Vláda predstavila rozpočet na budúci rok. Najviac dostanú rezorty školstva a práce

Vláda predstavila detaily štátneho rozpočtu na rok 2025, schodok prevýši 6,3 miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom by tak došlo k polepšeniu o vyše miliardu eur. Dôvodom je aj nedávno schválená konsolidácia verejných financií, ku ktorej vláda pristúpila po tom, čo bolo Slovensko kritizované za najhorší stav verejných financií v EÚ.

Deficit verejných financií má v roku 2025 klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 percenta HDP a v roku 2027 na 3 percentá HDP.

Minister financií Ladislav Kamenický pripravil 17 opatrení v hodnote 2,7 miliardy eur na zníženie deficitu. Do roku 2027 chce vláda Roberta Fica stiahnuť deficit pod tri percentá. V tomto roku by mal podľa odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dosiahnuť 5,6 percenta HDP.

„Rozpočet verejnej správy na roky 2025 až 2027 je pripravený v súlade s Národným strednodobým fiškálno-štrukturálnym plánom Slovenskej republiky na roky 2025-2028, v ktorom si vláda stanovuje záväznú trajektóriu rastu čistých výdavkov na štyri roky, aby do konca volebného obdobia deficit klesol k trom percentám HDP a verejný dlh sa stabilizoval,“ priblížil rezort financií.

Zajímavost :  POČASIE: Jasno až polojasno, prevažne slabý vietor. Denná teplota až do 17 stupňov

Medzi najvýraznejšie kroky, ku ktorým vláda pristupuje, patrí zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 na 23 percent. Redakcia Aktuality.sk prináša najdôležitejšie čísla budúcoročného rozpočtu.

Bilancia príjmov a výdajov

Štát sa na budúci rok pripravuje na výdavky vo výške 34 miliárd eur. Príjmy majú pritom predstavovať len niečo cez 27,6 milardy. Deficit tak bude predstavovať 6,3 milardy eur. V porovnaní s minuloročným hospodárením sa tak schodok zmenšil.

Ako budú hospodáriť ministerstvá?

Podľa návrhu rozpočtu si najviac polepšia ministerstvá školstva, práce, zdravotníctva a dopravy.

Rezort Výdavky (mld. €) – 2025
Ministerstvo investícií 0,776
Ministerstvo zahr. vecí 0,192
Ministerstvo obrany 2,775
Ministerstvo vnútra 1,927
Ministerstvo spravodlivosti 0,716
Ministerstvo financií 0,673
Ministerstvo životného prostredia 0,394
Ministerstvo školstva 5,358
Ministerstvo zdravotníctva 2,876
Ministerstvo práce 4,830
Ministerstvo kultúry 0,478
Ministerstvo hospodárstva 0,310
Ministerstvo pôdohospodárstva 0,948
Ministerstvo dopravy 2,666
Ministerstvo cestovného ruchu 0,239
Zdroj: MF SR
Zajímavost :  Číňané překvapili obří turbínou. Je o třetinu výkonnější, než má konkurence

Príjmy štátneho rozpočtu v roku 2025

Po konsolidácii odvedú do štátnej kasy najviac spotrebitelia. Po zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH) tam pribudne viac než 15 miliárd eur. Na druhom mieste sú dane z príjmov.

Výdavky štátneho rozpočtu v roku 2025

Z už spomínanej konsolidácie by do štátnej pokladnice mala pribudnúť približne miliarda eur, o ktorú sa zvyšujú príjmy, respektíve znižujú výdaje, a o ktorú sa zlepšujú verejné financie, no neznižuje deficit, ako povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš v dnešnej časti Na rovinu. Ten sa obáva, že zistiť, čo sa s miliardou stane ďalej, bude náročné.

Poukazuje pritom na kapitolu v dokumente o výdavkoch s názvom Všeobecná pokladničná správa. Vláda jej prisúdila relatívne vysokú čiastku – vyše 7,8 miliardy eur. Podobne vysoká suma sa uvádza už v návrhu rozpočtu na rok 2024 – 6,8 miliardy eur. Je teda možné, že nadobudnutá miliarda eur z konsolidácie bude aj v kontexte Miklošových slov presunutá do tejto kapitoly, kde bude náročnejšie odsledovať, na čo presne bude použitá.

Zajímavost :  Pri zbere húb neexperimentujte, otráviť sa môžete aj z jedlých. Odborníci radia, na čo si dávať pozor

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO