Pokles ceny bitcoinu by měl být jen krátkodobý

Kurz ceny bitcoinu reagoval poklesem na včerejší makroekonomické zprávy ze Spojených států. Inflace roste, počty žádostí o podporu také a obchodníci se obávají blížící se recese. Podle kryptoměnových derivátů se ale zdá, že propad ceny bude jen krátkodobou záležitostí.

Spojené státy včera zveřejnily svoje makroekonomické informace. Index spotřebitelských cen (CPI) za září narostl o 0,2 % ve srovnání s předchozím měsícem. To by u obchodníků mohlo vyvolat obavy ze stagflace. To znamená, že by ceny pokračovaly v růstu navzdory ekonomické stagnaci. Tato situace je v rozporu s cíli centrální banky stimulovat růst a zároveň kontrolovat inflaci. Současně americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti vzrostly na 14měsíční maximum. Situace má samozřejmě vliv i na bitcoin.

Fed může opět zpřísnit měnovou politiku

Investoři se obávají, že pokud bude americká centrální banka nucena přijmout opatření pro přísnější měnovou politiku, tak přehřátá ekonomika způsobí korekci akciového trhu. V důsledku toho teď spíše vyčkávají i s ohledem k současné vysoké (88%) cenové korelaci mezi S&P 500 a bitcoinem. Derivátový trh nicméně stále předpokládá dvě snížení základní sazby do konce roku.

Zajímavost :  Realitný týždeň v Lidli? Reťazec ponúka na predaj aj nehnuteľnosti

Zájem o pákové obchody se silně propadl

Včerejší krátký propad bitcoinu pod 60 000 USD se samozřejmě projevil i na zájmu obchodníků o kryptoměnové deriváty. Hezky to ukazuje vývoj prémie na futures. Ta ukazuje rozdíl mezi měsíčními kontrakty a spotovou cenou na burze. Běžně se pohybuje mezi 5 až 10 % a kompenzuje tím delší období vyrovnání. Včera se ale skokově propadla pod 5 %. Podobně se ukazatel zachoval na počátku srpna, kdy se kurz ceny bitcoinu propadl během pár dnů téměř o 25 %.

Opce zůstávají neutrální

Samozřejmě je potřeba se také dívat na bitcoinové opce. Tam sledujeme vývoj 25% delta skew. Hodnoty nad +7 % značí předpoklad poklesu, a naopak hodnoty pod -7 % signalizují růst. Současné hodnoty se ale nijak významně neblíží ani na jednu stranu a nula by šla vyložit jako poměrně neutrální sentiment. V tomto světle by propad na futures šel číst jen jako možné uzavření pozic větších obchodníků.

Zajímavost :  Šutaj Eštok: Minister Šaško budúci týždeň predstaví kompromis so zdravotníkmi. Karas varuje pred politickými hrami Smeru

Co se tedy děje?

Trh samozřejmě zpracovává makroekonomické informace ze Spojených států. Největší ekonomika světa má vliv téměř na vše. Potenciální recese by tak ovlivnila celý svět. Z aktuálního sentimentu lze vyčíst spíše vyčkávání. Ano, včera oznámená inflace 2,4 % je vyšší, než se předpokládalo. V tomto kontextu se to může zdát jako problém. Zároveň si ale musíme uvědomit, že toto číslo je nejnižší hodnota za poslední 3 roky. A to by šlo přeci číst spíše jako pozitivní zprávu, ne?

Zajímavost :  Predikce ceny solana: Vývojová aktivita vzrostla o 11 % – Míří SOL na 300 dolarů?

Sleduj Jardovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO