Vyhral by aj Vueltu. Súperi už kapitulovali. Nič proti nemu nezmôžeme, vraví Mollema

BRATISLAVA. „Vyhráva naozaj často. Pri ňom vyzerajú súperi ako juniori,“ vraví bývalý profesionál a športový riaditeľ Brian Holm pre dánsku rozhlasovú stanicu DR.

„Na Tour de France ho nik neohrozil a na Gire sa so súpermi miestami až pohrával. Potom prišli majstrovstvá sveta. Keď zaútočil, všetci čakali a hovorili, že je blázon. A potom vyhral. Nikomu už nie je do smiechu. Ak by štartoval na Vuelte, vyhral by podľa mňa aj tú,“ myslí si uznávaný odborník. 

Slovinský cyklista nepoľavuje a aj v októbri pridáva na svoje konto ďalšie víťazstvá. Pred pár dňami už v dúhovom drese po suverénnom sóle ovládol klasiku Giro dell’Emilia. Vyhral s takmer dvojminútovým náskokom. 

V Lombardsku ešte neskončil horší ako prvý

V sobotu môže výnimočný rok uzavrieť ďalším triumfom. Čaká ho klasika Okolo Lombardska. Posledný z monumentov a klasika, ktorá mu zrejme najviac pasuje svojim charakterom. 

Ešte sa totiž nestalo, že by tu nezvíťazil. Prvýkrát štartoval v sezóne 2021 a hneď vyhral. Rovnaký výsledok zopakoval o rok aj o dva. 

Jazdí akoby nemal žiadne hranice. Keď sa oprie do pedálov, súperi už väčšinou rezignujú a ani sa nesnažia vydať za ním. Na šampionáte v Zürichu to pár súperov skúsilo, no všetci rýchlo vyhoreli. Jeho tempo nik nedokáže udržať. 

Zajímavost :  Státní pokladna přichází o miliardy kvůli nelegálním cigaretám. Nejsme v krizi, tvrdí Kupka

„Obávam sa, že proti nemu nič nezmôžeme,“ vraví víťaz Okolo Lombardska spred piatich rokov Bauke Mollema. „Prešiel som si záver pretekov a videl som neskôr, že Pogačar aj ďalší zvládli stúpanie Sormano o minúty rýchlejšie ako ja. Ako jazdí Tadej je úžasné.“

„Bude to Pogačar proti zvyšku pelotónu,“ myslí si Nelson Powels. 

Zdá sa, že Slovinca aktuálne nik nedokáže ohroziť a bol by veľký šok, ak by nezvíťazil. Z pretekov sa odhlásil Primož Roglič, Jonas Vingegaard uzavrel sezónu už dávnejšie a Remco Evenepoel je síce na štarte, ale zdá sa, že po dlhej sezóne naňho doľahla únava. 

Aj v tíme Visma vravia, že si na poslednú veľkú klasiku musia dať „realistické ciele“. „Musíme byť realisti hoci treba mieriť vysoko. Ale nemáme medzi sebou jasného favorita a to musíme priznať,“ uvádza Visma v tlačovej správe. 

Zajímavost :  Slováci podľa prieskumu míňajú na potraviny pätinu rodinného rozpočtu

Má viac víťazstiev ako 10 tímov

Pogačar v tejto sezóne vybojoval už 24 víťazstiev. To je viac ako dokázali za rok získať aj elitní šprintéri ako Mark Cavendish, Peter Sagan, či André Greipel v najlepších sezónach.

Rovnaký počet víťazstiev (24) má na konte tento rok celý tím RedBull Bora Hansgrohe. Pogačar sám ich má na konte viac ako desať tímov z elitnej kategórie WorldTour. 

Jeho sezóna je ako z ríše snov. Nielen, že vyhráva od marca, ale v závere sezóny jeho forma neklesá. Ba skôr naopak.

Z posledných ôsmich súťažných dní má šesť víťazstiev. Tie dva prípady, v ktorých nevyhral, sú klasika GP Montreal, kde skončil siedmy, a Tre Valli Varesine, ktorú tento týždeň museli predčasne ukončiť pre silný dážď a nebezpečné podmienky. Je veľmi reálne, že aj v tam by vyhral.

Pogačar môže v sobotu vyrovnať historický rekord Fausta Coppiho, ktorý tiež Okolo Lombardska vyhral štyrikrát po sebe. 

Okrem toho by Slovinec vybojoval už siedmy triumf na monumentálnej klasike a dosiahol by sa na úroveň legiend ako Tom Boonen či Fabian Cancellara, čo boli osobnosti klasík.

Zajímavost :  Zájem o úvěry od stavebních spořitelen roste, přibývá i smluv o stavebním spoření

Kým oni na tom pracovali celú kariéru, Slovinec potreboval na šesť triumfov zatiaľ štyri roky. V tomto roku vyhral aj monument Liege – Bastogne – Liege.

Okolo Lombardska začína v sobotu o 10.40. Preteky vysiela naživo Eurosport 2.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO