Kde se vzalo 16 miliard USD na odškodnění klientů FTX?

Na středečním streamu jsme s Jaroslavem Jarolímem rozebírali možný býčí signál ve formě odškodnění klientů zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Mají dostat zpět 16 miliard USD. Na základě diskuze pod videem bude možná vhodné detailněji rozepsat, kde se tyto peníze vzaly a jak ovlivní kryptoměnový trh.

O krachu burzy FTX se toho již napsalo hodně, takže si jen připomeňme, že burza vyhlásila bankrot v listopadu 2022. Sama Bankmana-Frieda (SBF), jejího zakladatele, letos v březnu odsoudili k 25 letům vězení za zpronevěření miliard USD klientů společností FTX a Alameda Research. Po jeho zatčení byl do společnosti přiveden John J. Ray III, americký právník a CEO, který se specializuje na vymáhání finančních prostředků od zkrachovalých korporací. Historicky „uklízel“ například po krachu společnosti Enron.

A teď to vypadá, že již po dvou letech dojde k vyplácení poškozených klientů a většina získá zpět svoje peníze včetně úroku. Kde se ale ty peníze vzaly?

Středeční živý stream s Jaroslavem Jarolímem, kde jsme mimo jiné rozebírali odškodění FTX jako býčí signál.

Jedním z prvních kroků Johna Raye v roce 2022 bylo vyhlásit bankrot. A hned na prvním soudním jednání oznámil, že nikdy za desítky let své služby ve světě bankrotů neviděl společnost s tak chatrným vedením záznamů. Na první pohled neměl tušení, kde jsou její finanční prostředky. Musel tedy téměř od základu rekonstruovat, co FTX udělala se všemi těmito penězi zákazníků. Toho dosáhl za pomoci rozboru interních systémů společnosti zahrnující například i čtení historie komunikace přes Slack. Společnost využívala účetní systém QuickBooks, který je určen primárně pro malé a střední podniky. Ne ale pro miliardové společnosti. Zjištěné detaily zveřejnil nový ředitel na slyšení sněmovního výboru v prosinci 2022.

Zajímavost :  Íránský útok na Izrael může zvýšit ceny ropy, zlata, benzínu a nafty

Ve hře byl i restart FTX

Jedním z možných scénářů, jak získat prostředky pro poškozené klienty byl i možný restart burzy a prodej značky. Bohužel o kód nikdo neprojevil zájem a sama značka FTX se stala bezcennou díky spojení s podvodem. Ani start burzy pod jiným názvem u investorů nenašel podporu.

Burze zbyly nějaké kryptoměny

Samozřejmě, že burza měla i nějaké ty kryptoměny v zásobě. A jejich hodnota postupně rostla, což bylo pro tento případ přínosem. V září 2023 soud umožnil jejich prodej. Tempo prodeje nesmělo ale přesáhnout 100 milionů USD za týden s ohledem na možný dopad na trh. Nakonec jim umožnili zvýšit tempo na dvojnásobek. V době prodeje FTX uvedla, že vlastní 3,4 miliardy dolarů v kryptoměnách, včetně 1,16 miliardy dolarů v Solaně, 560 milionů dolarů v bitcoinech a 192 milionů dolarů v etheru.

Kde vzaly dalších 13 miliard?

Takže FTX v září 2023 prodala kryptoměny a získala 3,4 miliardy USD. Dalším zdrojem bylo velké množství investic do spekulativních kryptoprojektů a nových tokenů. A část z nich se opravdu časem zhodnotila. FTX například vlastnila významný podíl ve společnosti Anthropic, což je startup s umělou inteligencí. Do startupu investoval i Google a Amazon. Podíl FTX se stal mnohem cennějším a John Ray jej dokázal prodat za téměř miliardu dolarů. Dále se mu také podařilo prodat luxusní nemovitosti na Bahamách a soukromá letadla, která si SBF za peníze klientů koupil.

Zajímavost :  Ľudia decimujú planétu. Tri štvrtiny živočíchov zmizli za pol storočia

Politici se od FTX a SBF distancovali

Dalším možným zdrojem byly štědré dary politickým stranám a politikům. Po vyhlášení bankrotu se od FTX všichni distancovali. Logicky po nich tedy nový CEO chtěl vrátit obdržené finance. To zase až tak snadno nešlo, ale díky spolupráci s ministerstvem spravedlnosti se podařilo alespoň část získat zpět. Dohromady se mu tedy podařilo získat více než 16 miliard USD.

Klienti dostanou zpět hodnotu k datu bankrotu

Uvedený objem dostanou klienti vyplacený ve fiat měně i s ohledem na to, že většinu financí se novému řediteli podařilo získat zpět právě v ní. John Ray předpokládá, že většina zákazníků (98 %) dostane zpět hodnotu jejich investic ke dni, kdy FTX vyhlásila bankrot. Dostanou i úroky, které jim kompenzují časovou hodnotu jejich peněz za dva roky. Plán by se měl spustit do 60 dnů po odsouhlasení soudem. Což teoreticky nastalo toto pondělí.

Jaký vliv budou mít peníze na kryptoměnový trh?

Samozřejmě netušíme, co lidé s penězi udělají. Víme ale, že držené kryptoměny již burza prodala. Nehrozí zaplavení burz a jejich rychlý prodej. Naopak. Lidé, kteří se nebojí investovat do kryptoměn, dostanou zpět 16 miliard ve fiat měně. Ideální materiál pro další nákupy. I kdyby do kryptoměn zamířila jen polovina, tak se jedná o slušný balík. Proto osobně hodnotím toto odškodnění jako potenciální býčí signál pro letošní závěr roku.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO