snížené srovnávací základny z loňského roku, který způsobí, že ačkoliv ceny oproti předchozímu měsíci klesly, meziroční inflace paradoxně vzroste,” řekl ČTK hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Zajímavost :  Neprávem přičtený trestný čin. Štrasburk odsoudil ČR a zkritizoval soudy. Souvisí to s H-Systémem

Analytik Komerční banky Martin Gürtler předpokládá, že meziroční inflace v září byla 2,3 procenta. Zároveň ale upozornil, že výslednou hodnotu ovlivní vývoj cen potravin, které v poslední době výrazně kolísají. “Celková inflace by podle naší prognózy měla po zbytek roku setrvat v rozmezí dvě až 2,5 procenta a v roce 2025 klesnout v průměru na 1,7 procenta,” dodal.

Zajímavost :  Mikasa chcel za kajúcnika. Z pôvodných zámerov Kotlár nesplnil nič

V srpnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,2 procenta, stejně jako o měsíc dříve. Inflaci táhly ceny služeb, které se zvýšily o pět procent. Ceny zboží vzrostly v srpnu o půl procenta.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO