Ranný brífing: STVR má zjavný moderátorský problém, prokurátorka spojená so sektou narazila

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Po nekritickej pritakávačke z diskusnej relácie O 5 minút 12 sa divákom STVR najnovšie ako moderátorka prihovárala hovorkyňa štátneho letiska. STVR tvrdí, že Veroniku Tóthovú oslovila na externú spoluprácu „ako dočasné riešenie personálnych kapacít v spravodajstve“, no pre „možný konflikt záujmov“ s ňou už nebudú počítať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová sa vzdala vedúcej funkcie po tom, ako SME upozornilo na jej agitáciu v prospech sekty Tvorivá spoločnosť. Samotná Pavlaninová poprela, že by bola priamo členkou sekty, jej kolegovia o tom však hovoria ako o fakte.

Načítavam… STVR má zjavný moderátorský problém, sektárska prokurátorka narazila

V dnešnom vydaní sa dočítate:


STVR dala moderovať správy PR špecialistke štátneho letiska. Po otázkach SME s ňou ukončili spoluprácu

„Dobré ráno, vitajte pri ranných správach,“ prihlásila sa vo štvrtok o siedmej ráno z moderátorského kresla na televíznej jednotke STVR nová posila spravodajského tímu Veronika Tóthová. Žiadne ďalšie informácie v relácii o sebe neuviedla, neobjavili sa ani v televíznej grafike.

Divák sa tak nedozvedel, že sa mu z verejnoprávneho média hodinu a pol prihovárala pracovníčka bratislavského letiska, ktoré je v stopercentnom vlastníctve štátu a spadá pod rezort ministerstva dopravy pod vedením nominanta Smeru Jozefa Ráža mladšieho.

Štatút programových pracovníkov zaniknutej RTVS pritom uvádza, že konflikt záujmov programových pracovníkov je „neprípustný“. Slovenská televízia a rozhlas, ktorá vznikla v júli, je právnym nástupcom RTVS.

Denník SME adresoval STVR otázky, na základe čoho si televízia zvolila Tóthovú za moderátorku a či tak urobili s vedomím, že stále pracuje aj pre bratislavské letisko. Hovorkyňa Andrea Pivarčiová na ne priamo neodpovedala. Súčasťou stanoviska STVR však je informácia, že s Tóthovou po jej prvom dni vo vysielaní pre jej „možný konflikt záujmov“ už nebudú počítať.

Žilinská prokurátorka z kauzy AllatRa sa vzdala vedúcej funkcie

Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová sa vzdala vedúcej funkcie po tom, ako SME upozornilo na jej agitáciu v prospech sekty Tvorivá spoločnosť. Oznámil to žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh.

Pavlaninová bola len od októbra vedúcou oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom. Po vzdaní sa funkcie sa zrejme stane radovou prokurátorkou žilinskej prokuratúry.

Samotná Pavlaninová poprela, že by bola priamo členkou sekty. „Vyhlasujem, že nie som žiadnym spôsobom zapojená do činnosti organizácií AllatRa, resp. Tvorivá spoločnosť a ani nie som ich členkou,“ uviedla v stanovisku.

Kolegom pritom pravidelne rozosielala e-maily propagujúce organizáciu a nabádala ich, aby sa zúčastnili na jej akciách. O tom, že Pavlaninová prepadla konšpiráciám a nakoniec aj sekte, sa na žilinskej prokuratúre podľa informácií Denníka N všeobecne vedelo. Preto boli mnohí prekvapení, keď sa z nej stala vedúca oddelenia.

  • Sekta sa mstí aj ďalším: Novinárka Kristina Ciroková nie je jediná, ktorá poukazovala na nebezpečenstvo sekty AllatRa a dnes ju vyšetruje prokurátorka spojená s touto sektou. Denník SME sa spojil s ďalšími dvoma ľuďmi, ktorí na nebezpečenstvo sekty v minulosti upozorňovali, a dnes čelia vyšetrovaniu.

V krátkosti z domova:

  • Šaško sa stal ministrom: Prezident Peter Pellegrini prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Zároveň do funkcie vymenoval Kamila Šaška. Novovymenovaný minister chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení.
  • Kampaň bola podľa úradu čistá: Okresný úrad Bratislava o svojom nadriadenom Matúšovi Šutajovi Eštokovi rozhodol, že nerobil kampaň proti Ivanovi Korčokovi. Pri zdôvodnení svojho rozhodnutia doslova prebral argumentáciu ministra. Šutaj Eštok sa do prezidentskej kampane zapájal viacerými sponzorovanými videami, kde Korčoka okrem iného vykresľoval ako „kandidáta vojny“.
  • Matovič krivo obvinil vládu a Haščáka: Oficiálna facebooková stránka hnutia Slovensko bola takmer celú stredu nedostupná. Igor Matovič tvrdil, že hlavný komunikačný kanál hnutia bol zrejme odstrihnutý na žiadosť súčasnej vlády a Jaroslava Haščáka z Penty. Spoločnosť Meta však tieto obvinenia vyvrátila.
  • Štátna poisťovňa začína šetriť: Od novembra tohto roku sa čakacie lehoty na operáciu sivého zákalu môžu pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne predĺžiť o niekoľko mesiacov. VšZP totiž od spomínaného mesiaca vypovie zmluvy siedmym očným klinikám, ktoré poskytujú jednodňovú zdravotnú starostlivosť.
Zajímavost :  Povinnosti prodejce informovat kupujícího o nákladech na běžný servis vozidla a jejich rozsahu

Utajovaný a vzácny ruský stroj dolietal. Pre Kremeľ to však nie je tá najhoršia správa

Pravé príčiny pádu ruského experimentálneho dronu S-70 Ochotnik-B (Lovec) nie sú zatiaľ známe. Radovať sa ale môžu Ukrajinci a štáty NATO, trosky stroja totiž dopadli na územie pod kontrolou Kyjeva. A práve to je pre Rusko ešte horšia správa ako samotná strata lietadla.

Samuel Bendett, poradca amerického Centra pre námorné analýzy, ktorý sa špecializuje na bezpilotné lietadlá a ruskú obranu, uviedol, že strata S-70 je jasným víťazstvom západných spravodajských služieb. Práve vzhľadom na to, že išlo o vlajkový projekt Moskvy v oblasti bezpilotných lietadiel viac ako desať rokov.

Ukrajinskí vojaci už vrak skúmajú. Čo je scenár, ktorému by sa pri novej a citlivej technológii nielen Rusko radšej vyhlo. „Pravdepodobne ide o špičkové prostriedky, materiály a ďalšie kľúčové komponenty vrátane mikroelektroniky,“ povedal Bendett.

Získanie dronu by mohlo poskytnúť informácie o tom, ako funguje, ako aj o jeho slabinách a o tom, ako mu najlepšie čeliť. Navyše, keďže lietadiel S-70 nie je veľa, strata jedného z nich by mohla program Moskvy veľmi razantne zabrzdiť.

V krátkosti z Ukrajiny:

  • Rusi skutočne zvažovali jadrový útok: Niektoré médiá v USA získali ešte pred jej oficiálnym vydaním novú knihu legendárneho amerického novinára Boba Woodwarda s názvom Vojna. Zmapoval v nej aj to, ako sa administratíva Joea Bidena dozvedela o tom, že Vladimir Putin skutočne chystá vojnu proti Ukrajine a ako sa kremeľský režim vyhrážal použitím jadrovej zbrane.
  • Spochybňovanie ofenzívy v Kursku: V radoch ukrajinských vojakov bojujúcich v častiach Ukrajiny, kde ruské sily naďalej postupujú, pribúdajú otázky týkajúce sa dlhodobej stratégie ukrajinskej ofenzívy v ruskej Kurskej oblasti, ktorá trvá už viac než dva mesiace, píše agentúra AFP, ktorá s vojakmi na Donbase viedla rozhovory.
  • Útok na sklad dronov Šahíd: Ukrajinská armáda zasiahla sklad dronov Šahíd v ruskom Krasnodarskom kraji. Monitorovanie potvrdilo presný zásah cieľa a následnú detonáciu v sklade, uviedol ukrajinský generálny štáb. Podľa informácií ukrajinskej armády Rusi v objekte skladovali približne 400 bezpilotných lietadiel.
  • Útok na prístav v Odese: Ruská balistická raketa zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou. Útok si vyžiadal sedem obetí, zranených je desať osôb. Tento útok bol v poradí tretím ruským útokom na zahraničné plavidlo za štyri dni.
  • Afričanky Rusi oklamali: Reklamy na sociálnych sieťach sľubovali mladým Afričankám letenku zadarmo, peniaze a dobrodružstvá vo vzdialenej Európe. Až v stepiach Tatarstanu sa dozvedeli, že ich čaká drina vo fabrike pri montáži tisícok dronov iránskej konštrukcie.

Zo zahraničných webov:



Oprava železnice do Viedne bude meškať tri roky. Rakúšania sú už hotoví

Keď na jeseň 2016 Slovensko a Rakúsko podpísali memorandum o modernizácii železnice medzi oboma krajinami, vyzeralo to, že v dohľadnej budúcnosti sa bude dať cestovať vlakom z Bratislavy do Viedne za 40 minút. Obe strany sa zaviazali trať Viedeň – Marchegg – Devínska Nová Ves – Bratislava do konca roka 2022 elektrifikovať a v presnejšie neurčenom termíne aj zdvojkoľajniť.

Od podpisu memoranda prešlo osem rokov. Rakúšania svoju časť trate do hraničnej obce Marchegg už dokončili. V roku 2022 ju elektrifikovali a v priebehu vlaňajška natiahli aj druhú koľaj.

Na Slovensku, naopak, projekt modernizácie trate z hraníc do Devínskej Novej Vsi roky mešká. Pritom táto trasa je súčasťou Baltsko-jadranského koridoru siete TEN-T, ktorý finančne podporuje aj Európska únia.

Správca železničnej siete, teda štátne Železnice Slovenskej republiky, uvádzajú sériu dôvodov, prečo projekt mešká. Niektoré sú objektívne, iné svedčia skôr o jeho nepripravenosti.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Dlhopisy pre bežných ľudí: Minister financií Ladislav Kamenický potvrdil, že štát vydá štátne dlhopisy určené len pre bežnú verejnosť. Prvú emisiu plánuje v spolupráci s Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity v marci 2025. Pre investorov sú stávkou na istotu, pretože ide o mimoriadne konzervatívnu investíciu.
  • Rodičovský dôchodok po novom: Zrušenie rodičovského dôchodku nemusí byť pre všetkých katastrofou. Dôchodcovia, ktorých deti majú naozaj vysoké platy, po novom naopak získajú. V niektorých prípadoch pôjde až o tisíce eur. Môže za to zmena, ktorú urobila vláda v rámci konsolidačného balíčka, aby ušetrila.
  • Pevná zložka ceny vody: Strana SaS kritizuje zmeny súvisiace s účtovaním dodávok vody, ktoré plánuje zaviesť ÚRSO. Časť ceny vody chce účtovať vo forme pevnej zložky, teda bez ohľadu na to, koľko a či vôbec ľudia vodu odoberú. Dôsledkom bude zdraženie cien vody prakticky pre všetkých spotrebiteľov.

Aj vďaka synovi mal silu bojovať. Nadal oznámil koniec kariéry, gratuluje mu aj Ronaldo

Posadil sa pred kameru a zhlboka sa nadýchol. Následne dostal otázku, či je pripravený oznámiť rozhodnutie, ktoré sa nikdy nerodí ľahko. Španiel Rafael Nadal prostredníctvom videa na sociálnych sieťach oznámil, že po tejto sezóne ukončí svoju úspešnú tenisovú kariéru.

V posledných sezónach ho sprevádzali viaceré zdravotné problémy, no bojoval s nimi štýlom jeho vlastným. Dokázal sa vrátiť na obľúbený kurt Philippa Chatriera a odohral tam posledné Roland Garros aj olympijské hry.

„Špeciálne posledné dva roky boli náročné a nemyslel som si, že budem ešte schopný hrať tenis bez obmedzení. Samozrejme, bolo to ťažké rozhodnutie a trvalo mi nejaký čas, pokiaľ som ho urobil. Avšak, v živote má všetko svoj začiatok a koniec. Myslím si, že je správny čas ukončiť kariéru, ktorá bola dlhá a oveľa úspešnejšia, ako som si kedy vedel predstaviť,“ povedal držiteľ 22 grandslamových titulov.

Poslednýkrát sa predstaví na finálovom turnaji Davis Cupu (19.-24. novembra). V tejto tímovej súťaži sa päťkrát tešil z víťazstva.


Označenie pneumatík sa zmenilo, bez alpského symbolu hrozí v zahraničí pokuta

Na pneumatikách sa objavujú rôzne symboly, no nie všetky sú rovnako dôležité. Jeden konkrétny však od októbra tohto roka zaujíma vodičov najviac. A najmä tých, ktorí majú staršie pneumatiky alebo jazdia na celoročných gumách.

Najväčšou zmenou oproti minulosti je, že po prechodnom období vstupuje do platnosti smernica, ktorá presne definuje, ktorá pneumatika sa podľa zloženia a testov môže považovať za zimnú. Znamená to vyššie nároky, než aké doteraz zniesli prakticky akékoľvek pneumatiky s označením M+S, čo znamená blato a sneh.

Zajímavost :  Pri atentáte na Fica musí polícia urobiť vyšetrovací pokus

Od roku 2018 platí nové označenie pre pneumatiky do skutočnej zimy. Okrem zimných ho môžu mať aj kvalitné celoročné gumy. Ide o označenie známe pod skratkou 3PMSF teda three-peak mountain snowflake. Znázorňuje ho symbol s troma vrchmi a vločkou uprostred.

Vo viacerých európskych krajinách sa tak práve tento, niekedy nazývaný aj alpský alebo horský symbol 3PMSF, stáva od októbra smerodajný. Nahrádza teda symbol M+S, no nie všade. Slovensko toleruje aj staršie označenie.

Auto novinky v skratke:

  • Najdostupnejšie veľké SUV: Aktuálne najdostupnejší šesťvalec na trhu vo veľkom SUV ponúka nová Mazda CX-80. Japonská značka sa už dlhšie snaží dotiahnuť na prémiu a chce to tak veľmi, že konečne tomu zodpovedá aj objemovo a počtom valcov. Aká je vlajková loď, sme si vyskúšali na prvých jazdách.
  • Outlander sa vracia do Európy: Keď sa už zdalo, že nové modely značky Mitsubishi budú len preznačkované Renaulty, fanúšikov troch diamantov potešila správa o príchode nového Outlanderu z japonského vývoja. Po niekoľkoročnej pauze sa tak vráti aj do Európy. V roku 2025 sa objaví aj na slovenskom trhu.
  • Väčší súrodenec Dusteru: Na slovenských cestách sa ešte len udomácňuje nová generácia Dusteru a už Dacia ukazuje svetu ďalšiu novinku. Je ňou priestranné rodinné SUV Bigster. Aj keď pôvodný koncept, predstavený začiatkom roka 2021, počítal s tretím radom sedadiel, sériová podoba Bigsteru je päťmiestna.

Rozhovory ZKH

V čom je Peter Kotlár nebezpečný? Čo by znamenalo pre Slovensko, ak by sme zakázali mRNA vakcíny? V čom všetkom majú budúcnosť? A ako veľmi toto nabúrava dôveru ľudí vo vedu a očkovanie? Pozrite si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s virológom Borisom Klempom.

Podcasty SME

Karikatúra

Recept dňa

Muffiny, cheesecake, i trojminútový bezlepkový koláčik. Upečte si koláče a zákusky z banánového cesta.

Dnes očakávame

  • Okrúhly stôl premiéra Roberta Fica so zástupcami prvovýrobcov potravín
  • Hlavné pojednávanie s guvernérom NBS Petrom Kažimírom v kauze podplácania
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretne s pápežom Františkom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom
  • Oznámia laureáta Nobelovej ceny za mier

Dnes v histórii

11. októbra 1968 odštartoval let Apollo 7, prvá úspešná misia Apollo s ľudskou posádkou. Zároveň išlo o prvý americký let do vesmíru s trojčlennou posádkou a tiež prvý pilotovaný let s použitím rakety Saturn IB. Zaujímavosťou je, že pri tomto lete sa z americkej kozmickej lode po prvýkrát podarilo uskutočniť priamy televízny prenos.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť v pondelok.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO