Utajovaný a vzácny ruský stroj dolietal. Pre Kremeľ to však nie je tá najhoršia správa

Išlo o vlajkový projekt Moskvy.

Článok pôvodne vyšiel na webe Aktuálně.cz

Pravé príčiny pádu ruského experimentálneho dronu S-70 Ochotnik-B (Lovec) nie sú zatiaľ známe. Radovať sa ale môžu Ukrajinci a štáty NATO, trosky stroja totiž dopadli na územie pod kontrolou Kyjeva.

A práve to je pre Rusko ešte horšia správa ako samotná strata lietadla.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny bolo zostrelené bezpilotné lietadlo S-70 Ochotnik, ktoré nesie vlastnú výzbroj a má slúžiť ako sprievodné lietadlo pre bojové lietadlá s posádkou a rozširovať ich možnosti, informovala ako prvá spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na zábery, ktoré sa cez víkend objavili na sociálnych sieťach.

Na záberoch vidno, ako dron letí spolu s iným lietadlom, ktoré proti nemu vypálilo raketu. Teraz sa špekuluje, či bol S-70 terčom nechcenej priateľskej paľby, alebo či mal poruchu a Rusi ho radšej zostrelili, než by ho nechali padnúť do rúk nepriateľa.

Ruskí provojnoví blogeri tvrdia, že dron prechádzal prvými skúškami v bojových podmienkach, ale zrejme sa vymkol spod kontroly a tak ruský pilot nemal inú možnosť, ako ho zostreliť, aby sa zrútil z veľkej výšky a rozbil sa pri dopade na zem.

Zajímavost :  Profil ministra průmyslu a obchodu, Ing. Lukáš Vlček

Ochotnik sa zrútil neďaleko mesta Kosťantynivka, približne 12 kilometrov od frontovej línie, v oblasti kontrolovanej ukrajinskými ozbrojenými silami.

Samuel Bendett, poradca amerického Centra pre námorné analýzy, ktorý sa špecializuje na bezpilotné lietadlá a ruskú obranu, uviedol, že strata S-70 je jasným víťazstvom západných spravodajských služieb. Práve vzhľadom na to, že išlo o vlajkový projekt Moskvy v oblasti bezpilotných lietadiel viac ako desať rokov.

Rusi vyvíjali Ochotnik-B, ktorý má podobný tvar ako lietadlo RQ-170 Sentinel americkej armády vyrábané spoločnosťou Lockheed Martin, od roku 2010 a svoj prvý let uskutočnil v roku 2019.

Zajímavost :  Emise skleníkových plynů klesly o 18 procent, podíl na tom má i kolaps ostravských hutí

Predpokladá sa, že postavené boli iba dva takéto ťažké drony s prúdovým pohonom, ktoré majú rozpätie krídel 20 metrov a vážia približne 20 ton.

Na záberoch z miesta havárie vidno, že ukrajinskí vojaci už vrak skúmajú. Čo je scenár, ktorému by sa pri novej a citlivej technológii nielen Rusko radšej vyhlo.

“Pravdepodobne ide o špičkové prostriedky, materiály a ďalšie kľúčové komponenty vrátane mikroelektroniky,” povedal Bendett pre Business Insider.

Bendett uviedol, že krajiny NATO, ktoré sú vo vývoji bezpilotných bojových lietadiel pred Ruskom, pravdepodobne pracujú na vlastných projektoch.

Získanie dronu by mohlo poskytnúť informácie o tom, ako funguje, ako aj o jeho slabinách a o tom, ako mu najlepšie čeliť. Navyše, keďže lietadiel S-70 nie je veľa, strata jedného z nich by mohla program Moskvy veľmi razantne zabrzdiť.

S-70 Okhotnik-B vyvíja spoločnosť Suchoj. Predpokladá sa, že bude určený do dvojice so stíhačkami Su-57 a Su-35, poznamenala BBC.

Zajímavost :  Hurikán Milton opäť zosilnel na najvyšší stupeň. Zasiahne väčšie územie, ako sa očakávalo

Dodala, že niekoľko spoločností vrátane Airbusu predstavilo projekty podobných strojov na tohtoročnom leteckom veľtrhu vo Farnborough. Len málo spoločností sa ale dostalo k letovým skúškam. Okrem Suchoja sa podarilo dostať do vzduchu dron typu loyal wingman spoločnosti Boeing.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO