Slovensko sa stalo pohrebiskom známych módnych značiek. Títo hráči u nás už skončili

V posledných rokoch na Slovensku skončili viaceré módne značky. Kým na trh stále vstupujú aj nové módne reťazce, niektoré známe značky neprežili a svoje predajne zatvorili. Časť z nich skončila len na našom trhu, iné sa stiahli z regiónu, prípadne celkom skrachovali.

V tomto článku sa pozrieme na módne reťazce, ktoré Slovensko opustili. Trh prešiel v posledných rokoch výraznými zmenami. Rastúci dopyt po online nakupovaní a finančné problémy spojené s prevádzkovaním kamenných predajní nútia viaceré módne reťazce oklieštiť podnikanie či celkom opustiť trh. V niektorých prípadoch sa so značkami môžete stále stretnúť v online svete. Od nového roka čaká predajcov ďalšia rana od štátu v podobe výrazného daňového navýšenia.

Marks & Spencer

Marks & Spencer, britský gigant módneho priemyslu a potravín, zavrel svoje predajne na Slovensku v roku 2017. Značka bola obľúbená pre svoju kombináciu kvalitného oblečenia a potravín, ceny však boli vyššie.

„Naša analýza ukázala, že pokračujúce straty a obmedzené možnosti rastu na trhu spôsobujú neudržateľnosť ďalšieho podnikania na Slovensku,“ uviedol vtedy šéf Marks & Spencer pre Česko a Slovensko James Munson.

Napriek globálnemu úspechu sa reťazec stretol s problémami na viacerých európskych trhoch. Dôvodom odchodu zo Slovenska boli vysoké prevádzkové náklady a nízky dopyt po luxusnejších výrobkoch. Zákazníci, ktorí si obľúbili Marks & Spencer, si môžu tovar objednávať online. Zaujímavosťou je, že v Česku obchody naďalej fungujú.

Marks & Spencer3fotky v galérii Marks & Spencer Zdroj: Retail & Leisure International

Promod

Francúzska módna značka Promod, známa elegantným dámskym oblečením, zavrela svoje predajne na Slovensku v roku 2020.

Zajímavost :  Kotlár proti múru, no stále s podporou Fica. Vyhlásenia splnomocnenca pobúrili už aj koaličných politikov

Spoločnosť cielila na mladšie ženy a poskytovala najmä štýlové, no cenovo dostupné kúsky. Dôvodom uzatvorenia predajní bola zrejme kombinácia zníženia predajov a rastúca konkurencia. Promod sa rovnako ako iné značky presúva k online predaju, ale v slovenských obchodných centrách už jeho predajne nenájdeme. Stále pôsobí vo Francúzsku, v Belgicku, Luxembursku a vo Švajčiarsku.

Tally Weijl

Módny reťazec Tally Weijl, ktorý cielil najmä na tínedžerov a bol známy veľmi malými veľkosťami, postupne zatváral svoje predajne od roku 2019.

Značka ponúkala cenovo dostupné trendy kúsky a bola veľmi obľúbená medzi mladšími zákazníčkami. Zatvorenie obchodov na Slovensku bolo súčasťou širšej reštrukturalizácie spoločnosti, ktorá sa snaží viac sústrediť na online a znižovať náklady spojené s kamennými predajňami.

Internetový obchod ponúka na viacerých západných trhoch, v Taliansku, Poľsku či Grécku. Slovenské zákazníčky si tovar z obchodu už objednať nemôžu.

Great United Trading Slovakia

Skupina Great United Trading Slovakia, ktorá na Slovensku prevádzkovala značky ako Kenvelo, Lee Cooper a TimeOut, bola rovnako nútená uzavrieť svoje predajne. Prvé dve spomínané značky boli obľúbené pre svoje cenovo dostupné kúsky.

Výrazný pokles dopytu a zmeny v nákupnom správaní zákazníkov, ktorí čoraz viac nakupujú online, spôsobili, že prevádzkovanie kamenných predajní už nebolo finančne udržateľné. Výnosy firmy padali a počas niekoľkých rokov sa dostala do straty.

Nové obchody na Slovensku.

Prečítajte si tiež:

Camaieu

Francúzska značka Camaieu, zameraná na dámske oblečenie, ukončila svoju pôsobnosť na Slovensku postupne v roku 2020. Sieť ponúkala módu na každodenné nosenie za prijateľné ceny.

Jej odchod bol súčasťou širších finančných problémov, ktorým značka čelila vo viacerých krajinách. Camaieu neprežila tlak od konkurentov a problémom boli aj rastúce náklady. Firma chcela prežiť aspoň na domácom trhu, aj tam však skončila. V minulosti prevádzkovala až šesť stoviek obchodov.

Forever 21

Americký fast fashion reťazec Forever 21 vstúpil na tunajší trh v roku 2016, keď otvoril svoju prvú pobočku v hlavnom meste. Tri roky nato však mal módny obchod veľké problémy a zatvoril väčšinu svojich európskych predajní.

Zajímavost :  Bývalý šéf daniarov takmer bez obvinení. Prokurátor podmienečne zastavil stíhanie Imreczeho za sedem skutkov

Značka predávala pomerne lacné trendy kúsky, ale narazila na finančné problémy, čo viedlo k jej bankrotu a zatváraniu obchodov. Spoločnosť sa zamerala na ziskové podnikanie v Spojených štátoch amerických, Latinskej Amerike a na predaj online.

Forever 213fotky v galérii Forever 21 Zdroj: Aupark Bratislava

Pietro Filipi

Česká značka Pietro Filipi bola jednou z najznámejších značiek formálnej módy v Česku a na Slovensku. Bohužiaľ, firma sa ocitla v likvidácii v roku 2021 po tom, čo ju zasiahla pandémia covid-19 a dlhodobé finančné problémy.

Pietro Filipi sa zameriavala na štýlové a elegantné oblečenie. „Po mnohých problémoch firma skončila v insolvencii, ale dnes sa blýska na lepšie časy a vy sa tak môžete tešiť na úplne nové kúsky, ktoré rešpektujú tradíciu značky,“ opisuje značka.

Ruslan Skopal a Adam Rožánek sa totiž snažia značku oživiť. Na webe Trenírkáreň, ktorú prevádzkujú, ponúkajú vybraný sortiment tejto značky. Pietro Filipi však predajne zatvoril.

Next

Ani s obchodným reťazcom Next sa už v slovenských obchodných centrách nestretnete. Britský módny obchod sa rozhodol ukončiť svoju pôsobnosť na Slovensku. Tento odchod je súčasťou širšieho trendu, keď viaceré medzinárodné značky prehodnocujú svoje aktivity na menších trhoch.

Obchod bol populárny najmä pre svoju ponuku kvalitného oblečenia pre mužov, ženy a deti, ako aj doplnkov do domácnosti. Verní klienti sa môžu k produktom Next dostať prostredníctvom internetu, dostupný je totiž u nás e-shop firmy.

John Garfield

Slovenský predajca obuvi John Garfield, ktorý dlhé roky dominoval na domácom trhu, postupne zatvoril takmer všetky svoje predajne. Reťazec ponúkal najmä dostupnú obuv pre široké spektrum zákazníkov.

Časť výrobkov predával aj pod vlastnou značkou. Ponúkal aj značky Mustang, Adidas, Rieker, Polo Goden, La Maria, Tom Tailor a iné. Po ukončení činnosti mnohých predajní sa predajca stále drží v online priestore. Aj keď ponuka topánok na webe je značne limitovaná.

Zajímavost :  Facebook zablokoval stránku hnutia Slovensko. Matovič obviňuje z "odstrihnutia" od ľudí Pentu a "vládnu mafiu"

Reťazec tvrdí, že prevádzkuje ešte tri predajne, pôvodne ich bolo až 24. Otvorená by mala byť predajňa v Prešove (OC Max), Poprade (OC Forum) a v Spišskej Novej Vsi (OC Madaras). Prvé dve pobočky už pravdepodobne nefungujú, v zozname obchodov ich nákupné centrá už nezobrazujú.

Pandémia a presun do online sveta

Odchod spomínaných značiek možno pripísať viacerým faktorom. Jedným z hlavných dôvodov je zmena spotrebiteľských návykov, keď čoraz viac ľudí preferuje online nakupovanie pred návštevou kamenných obchodov. Pandémia covidu-19 tieto zmeny ešte urýchlila, keďže lockdowny a obmedzenia pohybu nútili spotrebiteľov hľadať alternatívy na internete.

Rovnako zohrávajú úlohu aj rastúce prevádzkové náklady, ako sú nájmy, mzdy a energetické výdavky. Nakoniec, na odchodoch sa podpísala aj vysoká saturácia trhu, kde sa mnohé značky museli vyrovnať so silnou konkurenciou a obmedzeným dopytom. Slovensko ako relatívne malý trh nie je dostatočne lukratívne na to, aby sa tu udržali.

Problémy môže obchodníkom narobiť aj zvýšená DPH, ktorá bude na oblečenie od budúceho roka 23 percent.

Robert Fico

Prečítajte si tiež:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO