Rusko definitívne nabehlo na vojnovú dráhu. Znižuje zdravotnú a sociálnu starostlivosť a zvyšuje dane

10. okt 2024 o 17:01  I 

Ekonomiku podporujú obrovské výdavky na zbrojenie.

Článok pôvodne vyšiel na webe hn.cz

Rusko stále dosahuje solídne tempo hospodárskeho rastu, s ktorým po uvalení západných sankcií na jar 2022 nepočítali ani renomované inštitúcie ako Medzinárodný menový fond. Veľkým problémom však je, že ekonomiku podporujú obrovské výdavky na zbrojenie, ktoré sa v budúcom roku v porovnaní s rokom 2023 zdvojnásobia.

Federálna vláda, poslúchajúc pokyny a príkazy kremeľského vládcu Vladimira Putina, svojej rozpočtovej politike, ktorá je úplne podriadená vojne na Ukrajine, predpisuje “vojnové anaboliká”.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zajímavost :  🎧 Na Vltavskou filharmonii může přispět i babička z pohraničí, říká vedoucí projektant Krupauer

Na druhej strane škrtá mnohé civilné výdavky vrátane výdavkov na sociálnu oblasť či vzdelávanie. Na firmy a domácnosti potom uvaľuje vyššie dane.

Federálny rozpočet na rok 2025, ktorého návrh je teraz na stole zákonodarcov, vyčleňuje 13,2 bilióna rubľov na súhrnnú položku nazvanú “obrana”, čo bude o 22 percent viac ako tohtoročné plánované výdavky a dvojnásobok v porovnaní s rokom 2023.

Zajímavost :  Sokolovské uhelné loni klesl zisk, vyrobila i prodala méně elektřiny

Táto suma zahŕňa predovšetkým hodnotu plánovaných štátnych zákaziek pre zbrojárske závody, ktoré pracujú na tri zmeny, a potom financovanie samotnej armády, ktorá láka mužov do svojich služieb v každom regióne štedrými bonusmi a sociálnymi výhodami. To však nie je všetko.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO