Řetězce zaplatí za slevové letáky. Zmizí ze schránek?

Vláda schválila novelu zákona o obalech. Ta připravila cestu zálohování PET lahví a plechovek od nápojů, ale za obal její autoři prohlásili i reklamní leták. Ministerstvo životního prostředí chce, aby ti, kteří leták pustí do světa, přispívali na jeho likvidaci. Za reklamní letáky, které zejména informují o slevách, budou tedy muset obchodníci odvádět poplatek.

Výše poplatku za leták není v návrhu zákona přímo stanovena. Má ji později upřesnit prováděcí vyhláška, na tiskové konferenci v září mluvil ministr životního prostředí Petr Hladík o deseti haléřích za leták, dřív dokonce o pětadvacetníku za leták.

Poprvé by se poplatky za reklamní letáky měly platit v roce 2026.

Odpůrci novely během letošního roku proti zpoplatnění letáků několikrát vystoupili, argumentovali zejména tím, že pokud řetězce tisk letáků omezí, nedostanou se k informacím ti lidé, kteří prý o ně stojí nejvíc nebo je nejvíc potřebují, tedy senioři.

Zajímavost :  Šutaj Eštok: Minister Šaško budúci týždeň predstaví kompromis so zdravotníkmi. Karas varuje pred politickými hrami Smeru

A pokud řetězce letáky neomezí, peníze, které na ně budou muset dát navíc, přeúčtují zákazníkům do cen.

Ministerstvo životního prostředí v důvodové zprávě k zákonu konstatovalo, že obchodní řetězce sice distribuci letáků už teď omezují, ale jejich využívání je pořád široké. Zavedení recyklačního poplatku má podle něj vést k jejich dalšímu omezení a k přechodu na online propagaci.

Řetězce samy potvrzují, že se snaží zákazníky přimět k používání vlastních aplikací, které dokážou na slevy upozornit, a že na letácích šetří, omezují nejen jejich počet, ale třeba i velikost, tisknout a distribuovat je ale většinou hodlají dál.

Některé dokonce tvrdí, že zájem o letáky mezi lidmi roste: „Pro řadu zákazníků představují tištěné letáky stále nejdůležitější kanál, z něhož čerpají informace o produktech v akci,“ řekl v červnu magazínu Finmag.cz Tomáš Kubík, mluvčí Penny Marketu. „V posledních dvou letech zájem o tištěné letáky mezi zákazníky ještě dokonce vzrostl,“ dodává Kubík s tím, že žádný ústup od letáků jeho společnost neplánuje.

Zajímavost :  Spor medzi Dankom a Huliakom neustupuje. Navzájom sa na seba sťažujú v alternatívnych médiách

Jiné řetězce mluví spíš o tom, že od letáků sice neustoupí, ale možná budou vymýšlet, jak jejich doručování líp zacílit. Tak mluvili například zástupci sítě obchodů pod značkou COOP.

Návrh nového znění zákona o obalech nyní půjde do Poslanecké sněmovny, kde se o něm pravděpodobně bude bouřlivě debatovat. Nelíbí se nejen opozičnímu ANO, ale výhrady dávali najevo i členové koaličních stran. Pokud tedy poslanci pošlou zákon dál senátorům, je možné, že to bude v poněkud odlišném znění.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO