Trhanie, voňanie aj škriabanie. Volkswagen nám ukázal, ako testuje materiály

11. okt 2024 o 10:30  I 

Niekomu kožený poťah vonia, inému smrdí.

Vlákna sa začínajú trhať jedno po druhom a vydávajú podobný zvuk, ako keď praskne struna na gitare. Zrazu sa ozve ohlušujúca rana. Bezpečnostný pás sa roztrhol.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa tak stalo, vydržal zaťaženie vyše 2,5 tony, takže by bez problémov udržal aj celé auto. Pri roztrhnutí pásu našťastie nie sme v aute, ale v laboratóriu, kde sa práve testuje jeho pevnosť.

Ide len o jednu z množstva skúšok, ktoré vykonáva Materiálové laboratórium v bratislavskom závode Volkswagenu. Prvýkrát mohli byť pri skúškach aj novinári.

Zajímavost :  Kupka: Staré a nové stavební systémy budou souběžně fungovat od konce listopadu

Pracovisko funguje od roku 2001 a jeho úlohou je skúmať kvalitu dielcov jednotlivých automobilov, ktoré často pochádzajú od externých dodávateľov.

„Pôvodne laboratórium vykonávalo skúšky len pre potrebu značiek koncernu Volkswagen, no po získaní certifikácie od Slovenskej národnej akreditačnej služby (SNAS) poskytuje akreditované skúšky aj pre externých klientov,“ hovorí Eva Peťková Hýrošová, vedúca Materiálového laboratória.

A dozvedeli sme sa množstvo drobných zaujímavostí.

Umývanie nesmie zničiť lak

Vedeli ste napríklad, že plastové nárazníky na Volkswagen Passat sa už dodávajú do fabriky nalakované podľa požadovaného odtieňa karosérie?

Aj pri nárazníku laboratórium skúša, či lak vydrží jednu z bežných skúšok odolnosti, ktorú majitelia áut robia bežne a ani si to neuvedomujú. Ide o čistenie tlakovou vodou.

Zajímavost :  Oznámení o vyhlášení výběrového řízení podle služebního zákona

Keď je lak v poriadku, v bezdotykovej autoumyvárni by mu silný prúd vody nemal ublížiť, hoci prevádzkovatelia odporúčajú odstup aspoň 30 centimetrov.

Ak však dôjde k poškrabaniu laku alebo doň udrie kamienok za jazdy, vzniká oslabené miesto, od ktorého by sa lak mohol začať olupovať.

„V laboratóriu kus nalakovaného nárazníka poškriabeme nožom až do hĺbky samotného plastu a následne naň minútu striekame silný prúd vody s tlakom 68 barov. Ak bol lak od dodávateľa správne aplikovaný, skúšku bez problémov vydrží,“ vysvetľuje Matej Capek z tímu farebných a dekoračných dielcov.

Zajímavost :  Rusko príde o tranzitnú dohodu o plyne s Ukrajinou

Pracovníci sa v aute zapotia

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO