Rozpočtový výbor Sněmovny doporučil schválit základní parametry rozpočtu

Praha – Rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně, aby v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Rozpočtové příjmy by měly vzrůst o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje o 4,7 procenta na 2,327 bilionu korun. První čtení rozpočtu na plénu Sněmovny se má uskutečnit ve středu 23. října. Poslanci v něm schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už tyto parametry měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Výbor podpořil schválení rozpočtu 11 hlasy koaličních poslanců, proti bylo devět zástupců opozičních ANO a SPD. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po hlasování novinářům řekl, že dnešní jednání výboru i výsledek hlasování považuje za standardní, odpovídá podle něj tomu, jak výbor k projednávání základních parametrů rozpočtu přistupoval v minulých letech.

Zajímavost :  Odbory staví hráz proti propouštění Volkswagenu. Škoda bude diagnostikovat potenciál zaměstnanců

Debata výboru se zabývala zejména tím, nakolik jsou příjmy a výdaje plánovaného rozpočtu realistické. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová kritizovala zejména vypočítání příjmů z prodeje emisních povolenek na 30 miliard korun, když Národní rozpočtová rada tento výnos považuje za nadhodnocený o deset miliard korun. Vládě vytýkala i nejistoty spojené s výší státní podpory obnovitelných zdrojů energie nebo s výpočtem objemu peněz na důchody.

Stanjura kritiku odmítl. Podle něj se příjmy z povolenek pohybují v rámci odhadu ministerstva životního prostředí. Výpočet peněz na důchody je potom spojený s nejistotami ohledně počtu předčasných odchodů do penze a s počtem důchodců. Celkově jsou podle něj rizika v objemu půl procenta příjmů a jednoho procenta výdajů rozpočtu, lze je tedy pokrýt úpravami rozpočtu během roku.

Zajímavost :  Fialova vláda má dva nové ministry. Místní rozvoj povede Kulhánek a průmysl Vlček

Ohledně podpory obnovitelných zdrojů energie vláda podle Stanjury připravuje řešení, které by dlouhodobě snížilo objem vyplácených kompenzací vlastníkům solárních elektráren. Kabinet chce v nejbližších týdnech vypracovat pozměňovací návrh, který připojí ve druhém čtení k některému ze zákonů projednávaných ve Sněmovně, aby nová pravidla podpory začala platit od ledna 2025.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Češi staví v Rakousku a Slovinsku. Hasíkova Purposia Group si jde do zahraničí pro know-how

Doporučujeme ke čtení také :