Viedla obchod s kabelkami, štát manželku primátora Popradu Danka nominoval do dozornej rady energetického holdingu

POPRAD: Jaroslavu Danko, manželku päťnásobného popradského primátora Antona Danka, nominoval rezort hospodárstva vedený Denisou Sakovou z Hlasu do dozornej rady pološtátnej spoločnosti Východoslovenská energetika Holding. Ide o energetickú firmu s majetkom takmer jedna miliarda eur, ktorá vlani vykázala zisk po zdanení vo výške 259 miliónov eur.

„Dozorná rada dozerá na činnosť predstavenstva spoločnosti a plní aj iné úlohy, ako vyplývajú z obchodného zákonníka a stanov spoločnosti. Tieto úlohy bude v dozornej rade spoločnosti Východoslovenská energetika Holding vykonávať aj Jaroslava Danko,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Kto Jaroslavu Danko na tento post za štát objavil a navrhol, nie je známe. Na túto otázku neodpovedalo ani ministerstvo hospodárstva ani Jaroslava Danko. „Zo zákona som viazaná mlčanlivosťou, k tejto otázke sa nebudem vyjadrovať. Dostala som ponuku z ministerstva hospodárstva, do ktorého portfólia patrí aj energetika. Prijala som ju,” vraví nová členka dozornej rady spoločnosti Východoslovenská energetika Holding.

„Keďže mám vysokoškolské ekonomické vzdelanie II. stupňa, myslím si, že som na túto úlohu kvalifikovaná. Nevylučujem, že do budúcna sa budem uchádzať aj o iné verejné funkcie,” dodáva Jaroslava Danko.

Zajímavost :  ZSSK sa rozhodla ukončiť prevádzku ikonických rušňov. Derniéra ich na trati čaká postupne až do roku 2027

Pološtátna energetická firma

Východoslovenská energetika Holding, ktorá spadá do širšej energetickej skupiny Západoslovenská energetika, na otázky k Jaroslave Danko neodpovedala. Nie je tak známe ani to, či a ako je honorované pôsobenie v dozornej rade tejto firmy.

„Ďakujeme za otázky, spoločnosť sa k nomináciám akcionárov do orgánov a k otázkam súvisiacim s touto témou nebude vyjadrovať,” reagovala hovorkyňa spoločnosti Katarína Šulíková.

Novú ulicu v Poprade preťala rampa

Prečítajte si tiež:

V spoločnosti Východoslovenská energetika Holding vlastní štát prostredníctvom rezortu hospodárstva 51 percent akcií, zvyšok podielov drží spoločne s manažérskou kontrolou vo svojich rukách nemecký energetický koncern E.ON. Stalo sa tak ešte v júli 2020, kedy si ministerstvo pod vedením vtedajšieho šéfa Richarda Sulíka neuplatnilo opciu na kúpu zvyšného 49-percentného akcionárskeho podielu.

Štát za neuplatnenie predkupného práva zinkasoval od koncernu E.ON 35 miliónov eur. Tento akcionársky balík vtedy kúpil koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. E.ON na Slovensku tiež vlastní 49 percent akcií v Západoslovenskej energetike, tesnú nadpolovičnú väčšinu má rezort hospodárstva.

Zajímavost :  Lodní doprava kvůli povodním stagnuje. Nákladu převezla o polovinu méně než loni

Z rodinnej firmy do energetiky

Jaroslava Danko v posledných rokoch podnikala pod hlavičkou rodinnej spoločnosti A1D. Už jej názov odkazuje na iniciály mena a priezviska popradského primátora Antona Danka. Danko bol jej jediným majiteľom od januára 2016 do marca 2020. Vo funkcii jedného z jej konateľov vystupoval do svojho opätovného nástupu na primátorský post v Poprade – teda do decembra 2018.

Danko v minulosti spoločne s Pavlom Ruskom spoluzakladal politickú stranu Alianciu Nového Občana, s ktorou v roku 2002 nastúpil aj do parlamentných lavíc. Jeho meno sa spomínalo aj v údajnom spise SIS Gorila v súvislosti s privatizáciou Podtatranskej vodárenskej spoločnosti francúzskemu gigantu Veolia.

Pobočka pošty v Poprade-Veľkej, ktorá sídli v prenajatých priestoroch spoločnosti A1D.

Prečítajte si tiež:

Vo februári 2012 Danko svoju účasť v kauze Gorila poprel a po protestoch občanov na námestí odmietol odstúpiť z funkcie primátora Popradu. Na podozrenia z údajného spisu SIS Gorila reagoval podaním trestného oznámenia.

V súčasnosti firmu A1D aktuálne vlastní Dankov svokor Matej Šifra. Okrem neho bola konateľkou spoločnosti ešte donedávna aj manželka primátora Jaroslava Danko. Jaroslava Danko pod hlavičkou firmy A1D zároveň roky prevádzkuje v širšom centre Popradu obchod s taškami a kabelami nemeckej prémiovej značky.

Zajímavost :  Řetězce zaplatí za slevové letáky. Zmizí ze schránek?

Spoločnosť pritom bola od svojho založenia v zisku iba jediný raz. V roku 2022 vykázala čistý zisk takmer 100-tisíc eur. Najväčšiu stratu, mínus 59 847 eur, zaznamenala v roku 2018, kedy sa zhodou okolností konali komunálne voľby do samospráv.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO