Akcie Intel jsou v problémech, obstojí v konkurenčním boji na poli AI?

Společnost Intel (INTC), jeden z největších světových výrobců čipů, ztratila za posledních pět let více než polovinu své tržní hodnoty. Její podnikání stagnovalo kvůli zpožděním ve výrobě, nedostatku čipů a výrazným strategickým změnám pod různými řediteli. Nyní mohou být akcie Intelu opět pro investory preferující riziko atraktivní. Obchodují se totiž za nejnižší ceny za poslední dekádu.

Proč tedy přišel výrazný propad ceny akcií Intel?

Intel je největším světovým producentem x86 procesorů pro PC a servery. Navrhuje a vyrábí většinu svých čipů, zatímco jeho menší konkurent AMD outsourcuje výrobu do továren třetích stran jako Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

Po desetiletí Intel vyráběl nejmenší, nejpropracovanější a nejvýkonnější x86 procesory. S každou generační aktualizací však bylo stále náročnější a dražší vyrábět menší čipy. Mnoho výrobců čipů, včetně AMD, proto oddělilo své výrobní závody a outsourcovalo celý výrobní proces.

Ztráta tržního podílu ve prospěch AMD

Intel odmítl následovat příklad AMD a stát se společností bez vlastních továren. Zároveň však zaostával za továrnami TSMC a Samsungu v závodě o výrobu menších čipů. Snahy o dohnání konkurence vedly k problémům ve vývoji a výrobě vlastních čipů.

Mnoho zákazníků bylo frustrováno neustálými zpožděními a nedostatky, takže přešli k AMD pro stabilní dodávky výkonnějších čipů vyráběných TSMC. Podíl Intelu na trhu x86 procesorů proto klesl z 82,2 % na 62,8 % mezi čtvrtým čtvrtletím 2016 a 2024 podle PassMark Software. Podíl AMD se ve stejném období téměř zdvojnásobil z 17,8 % na 33,2 %.

Pokles tržního podílu ukazuje na vážné problémy v konkurenceschopnosti Intelu. Zatímco AMD a další přední společnosti inovovali a využívali pokročilé výrobní procesy TSMC, Intel bojoval se zastaralou technologií a výrobními problémy.

Intel zmeškal technologické trendy a teď na to doplácí

Intel také zmeškal dva významné technologické trendy. Zaprvé nevyužil dominanci na trhu PC a serverů k uvedení stálé řady mobilních čipů. Místo toho Arm Holdings ovládl tento segment licencováním energeticky úspornějších designů širokému spektru výrobců čipů.

Zajímavost :  Dobré ráno: Pellegrini sa nevládze dívať na to, ako Šutaj Eštok riadi Hlas

Zadruhé nezaznamenal rostoucí význam GPU pro zpracování aplikací umělé inteligence (AI). Tento trend vedl mnoho společností k upgradu datových center pomocí špičkových GPU od Nvidie, ale většina zákazníků neupřednostňovala upgrady CPU.

Neschopnost Intelu adaptovat se na popsané trendy znamenala ztrátu příležitostí v rychle rostoucích segmentech trhu. Společnosti jako Nvidia a AMD získaly náskok v oblasti AI a grafických procesorů, což jim umožnilo získat významný podíl na trhu datových center a high-performance computingu.

Je potřeba nové strategie a vytrvalejšího vedení

Intel pro své oživení potřebuje pevnou ruku. Jeho poslední tři CEO vedli podnikání různými směry.

Brian Krzanich, který odstoupil v roce 2018, se snažil diverzifikovat podnikání mimo PC a serverové CPU s programovatelnými, automobilovými, IoT a paměťovými čipy.

Jeho nástupce Bob Swan upřednostnil snižování nákladů a velké odkupy akcií. Dokonce zvažoval proměnu Intelu v společnost bez vlastních továren, než byl v roce 2021 nahrazen.

Pat Gelsinger, hlavní architekt procesoru Intel i486 z 80. let, se vrátil jako CEO a slíbil modernizovat továrny a dohnat TSMC a Samsung. Společnost získala miliardy dolarů ve vládních dotacích na podporu této strategie, ale nákladné úsilí zatím výrazně nezmenšilo náskok asijských konkurentů.

Roztříštěné plány ve vedení a strategii způsobila, že Intel ztratil jasnou vizi budoucnosti. Investoři a analytici jsou zmatení z neustálých změn směřování společnosti, což dále snižuje důvěru v její schopnost obnovit růst.

Jaké jsou aktuální plány na restrukturalizaci firmy?

Intel nyní údajně zvažuje oddělení svých továren, prodej divize programovatelných čipů a odprodej dalších neklíčových podniků. Gelsinger je stále u kormidla, ale tyto plány by mohly zcela obrátit jeho původní strategii.

Zajímavost :  Vapovanie predstavuje riziko pre zdravie a môže viesť k závislosti. Tieto príznaky rozhodne nepodceňujte

Možná restrukturalizace naznačuje, že Intel hledá způsoby, jak se stát obratnější a konkurenceschopnější. Avšak bez jasného plánu může tato nejistota odradit investory.

Společnost také investuje do vývoje nových technologií, jako jsou AI a kvantové počítače, ale výsledky těchto investic jsou zatím nejisté. Budoucnost Intelu závisí na jeho schopnosti inovovat a přizpůsobit se rychle se měnícímu trhu.

Lze považovat Intel za hodnotovou akcii?

Mezi lety 2018 a 2023 klesly tržby společnosti z 70,8 miliardy dolarů na 54,2 miliardy dolarů. Zisk na akcii (EPS) se propadl z 4,48 dolaru na pouhých 0,40 dolaru a letos byla pozastavena dividenda. Pokles byl způsoben odprodeji, ztrátou tržního podílu ve prospěch AMD, klesajícími dodávkami PC a makroekonomickými problémy bránícími datovým centrům v upgradu CPU.

Aktuálně analytici očekávají, že tržby Intelu budou mít složenou roční míru růstu (CAGR) 4 % a EPS CAGR 38 %. Optimistická očekávání jsou pravděpodobně založena na předpokladech, že Intel zvýší výrobu nových čipů, rozšíří podnikání s výrobou pro třetí strany a znovu získá technologický náskok před TSMC a Samsungem.

Ve svém posledním čtvrtletí však Intel přiznal problémy s nízkou profitabilitou nového procesu 18A. Dále zaznamenal tlak na hrubé marže kvůli vývoji nových AI CPU s nativními schopnostmi zpracování AI. Proto by nebylo překvapením, kdyby společnost výrazně minula dlouhodobé konsensuální odhady Wall Street.

I kdyby společnost Intel splnila očekávání analytiků, její akcie nejsou zatím žádnou výhodnou koupí. Za cenu 22,6 dolaru se obchodují na 113násobku očekávaných zisků příštího roku a 24násobku zisků pro rok 2026. AMD a Nvidia, které rostou rychleji a čelí menším výzvám, se obchodují na 48násobku a 33násobku očekávaných zisků příštího roku.

Zajímavost :  Chýba úcta, od prvej minúty ma chcel rozhodca vylúčiť, tvrdí tréner Galád

Proto nyní nemůžeme považovat Intel za hodnotovou akcii. Plány na její oživení jsou nejasné. Mohlo by stát za to znovu akcie koupit, až konečně firma objasní všechny plány, ale bez přesvědčivých důvodů pro dlouhodobé oživení nyní nelze doporučit nákup.

Obstojí Intel v silné konkurenci na poli AI?

Intel stojí na křižovatce své historie. Bez jasné strategie a schopnosti konkurovat technologickým lídrům jako TSMC, Samsung, AMD a Nvidia, bude pro společnost obtížné obnovit svou bývalou slávu. Investoři by měli být opatrní a pečlivě sledovat, jak se Intel vypořádá s výzvami, které před ní stojí.

Dokud společnost Intel nepředstaví přesvědčivý plán pro dlouhodobý růst a inovace, zůstává její budoucnost nejistá. V současné době se akcie Intelu jeví jako riskantní investice bez dostatečně lákavé odměny.

Prozkoumejte akcie Intel na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO