Adopce kryptoměn je na cestě k dosažení 8 % do roku 2025

Podle zprávy společnosti MatrixPort jsou zájem institucí a ekonomická nejistota hnacími silami zrychleného globálního přijetí kryptoměn.

Podle zprávy společnosti MatrixPort se celosvětové přijetí kryptoměn blíží významnému milníku, kde digitální měny nyní používá 7,51 % světové populace. Zpráva předpokládá, že do roku 2025 toto číslo přesáhne 8 %, což signalizuje potenciální posun kryptoměn z mezery na trhu do hlavního proudu finančních systémů. Zpráva zdůrazňuje rostoucí vliv institucionálního zapojení, které je klíčovým faktorem pohánějícím neustálý nárůst přijetí.

Vliv institucí na globální přijetí

Zpráva uvádí nárůst institucionálního zájmu jako jeden z klíčových faktorů urychlujících přijetí kryptoměn. Finanční společnosti jako BlackRock mají klíčovou roli při budování důvěry a legitimity digitálních aktiv v rámci tradičních finančních systémů. Markus Thielen, zakladatel společnosti 10x Research, hovořil s Cointelegraph o roli institucionálních produktů v růstu Bitcoinu a širšího trhu s kryptoměnami:

Vývoj bitcoinu neustále vyvolával růst jeho ceny, kdykoli byly na finančních trzích zavedeny nové vrstvy akvizice. […] Potenciální zavedení opcí založených na bitcoinových spotových ETF by mohlo vyvolat další vlnu institucionálního zájmu.

Role bitcoinu v době ekonomické nejistoty

Bitcoin hraje ústřední roli v celkovém přijetí kryptoměn, které jsou často vnímány jako uchovatel hodnoty, zejména v obdobích ekonomické nejistoty. Thielen poznamenal, že ekonomické problémy v minulosti zvýšily poptávku po bitcoinu, například během evropské dluhové krize a devalvace čínského jüanu. Thielen k tomu dodal:

Rostoucí zadlužení USA by mohlo vyvolat silnou poptávku po bitcoinech, pokud by ekonomika čelila zpomalení, ať už v důsledku recese nebo obchodních válek. Tento trend staví Bitcoin do pozice zajištění v době ekonomické nejistoty.

Navzdory optimistickým prognózám, na které upozorňuje zpráva MatrixPort, zůstává několik překážek, včetně regulačních aspektů, volatility trhu a obav o bezpečnost drobných investorů. Kromě toho by institucionální investoři mohli zhoršit volatilitu trhu, přičemž velké výprodeje by mohly destabilizovat trh během makroekonomických změn.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO