Dobré ráno: Nové symboly v pasoch? Ani z Čičmian, ani zo Slovenska

Ako chceli vytvoriť doklady s čičmianskymi symbolmi.

Načítavam… Nové symboly v pasoch? Ani z Čičmian, ani zo Slovenska (10. 10. 2024)

Našu autentickú národnú svojstojnosť by nám najnovšie mali pripomínať aj naše pasy. Mali by totiž obsahovať symboly našej ľudovej kultúry a národa… akurát keďže sme to robili, ako sme najlepšie vedeli, dopadlo to ako vždy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Domnelé čičmianske ornamenty na úradných dokumentoch totiž zrejme nie sú ani z Čičmian, a dokonca nevznikli ani na Slovensku.

Tomáš Prokopčák sa v podcaste Dobré ráno pýta Michala Katušku na celú túto kauzu.

Zdroj zvukov: TA3

Krátky prehľad správ

Najvyšší súd nevidí v prípade atentátu na premiéra Fica terorizmus. Rozhodol o tom trojčlenný senát, keď rozhodoval o väzbe pre obvineného Juraja Cintulu. Súd síce tvrdí, že Cintula do väzby patrí, no nestotožnil sa s právnou kvalifikáciou, podľa ktorej je stíhaný pre terorizmus. Polícia spočiatku prípad vyšetrovala ako pokus o úkladnú vraždu.

Zajímavost :  Experti: Česká ekonomika potřebuje levnější energie, brzy se jich ale nedočká

Prokurátorka, ktorá stíha českú novinárku pre články o sekte AllatRa, za ňu sama v minulosti agitovala. Zistil to denník SME, ktorý má k dispozícii komunikáciu, v ktorej prokurátorka Lucia Pavlaninová nabádala kolegov, aby venovali pozornosť učeniu sekty známej ako Tvorivá spoločnosť a pozývala ich na online konferenciu tohto spoločenstva. Kolegom sa údajne snažila predávať aj rôzne sektárske predmety či tablety sľubujúce dlhovekosť. Pavlaninová sa od októbra stala vedúcou oddelenia boja s organizovaným zločinom.

Facebook zablokoval konto Matovičovho hnutia Slovensko. Včera to povedal Marek Šefčík, podľa ktorého prišiel tento krok bez akéhokoľvek upozornenia alebo varovania. Hnutie Slovensko malo na Facebooku viac ako 220-tisíc sledovateľov.

Zajímavost :  Zomrel jeden z najvplyvnejších Indov Ratan Tata

Nástupcom Zuzany Dolinkovej má byť Kamil Šaško, premiér Robert Fico podal prezidentovi Petrovi Pellegrinimu návrh na jeho vymenovanie za nového ministra zdravotníctva. Šaško doteraz pôsobil ako štátny tajomník rezortu hospodárstva, vláda ho v stredu z funkcie odvolala.

Nobelovu cenu za chémiu včera udelili trojici vedcov za navrhovanie nových bielkovín. Získali ju David Baker za počítačový dizajn proteínov a Demis Hassabis a John Jumper z divízie Googlu pre umelú inteligenciu za predpovedanie proteínových štruktúr. Ich objavy vedú napríklad k novým liekom či k enzýmom, ktoré môžu rozkladať plasty.

Odporúčanie

Fanúšikovia jedla a jedenia čakali dlho, no konečne sme sa dočkali. Na Netflixe totiž vyšla nová miniséria z rodiny Chef’s Table, tentoraz o cestovinách . A keďže dva diely vás – aspoň čiastočne – zoberú za jedlom do môjho milovaného Talianska, dôrazne odporúčam.

Podcasty denníka SME

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Zajímavost :  SNS ostro reaguje na Pellegriniho vyhlásenie: Kritizuje ministerku Šimkovičovú, aby zakryl vlastné zlyhania

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte na [email protected], pošleme vám cenovú ponuku.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO