Ľudia decimujú planétu. Tri štvrtiny živočíchov zmizli za pol storočia

Prírodu decimuje ľudská činnosť.

Text vyšiel pôvodne v denníku The Washington Post.

Podľa novej analýzy, ktorú v stredu zverejnil Svetový fond na ochranu prírody (WWF), populácie voľne žijúcich živočíchov na Zemi za posledné polstoročie klesli v priemere o „katastrofických“ 73 percent.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

WWF a Londýnska zoologická spoločnosť sledujú 5495 druhov obojživelníkov, vtákov, rýb, cicavcov a plazov na celom svete prostredníctvom indexu Living Planet Index a databáza ukazuje, do akej miery ich decimuje ľudská činnosť.

Podľa novej správy Living Planet klesli populácie sladkovodných živočíchov v priemere o 85 percent, suchozemských o 69 percent a morských o 56 percent za päť desaťročí od roku 1970 do roku 2020.

„Naozaj nám to naznačuje, že štruktúra prírody sa rozpadá,“ povedala o zisteniach správy Rebecca Shawová, hlavná vedkyňa WWF.

Shawová dodala, že celosvetový pokles populácií týchto živočíchov bude mať pravdepodobne dominový efekt.

„Populácie stavovcov sú základom zdravia ekosystémov a služieb, ktoré z ekosystémov získavame, ako je stabilná klíma, dostatok čistej vody, zdravá pôda na pestovanie potravín, rybolov, ktorý ľuďom dodáva bielkoviny,“ povedala. „Ak dôjde k takémuto poklesu populácií stavovcov na celom svete, časom dôjde aj k problémom s podporou a udržaním ľudského zdravia a blahobytu.“

Každodenné prežívanie traumy

Najhorší pokles bol zaznamenaný v Latinskej Amerike a Karibiku s priemerným poklesom 95 percent, nasledovala Afrika so 76 percentami a Ázia a Tichomorie so 60 percentami.

V správe sa však uvádza, že je to čiastočne spôsobené tým, že v Európe, Strednej Ázii a Severnej Amerike, ktorých populácie zvierat klesli o viac ako tretinu, ľudia zlikvidovali prírodu vo veľkom rozsahu už do roku 1970.

Euan Ritchie, profesor ekológie a ochrany prírody na Deakinovej univerzite v austrálskom Melbourne, ktorý sa na správe nepodieľal, povedal, že práca v oblasti ochrany prírody zahŕňa „každodenné prežívanie traumy“. Prirovnal to k reakcii milovníka umenia, ak by zmizli tri štvrtiny obsahu Louvru.

„Toto sa deje s našou prírodou, sledujeme, ako sa nám ničí pred očami,“ povedal Ritchie.

Súvisiaci článok Strašenie medveďmi škodí biznisu aj prírode. Ochranári žiadajú o zodpovedné informovanie Čítajte 

Ničenie a strata biotopov – spôsobené predovšetkým produkciou potravín pre človeka, vrátane výrubu dažďových pralesov na vytvorenie priestoru pre dobytčie farmy – sa radí medzi hlavné príčiny poklesu zvieracej populácie. V správe sa uvádza, že približne 40 percent všetkej obývateľnej pôdy na Zemi sa využíva na produkciu potravín.

Zajímavost :  Pavel jmenoval nové ministry. Do úřadu je jmenuje Fiala

„Aby sme zachovali živú planétu, na ktorej sa ľuďom a prírode darí, potrebujeme opatrenia, ktoré zodpovedajú rozsahu tejto výzvy,“ uvádza sa v správe. Správa vyzýva na „nič menšie ako transformáciu našich potravinových, energetických a finančných systémov“.

Čas konať

Podľa Shawovej môžu aj jednotlivci prispieť k zmene pri výbere potravín, najmä pokiaľ ide o plytvanie potravinami a konzumáciu menšieho množstva živočíšnych bielkovín, pretože pri pestovaní rastlín sa využíva menej pôdy.

„Čas konať je teraz a musí ísť o veľký a spoločný krok zameraný na klímu aj prírodu, aby sa zvrátili trendy,“ povedala.

Ľudia decimujú populácie zvierat aj inými spôsobmi vrátane nadmerného využívania zdrojov, chovu invazívnych druhov, chorôb, zmeny klímy a znečistenia. Správa vyzvala na opätovné zameranie sa na existujúce medzinárodné ciele a ich financovanie, ako je napríklad zachovanie a ochrana 30 percent pôdy, oceánov, pobrežných oblastí a vnútrozemských vôd do roku 2030.

Súvisiaci článok Útok medveďa sa opäť zneužíva politicky, upozorňuje iniciatíva My sme les Čítajte 

Zajímavost :  Národná banka Slovenska znížila prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok

Jednotlivci aj vlády by mali prevziať zodpovednosť za to, ako ich konanie prispieva k tomu, či dokážeme zachrániť prírodu, uviedol Ritchie. V správe sa uvádza, že hoci Európa a Stredná Ázia zaznamenali najnižšiu mieru poklesu populácie voľne žijúcich živočíchov, tieto regióny sa spoliehajú na dovoz z častí sveta bohatších na prírodu a majú najvyššiu „ekologickú stopu spotreby“.

„To, čo jeme, čo si obliekame, kam cestujeme, to všetko má vplyv nielen na našu miestnu oblasť, ale v mnohých prípadoch aj na celosvetovú,“ povedal.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO