HBO v novém dokumentu odhalila Satoshiho identitu

Vývojář bitcoinu Peter Todd se v dokumentu HBO přiznal, že je tvůrcem bitcoinu Satoshi Nakamoto. Není to ale tak, jak se může na první pohled zdát.

V dokumentu HBO, jehož cílem bylo odhalit pseudonymního tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota, byl za vynálezce kryptoměny označen kanadský vývojář Peter Todd. Cullen Hobak – producent dokumentu HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery – konfrontoval Todda a zakladatele společnosti Blockstream Adama Backa s důkazy, které dal dohromady, aby dospěl k závěru, že Todd je Nakamoto.

Finále dokumentu končí Toddovými slovy: No jo, já jsem Satoshi Nakamoto. Přesto toto přiznání nemusí nutně dokazovat, že Todd je vynálezcem Bitcoinu. Je známý tím, že se odvolává na frázi Já jsem Satoshi, aby podpořil právo skutečného tvůrce na soukromí.

Todd před debutem dokumentu veřejně popřel, že je tvůrcem Bitcoinu. Rovněž zpochybnil Hobackův závěr poté, co ukázky z dokumentu unikly na internet před jeho premiérou. Po zveřejnění dokumentu Todd na sociálních sítích opět popřel, že by byl Satoshi. V odpovědi na komentář na X, který ho žádal, aby vystoupil a popřel tvrzení HBO, Todd napsal: „Nejsem Satoshi.”

Zajímavost :  Výhražné maily zaskočili pedagógov, nevedeli, ako chrániť deti. V Považskej Bystrici sa preto rozhodli učiteľov vyškoliť

Todd přitom už v minulosti žertoval, že je Satoshi. V epizodě podcastu What Bitcoin Did z roku 2019 Todd řekl moderátorovi Peteru McCormackovi: „Jsem Satoshi, stejně jako všichni ostatní.” Během podcastu Told McCormackovi řekl, že svůj první bitcoin nakoupil, když tato kryptoměna měla hodnotu přibližně 20 centů. Tím se doba nákupu dostala do října 2010, tedy zhruba dva roky poté, co byl zveřejněn whitepaper Bitcoinu.

Proč byl Todd označen jako Nakamoto?

Holbackovo tvrzení, že Todd je Nakamoto, se opírá o zprávu v chatovém protokolu, kterou Todd napsal a v níž tvrdí, že je předním světovým odborníkem na to, jak obětovat své bitcoiny, a dodává, že jednu takovou oběť provedl a udělal jsem ji ručně.

Hoback tuto zprávu klasifikoval jako přiznání, že Todd trvale znemožnil přístup k 1,1 milionu Bitcoinů (v hodnotě 69,4 miliardy dolarů), o nichž se předpokládá, že je drží Nakamoto. Před Hobackovým šokujícím odhalením o Toddovi kanadský vývojář Bitcoinu poskytl své vlastní vysvětlení, proč by se tvůrce Bitcoinu mohl rozhodnout zůstat v anonymitě.

Co když skutečným důvodem používání jména Satoshi […] bylo to, aby lidé mohli brát Bitcoin vážně? Aby mohli věřit, že ho vytvořil skutečný kryptograf, a ne nějaké dítě, které ještě chodí do školy?

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO